Με περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν να εξερευνήσουν μακρινούς προορισμούς προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον, η ταξιδιωτική βιομηχανία προσαρμόζεται στις νέες τάσεις που οδηγούνται από τη ζήτηση για περιπέτεια.

Οι ειδικοί στις κρουαζιέρες πολυτελείας στην Panache Cruises ανέλυσαν δεδομένα αγοράς και κρατήσεων για να αποκαλύψουν τις ταξιδιωτικές τάσεις που μπορούμε να περιμένουμε να δούμε το 2023 και μετά.​​

Ο James Cole, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Panache Cruises με επίκεντρο τις κρουαζιέρες πολυτελείας, δήλωσε:

“Μετά την πανδημία, είδαμε μια αλλαγή στις προτεραιότητες των ταξιδιωτών στον ευρύτερο ταξιδιωτικό τομέα, καθώς οι άνθρωποι απομακρύνονται από τις διακοπές σε στυλ μαζικής αγοράς. Αφού εγκλωβίστηκαν μέσα για δύο χρόνια, οι άνθρωποι αναζητούν την περιπέτεια πιο μακριά”.

“Οι τάσεις των προορισμών στην Ευρώπη έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς τα πλοία δεν σταματούν πλέον σε διάφορα λιμάνια τόσο στη Βαλτική όσο και στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό οδήγησε σε ταξιδιωτικά δρομολόγια να απομακρύνουν την εστίαση από τη Ρωσία σε άλλους λιγότερο εξερευνημένους προορισμούς της Ανατολικής Ευρώπης, όπως το Ταλίν στην Εσθονία – όπου οι τουρίστες κρουαζιέρας σχεδόν διπλασιάζονται τους τελευταίους 12 μήνες”.

“Και με τη βιωσιμότητα να αποτελεί αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους καταναλωτές, ένας αυξανόμενος αριθμός ψηφίζει με το πορτοφόλι του επιλέγοντας ταξιδιωτικές μάρκες που παρέχουν βιώσιμες επιλογές. Βλέπουμε μια μεγάλη στροφή προς τα φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια γενικά σε όλους τους τρόπους μεταφοράς και ο τομέας της κρουαζιέρας οδηγεί αυτήν την αλλαγή”.

Οι πέντε ταξιδιωτικές τάσεις για το 2023:

Bucket List Holidays

Οι ταξιδιώτες αναζητούν να ανοίξουν τα φτερά τους με μια ανανεωμένη αίσθηση προοπτικής και επιθυμία για περιπέτεια. Οι εταιρείες κρουαζιέρας σημειώνουν αύξηση στις κρατήσεις σε προορισμούς όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, καθώς και προορισμούς απρόσιτους στο παρελθόν. Η πανδημία σταμάτησε την ικανότητα όλων να ταξιδεύουν και τώρα οι παραθεριστές συνειδητοποιούν ότι μπορούν και πρέπει να επισκεφτούν κάπου που πάντα ήθελαν να πάνε και τώρα έχουν την ευκαιρία.

Διακοπές εξερεύνησης

Η αύξηση του ενδιαφέροντος για κρουαζιέρες περιπέτειας και εξερεύνησης αντανακλά την επιθυμία των Βρετανών να ταξιδέψουν μακρύτερα και να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες. Η πανδημία και τα επακόλουθα lockdown έχουν τροφοδοτήσει την επιθυμία για εξερεύνηση εκτός της πεπατημένης τροχιάς. Οι κρουαζιέρες στην Ανταρκτική είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους θέλουν να δουν τοπία που έχουν δει μόνο λίγοι.

Περισσότερη εστίαση στο περιβάλλον

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι στο προσκήνιο στον ταξιδιωτικό τομέα το 2023 με μεγαλύτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η βιομηχανία κρουαζιέρας πρωτοστατεί με νέα πιο οικολογικά καύσιμα και πιο αποδοτικά πλοία. Περισσότερα περιφερειακά λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου ανοίγουν και για μεγάλα πλοία που σημαίνει ότι οι παραθεριστές έχουν σημαντικά λιγότερη απόσταση για να ταξιδέψουν μεταξύ του σπιτιού τους και της πλησιέστερης αποβάθρας κρουαζιερόπλοιου. Πολλοί ταξιδιώτες δεν θα χρειαστεί να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο και να δημιουργήσουν περαιτέρω εκπομπές ρύπων.

Τα ταξίδια στη Βαλτική άλλαξαν αναπόφευκτα από τον πόλεμο της Ουκρανίας

Ειδικά η βιομηχανία κρουαζιέρας έχει δει μια αλλαγή στον τουρισμό σε άλλα θαλάσσια λιμάνια της Ανατολικής Ευρώπης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αντί να επισκέπτονται ρωσικά λιμάνια όπως η Αγία Πετρούπολη, τα κρουαζιερόπλοια κάνουν στάση σε λιμάνια όπως το Ταλίν στην Εσθονία και η Ρίγα στη Λετονία. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός του τουρισμού σε αυτές τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αυξάνεται  – φέρνοντας περισσότερα χρήματα σε αυτές τις χώρες. Μόνο στο Ταλίν ο αριθμός των τουριστών από ελλιμενισμένα κρουαζιερόπλοια σχεδόν διπλασιάζεται τον περασμένο χρόνο.

Δυνατότητα κρουαζιέρας σε μικρότερα ταξίδια

Η πρόσφατη πρόοδος στην τεχνολογία των κρουαζιερόπλοιων οδήγησε στη δημιουργία σκαφών που μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις ημερησίως λόγω των πιο αποδοτικών κινητήρων. Το 2023, οι ταξιδιώτες που αναχωρούν για μια βδομάδα κρουαζιέρας με τα πιο σύγχρονα πλοία θα μπορούν να εξερευνήσουν πιο μακριά λόγω αυτής της νέας τεχνολογίας. Με ταχύτητες πλεύσης άνω των 20 κόμβων, οι ταξιδιώτες μπορούν πλέον να περνούν περισσότερο χρόνο σε κάθε λιμάνι και να βιώνουν προορισμούς εντός της Σκανδιναβίας και της Μεσογείου πιο εύκολα από ποτέ.