Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σε μια εποχή που το περιβάλλον, η αειφόρος ανάπτυξη, η πράσινη ενέργεια, η ευελιξία και η μηδενική σπατάλη βρίσκονται στο επίκεντρο ανησυχιών, τα βιώσιμα ταξίδια είναι τάση.

Οι άνθρωποι πλέον επιθυμούν να «ταξιδέψουν διαφορετικά» και αναδύονται πολλοί νέοι τρόποι ταξιδιού.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τα βιώσιμα ταξίδια και πέντε από αυτούς  αποκαλύπτει το Responsible Travel.

Οι 5 μύθοι για τα βιώσιμα ταξίδια

1. Ο αειφόρος τουρισμός είναι οικοτουρισμός

Ο οικοτουρισμός δεν είναι βιώσιμος τουρισμός, αλλά είναι μέρος του. Μπορεί μάλιστα να ειπωθεί ότι αποτελεί υποκατηγορία του βιώσιμου τουρισμού.

Πράγματι, ο οικοτουρισμός έχει ως πρώτη αρχή την ευαισθητοποίηση στη φύση και τους πόρους της, την ανακάλυψη και την προστασία τους. Η φύση και το περιβάλλον βρίσκονται επομένως στο επίκεντρο του ταξιδιού.

Για παράδειγμα, η επιλογή των δραστηριοτήτων, ή ακόμα και των καταλυμάτων, βασίζεται σε περιβαλλοντικά κριτήρια με αρχή την οικολογική ευθύνη και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Είναι απλώς ένας τουρισμός με επίκεντρο το περιβάλλον.
Είναι ένας τρόπος ζωής και ταξιδιού που διασφαλίζει ότι οι προορισμοί παραμένουν όμορφοι και καθαροί για τις επόμενες γενιές.

Ο αειφόρος τουρισμός ενσωματώνει επίσης αυτή την περιβαλλοντική πτυχή, αλλά όχι μόνο. Συμπληρώνεται από κοινωνικές και οικονομικές έννοιες που συνδέονται με αυτόν τον τομέα.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι ο οικοτουρισμός είναι ένας κλάδος του βιώσιμου τουρισμού, απεικονίζοντας τον περιβαλλοντικό πυλώνα της αρχής.

2. Ο αειφόρος τουρισμός είναι στην ύπαιθρο

Κάποιοι λένε ότι ο βιώσιμος τουρισμός είναι ίδιος με τον αγροτικό τουρισμό. Λάθος.

Η περιβαλλοντική πτυχή του βιώσιμου τουρισμού συχνά οδηγεί τους ταξιδιώτες σε δραστηριότητες στη φύση, την ανακάλυψη πανίδας και χλωρίδας, την επανασύνδεση με τη φύση.
Έτσι, φυσικά, θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρουν «ευτυχία» στην ύπαιθρο. Είναι όμως περισσότερο προσωπική επιλογή παρά πραγματικότητα.

Πολλές πόλεις καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να πρασινίσουν εκ νέου τις κεντρικές περιοχές τους και να μειώσουν τον οικολογικό αντίκτυπό τους, προσφέροντας πράσινες μεταφορές, φιλικές προς το περιβάλλον κατοικίες ή οικολογικά υπεύθυνα εστιατόρια.

Η πραγματική τοπική ζωή, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μπορεί να έχουν έντονη παρουσία και σε περιοχές μιας πρωτεύουσας, όπως σε ένα εντελώς άγνωστο και απομακρυσμένο μέρος της χώρας.

Αρκετά συχνά, ο βιώσιμος τουρισμός μεταφέρει τους ταξιδιώτες σε απομακρυσμένα μέρη, μακριά από την πόλη, επειδή επιδιώκουν να χαθούν στη μέση της φύσης.
Αλλά ένα βιώσιμο διάλειμμα στην πόλη είναι πολύ πιθανό και εφικτό.

3. Ο βιώσιμος τουρισμός είναι άβολος

Ο βιώσιμος τουρισμός δεν συνεπάγεται απαραίτητα καμία άνεση. Ακριβώς επειδή επιλέγετε να κοιμάστε σε ένα οικολογικό μέρος δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάτε στην τουαλέτα έξω και να παλέψετε με τα έντομα στη μέση της νύχτας.

Ο οικοτουρισμός έχει πολλές διαφορετικές πτυχές και σίγουρα, μία από αυτές είναι ο εθελοντισμός σε φάρμες και η φύτευση δέντρων. Αλλά μπορείτε να είστε βιώσιμοι και να είστε άνετοι.

Τα ξενοδοχεία είναι πλέον πιο “πράσινα” από ποτέ και οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν απλά βήματα για να διασφαλίσουν απολαυστικές αποδράσεις φιλικές στο περιβάλλον.

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι πρέπει να μείνουν σε ένα αγρόκτημα ή να φυτέψουν δέντρα για να είναι βιώσιμοι στα ταξίδια τους. Όμως, αυτό δεν είναι αλήθεια.

Πολλές προσπάθειες καταβάλλονται από ορισμένα οικολογικά υπεύθυνα καταλύματα. Όπως ηλιακά πάνελ, διαχείριση απορριμμάτων και νερού, προέλευση κλινοσκεπασμάτων, πρωινά. Μερικές φορές όλα αυτά μπορεί να είναι εντελώς αόρατα στον πελάτη εάν δεν αναφέρονται ξεκάθαρα στην επικοινωνία.

Προφανώς, κάποιοι μπορεί να προτιμούν μια μινιμαλιστική εμπειρία με μέτρια άνεση επιλέγοντας να πάνε για κάμπινγκ στην ερημιά για παράδειγμα.
Αλλά στην πραγματικότητα οι περιβαλλοντικές αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιες.

4. Ο αειφόρος τουρισμός είναι ο αλληλέγγυος τουρισμός

Οι κοινωνικές και οικονομικές πτυχές του βιώσιμου τουρισμού μπορούν να αντιπροσωπευτούν από τον τουρισμό αλληλεγγύης.

Εδώ, λοιπόν, όπως και για τον οικοτουρισμό, είμαστε μόνο σε ορισμένες πτυχές του βιώσιμου τουρισμού.
Ο αλληλέγγυος τουρισμός είναι μια μορφή βιώσιμου τουρισμού, αλλά ο αειφόρος τουρισμός δεν είναι τουρισμός αλληλεγγύης.

Για να παραμείνουμε στη σύγκριση με τον οικοτουρισμό, στον οποίο το περιβάλλον βρίσκεται στο επίκεντρο του ταξιδιού, στον αλληλέγγυο τουρισμό, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο, με οικονομική διάσταση.

Εδώ, στόχος είναι να μοιραστούν τα οικονομικά οφέλη ενός ταξιδιού δίκαια σε όλους τους τοπικούς παράγοντες που συμμετέχουν στην «υλοποίηση» αυτού του ταξιδιού.
Υπάρχει μια πραγματική έννοια της ισότητας σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος του ταξιδιού.

Αλληλέγγυος τουρισμός σημαίνει ύπνος ή φαγητό σε ξενώνα ή σε οικογενειακό εστιατόριο, ψώνια στον τοπικό παραγωγό, αγορά αναμνηστικών στον ντόπιο τεχνίτη.

Εν ολίγοις, σημαίνει να προσφέρεις τα προς το ζην στον ίδιο τον πληθυσμό του τόπου που έχεις επιλέξει να επισκεφτείς.

5. Ο βιώσιμος τουρισμός είναι ακριβός

Ένας άλλος κοινός μύθος για τον βιώσιμο τουρισμό είναι ότι είναι ακριβός. Αυτό είναι απολύτως λάθος. Το κόστος εξαρτάται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ταξιδιώτη.

Σε ένα βιώσιμο ταξίδι τα καταλύματα φιλικά προς το περιβάλλον, μπορεί κάλλιστα να είναι από ένα μικρό φιλικό κάμπινγκ έως και ένα 5* resort ή ένας πύργος.
Ως αποτέλεσμα, ο προϋπολογισμός ποικίλλει σημαντικά.

Αν αποφασίσετε, για παράδειγμα στο ταξίδι να τρώτε μόνο τοπικά προϊόντα έχετε επιλογές για όλα τα βαλάντια.

Τα εστιατόρια με αστέρια Michelin στους προορισμούς έχουν μόνο τοπικά προϊόντα.
Αλλά και ένα μικρό εστιατόριο σερβίρει πιάτα αποκλειστικά από προϊόντα που καλλιεργεί ο ιδιοκτήτης του. Ο λογαριασμός όμως δεν θα είναι ίδιος.

Η εξερεύνηση ενός προορισμού με το ποδήλατο ή με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με οδηγό δεν θα έχει το ίδιο κόστος.

Με λίγα λόγια, ο βιώσιμος τουρισμός δεν είναι ακριβότερος ή λιγότερο ακριβός. Προσαρμόζεται σε όλα τα βαλάντια και τις επιθυμίες