Με την πλούσια ταπετσαρία πολιτισμών και ιστοριών, η ήπειρος προσφέρει μυριάδες τρόπους για να αποχαιρετήσετε το παλιό έτος και να καλωσορίσετε το νέο.

Από τα εμβληματικά κουδούνια του Μπιγκ Μπεν μέχρι τις ιστορικές πλατείες της Ρώμης, κάθε πόλη προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για να υποδεχτεί το νέο έτος.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι 7 καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για να γιορτάσετε την Πρωτοχρονιά το 2023/24:

1. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Πυροτεχνήματα και γιορτές στον Τάμεση

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς του Λονδίνου είναι ένα θέαμα μεγαλοπρέπειας. Καθώς το Μπιγκ Μπεν χτυπά τα μεσάνυχτα, ο ουρανός ξεσπά σε μια εκθαμβωτική επίδειξη πυροτεχνημάτων, με το London Eye και τον Τάμεση να προσφέρουν ένα εκπληκτικό σκηνικό. Η ζωντανή ατμόσφαιρα της πόλης είναι απτή, με τα πάρτι στο δρόμο και τις εορταστικές εκδηλώσεις να προσθέτουν στο γλέντι.

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς του Λονδίνου είναι εξαιρετικά δημοφιλής, επομένως περιμένετε μεγάλα πλήθη, ειδικά γύρω από βασικές περιοχές όπως η South Bank, η πλατεία Τραφάλγκαρ και το Piccadilly Circus. Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρική, με ανθρώπους κάθε ηλικίας και υπόβαθρου να συγκεντρώνονται για να μετρήσουν αντίστροφα τις τελευταίες στιγμές της χρονιάς.

Δημόσια συγκοινωνία

Το Transport for London παρέχει συνήθως δωρεάν ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συμπεριλαμβανομένων λεωφορείων, μετρό, τραμ, DLR, ακόμη και ορισμένων εθνικών σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην πρωτεύουσα. Αυτό κάνει τη μετακίνηση πολύ πιο εύκολη, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για ορισμένους σταθμούς που θα κλείσουν ή θα βγείτε μόνο για να διαχειριστείτε τα πλήθη.

Γιορτές στο δρόμο

Εκτός από τα κύρια πυροτεχνήματα, υπάρχουν πολλές γιορτές στο δρόμο, ζωντανή μουσική και πάρτι. Πολλές παμπ και κλαμπ του Λονδίνου φιλοξενούν εκδηλώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η κράτηση εκ των προτέρων είναι απαραίτητη, καθώς αυτά τείνουν επίσης να ξεπουληθούν και μπορεί να είναι αρκετά ακριβά.

Κρουαζιέρες στο Ποτάμι

Για όσους αναζητούν ένα μοναδικό πλεονέκτημα μακριά από το πλήθος, σκεφτείτε να κάνετε κράτηση για μια κρουαζιέρα στο ποτάμι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον Τάμεση. Αυτές οι κρουαζιέρες προσφέρουν υπέροχη θέα στα πυροτεχνήματα και συχνά περιλαμβάνουν δείπνο, χορό και σαμπάνια τα μεσάνυχτα.

2. Εδιμβούργο, Σκωτία

Γιορτές Hogmanay

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Εδιμβούργο γιορτάζεται με ένα παγκοσμίου φήμης γεγονός γνωστό ως Hogmanay, ένα φεστιβάλ που έχει τις ρίζες του στους αρχαίους εορτασμούς του χειμερινού ηλιοστασίου. Είναι μια πολυήμερη υπερβολή που προβάλλει τα καλύτερα της σκωτσέζικης παράδοσης και ευχαρίστησης. Το Εδιμβούργο είναι το επίκεντρο αυτής της μεγάλης γιορτής. Η πόλη ζωντανεύει με λαμπαδηδρομίες, παραδοσιακό χορό ceilidh και ένα τεράστιο πάρτι στο δρόμο. Η χορωδία του «Auld Lang Syne», ενός σκωτσέζικου ποιήματος που έγινε λαϊκό τραγούδι, ενώνει τους πάντες σε μια στιγμή συντροφικότητας και προβληματισμού.

Οι διεθνώς αναγνωρισμένες αισθήσεις των ABBA Björn Again θα είναι ο τίτλος του Night Afore Disco Party κάτω από το Κάστρο του Εδιμβούργου και οι New Year’s Revels επιστρέφουν θριαμβευτικά στα New Town Assembly Rooms.

Ατμόσφαιρα φεστιβάλ

Το Hogmanay του Εδιμβούργου δεν είναι απλώς μια βραδιά γιορτής αλλά ένα τριήμερο πολιτιστικό φαινόμενο. Η πόλη είναι γεμάτη δραστηριότητες και εκδηλώσεις, όπως πάρτι στο δρόμο, συναυλίες, παραδοσιακό χορό ceilidh και τη διάσημη λαμπαδηδρομία, η οποία λαμβάνει χώρα συνήθως στις 30 Δεκεμβρίου. Περιμένετε μια ζωντανή ατμόσφαιρα γεμάτη μουσική, γέλιο και πνεύμα γιορτής.

Πάρτι στο δρόμο και συναυλίες

Η καρδιά του Hogmanay είναι το Street Party, όπου χιλιάδες συγκεντρώνονται κάτω από το εκπληκτικό σκηνικό του Κάστρου του Εδιμβούργου. Ζωντανά συγκροτήματα και DJs παίζουν σε σκηνές που απλώνονται σε όλο το κέντρο της πόλης και οι δρόμοι γίνονται πίστα χορού για τους γλεντζέδες.

Οι καμπάνες και τα πυροτεχνήματα

Τα μεσάνυχτα, ο εορτασμός κορυφώνεται καθώς οι καμπάνες του καθεδρικού ναού του St Giles χτυπούν και μια υπέροχη επίδειξη πυροτεχνημάτων φωτίζει τον ουρανό πάνω από το Κάστρο του Εδιμβούργου. Το θέαμα προκαλεί πραγματικά δέος και αποτελεί αποκορύφωμα για πολλούς επισκέπτες.

Πρώτο πόδι

Μετά τις μεταμεσονύχτιες γιορτές, ξεκινά ένα παραδοσιακό σκωτσέζικο έθιμο που ονομάζεται «πρώτο πόδι». Θεωρείται καλή τύχη για το πρώτο άτομο που μπαίνει σε ένα σπίτι μετά τα μεσάνυχτα για να φέρει ένα δώρο, όπως ουίσκι.

 

3. Βερολίνο, Γερμανία

 

Πάρτι στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ή “Silvester” όπως είναι γνωστό στη Γερμανία, είναι μια μεγάλη γιορτή στο Βερολίνο, μια πόλη που φημίζεται για τη ζωντανή κουλτούρα και τη δυναμική σκηνή πάρτι.

Το Βερολίνο φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στην Ευρώπη. Η περιοχή γύρω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πάρτι στο δρόμο με ζωντανή μουσική, πάγκους με φαγητό και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα. Είναι ένα μέρος όπου η ιστορία και η νεωτερικότητα συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν μια αξέχαστη εμπειρία Πρωτοχρονιάς.

Στο παρελθόν, το πρωτοχρονιάτικο πάρτι στην Πύλη του Βρανδεμβούργου θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα πρωτοχρονιάτικα πάρτι στον κόσμο. Το 2022, η εκδήλωση ακολούθησε μια νέα ιδέα και έλαβε χώρα σε ένα μικρότερο περιβάλλον στην Pariser Platz. Οι λεπτομέρειες του γεγονότος του 2023 δεν είναι ακόμη γνωστές.

Εισιτήρια για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς στην Πύλη του Βρανδεμβούργου διατίθενται από τις 2 Νοεμβρίου 2023 στο Myticket.de . Το ένα εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ, ένα τέλος που θα καλύψει μεταξύ άλλων την έννοια της ασφάλειας για το πάρτι. Κάθε άτομο μπορεί να αγοράσει το πολύ έξι εισιτήρια.

Περιμένετε μια ατμόσφαιρα πάρτι

Το Βερολίνο φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή του και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ολόκληρη η πόλη μετατρέπεται σε γιγάντιο πάρτι. Το κύριο γεγονός είναι το “Party Mile”, μια διαδρομή μεταξύ της Πύλης του Βρανδεμβούργου και της Στήλης της Νίκης που είναι γεμάτη με σκηνές, στάσεις φαγητού, σκηνές πάρτι και μπαρ. Λάβετε υπόψη ότι οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να φέρουν τα δικά τους τρόφιμα ή αλκοολούχα ποτά στον χώρο της εκδήλωσης.

Πυροτεχνήματα και Υπαίθριο

Τα μεσάνυχτα, ο ουρανός πάνω από το Βερολίνο φωτίζεται με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις όπου τα πυροτεχνήματα οργανώνονται κεντρικά, στο Βερολίνο, οι ντόπιοι συμμετέχουν επίσης ενεργά, πυροδοτώντας τα δικά τους πυροτεχνήματα και κροτίδες. Είναι μια άγρια, πληθωρική εμφάνιση που αντανακλά το ελεύθερο πνεύμα της πόλης.

Συναυλίες και Παραστάσεις

Μέχρι τα μεσάνυχτα, υπάρχουν ζωντανές συναυλίες με μια σειρά από μουσικές πράξεις, από ποπ και ροκ μέχρι χορευτική και ηλεκτρονική μουσική. Οι παραστάσεις και τα ελαφριά σόου προσθέτουν στην εορταστική ατμόσφαιρα.

Κλαμπ Πάρτι

Για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν το πάρτι μετά τα πυροτεχνήματα, τα κλαμπ του Βερολίνου φιλοξενούν μερικά από τα πιο περιζήτητα πρωτοχρονιάτικα πάρτι στον κόσμο. Περιμένετε να βρείτε μια σκηνή κλαμπ που να καλύπτει κάθε γούστο, από techno και house μέχρι πιο mainstream μουσική. Ανακαλύψτε τον συναρπαστικό κόσμο της κουλτούρας του κλαμπ του Βερολίνου σε αυτήν την μοναδική ξενάγηση στην πόλη .

4. Παρίσι, Γαλλία

 

Μια ρομαντική Πρωτοχρονιά στον Σηκουάνα

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Παρίσι, γνωστή ως «La Saint-Sylvestre» στη Γαλλία, είναι μια βραδιά κομψότητας, φώτων και γιορτής. Το Παρίσι, η Πόλη του Φωτός, προσφέρει μια παραμονή Πρωτοχρονιάς τόσο ρομαντική όσο και θεαματική.

Εμβληματικές γιορτές

Τα Ηλύσια Πεδία είναι το επίκεντρο των εορτασμών της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, όπου χιλιάδες Παριζιάνοι και τουρίστες συγκεντρώνονται για να περιμένουν την αλλαγή του χρόνου. Η λεωφόρος προσφέρει φανταστική θέα στον Πύργο του Άιφελ, ο οποίος είναι συνήθως ο τόπος ενός σόου φωτός και αντίστροφης μέτρησης για τα μεσάνυχτα.

Πυροτεχνήματα και Πύργος του Άιφελ

Ενώ το Παρίσι δεν έχει πάντα επίσημα πυροτεχνήματα, ο ίδιος ο Πύργος του Άιφελ γίνεται συχνά το επίκεντρο των εορτασμών της νύχτας με ένα ειδικό σόου φωτός. Το Trocadéro, απέναντι από το ποτάμι, προσφέρει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για το σόου φωτός εάν συμβεί.

Κρουαζιέρες στο Ποτάμι

Πολλές εταιρείες προσφέρουν ειδικές κρουαζιέρες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Αυτοί μπορεί να είναι ένας ρομαντικός και σχετικά χωρίς πλήθος τρόπος για να απολαύσετε τις γιορτές, που συχνά περιλαμβάνουν δείπνο, χορό και σαμπάνια.

Τα Ηλύσια Πεδία γίνονται μια θάλασσα ανθρώπων που κοιτάζουν όλοι προς τον Πύργο του Άιφελ, ο οποίος λειτουργεί ως το επίκεντρο για ένα συναρπαστικό σόου φωτός και πυροτεχνήματα. Οι κρουαζιέρες στο ποτάμι στον Σηκουάνα προσφέρουν ένα πιο οικείο περιβάλλον για να δείτε τις γιορτές και να απολαύσετε το επόμενο έτος.

5. Βουδαπέστη, Ουγγαρία

 

Εορτασμοί Szilveszter της Βουδαπέστης

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Βουδαπέστη είναι ένας ζωντανός συνδυασμός παράδοσης και σύγχρονου εορτασμού, που αντικατοπτρίζει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και την αγάπη για τις γιορτές.

Η Βουδαπέστη ζωντανεύει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γνωστή τοπικά ως «Szilveszter», με ένα εορταστικό πνεύμα που σαρώνει όλη την πόλη. Από τις όχθες του Δούναβη μέχρι τις ιστορικές πλατείες, η πόλη σφύζει από ενθουσιασμό, μουσική και προσμονή για το νέο έτος.

Δημόσιες γιορτές

Οι μεγάλες δημόσιες πλατείες, όπως η πλατεία Vörösmarty και η Oktogon , γίνονται κόμβοι δραστηριότητας, φιλοξενώντας υπαίθριες συναυλίες, λαϊκούς χορούς και πλανόδιους πωλητές τροφίμων που προσφέρουν ουγγρικές σπεσιαλιτέ. Η ατμόσφαιρα είναι ευχάριστη, με ντόπιους και τουρίστες να ανακατεύονται στους εορτασμούς.

Επίδειξη πυροτεχνημάτων

Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, πυροτεχνήματα φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό. Ο ποταμός Δούναβης προσφέρει ένα εκπληκτικό σκηνικό για την οθόνη, με το φωτισμένο Κάστρο της Βούδας και τη Γέφυρα των Αλυσίδων να προσφέρουν ένα γραφικό σκηνικό. Πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνονται στις όχθες του ποταμού ή στις γέφυρες για να παρακολουθήσουν την παράσταση.

Κρουαζιέρες στο Ποτάμι

Ο ποταμός Δούναβης είναι κεντρικός στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς της Βουδαπέστης. Μια κρουαζιέρα με το ποτάμι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μπορεί να προσφέρει έναν πιο χαλαρό και γραφικό τρόπο να κουδουνίσει η Πρωτοχρονιά, με θέα στα πυροτεχνήματα και τα ορόσημα της πόλης να φωτίζονται στον νυχτερινό ουρανό.

6. Πράγα, Τσεχία

Μια νύχτα της μποέμικης ραψωδίας

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Πράγα είναι μια μαγική περίοδος. Γνωστή ως “Silvestr” στην Τσεχική Δημοκρατία, η 31η Δεκεμβρίου είναι μια μέρα που η μαγευτική πόλη της Πράγας ζωντανεύει με γιορτές και κέφι.

Να περιμένετε μια ζωντανή ατμόσφαιρα

Η Πράγα είναι γνωστή για τη ζωντανή της ατμόσφαιρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η πόλη είναι γεμάτη με ντόπιους και τουρίστες έτοιμους να αποχαιρετήσουν την παλιά χρονιά και να υποδεχθούν τη νέα με ανοιχτές αγκάλες. Οι δρόμοι είναι πολύβουοι, οι πλατείες γεμίζουν μουσική και ο αέρας είναι ηλεκτρικός από την προσμονή.

Όταν βρίσκεστε στην Πράγα, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε παραδοσιακά τσέχικα φαγητά όπως “chlebíčky” (σάντουιτς με ανοιχτό πρόσωπο) ή “obložené koblížky” (γαρνιρισμένοι ντόνατς) και τοστ με ένα ποτήρι “Becherovka”, ένα παραδοσιακό λικέρ βοτάνων, ή τσέχικη μπύρα και επισκεφθείτε το Κάστρο της Πράγας. Αυτή η περιήγηση με τα πόδια στο Κάστρο της Πράγας, συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων εισόδου, είναι πολύ δημοφιλής.

Πυροτεχνήματα πάνω από τον Μολδάβα

Αν και δεν υπάρχει επίσημη επίδειξη πυροτεχνημάτων οργανωμένη από την πόλη την ίδια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (η επίσημη επίδειξη πραγματοποιείται συχνά την 1η Ιανουαρίου), ο ουρανός πάνω από την Πράγα εξακολουθεί να φωτίζεται τα μεσάνυχτα με πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από κατοίκους και επισκέπτες. Οι αντανακλάσεις πάνω από τον ποταμό Μολδάβα προσθέτουν στο θέαμα, δημιουργώντας ένα όμορφο σκηνικό.

Εορταστικές εκδηλώσεις στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης και στην Πλατεία Wenceslas

Η πλατεία της Παλιάς Πόλης και η πλατεία Wenceslas είναι τα κεντρικά σημεία των δημόσιων εορτασμών της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Αυτά τα ιστορικά μέρη γεμίζουν με καλλιτέχνες του δρόμου, πωλητές που πουλούν παραδοσιακές τσέχικες λιχουδιές και αναδυόμενα μπαρ που σερβίρουν ζεστά ροφήματα για να κρατήσουν μακριά τη χειμωνιάτικη χαλάρωση.

Κρουαζιέρες στο Ποτάμι

Πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να γιορτάσουν σε μια κρουαζιέρα στο ποτάμι κατά μήκος του Μολδάβα. Αυτές οι κρουαζιέρες συχνά περιλαμβάνουν δείπνο, μουσική και χορό, παρέχοντας ένα πιο οικείο περιβάλλον από το οποίο μπορείτε να δείτε τα πυροτεχνήματα και να απολαύσετε το τοπίο της πόλης.

7. Βαρκελώνη, Ισπανία

Nochevieja Fiesta της Μπαρτσελόνα

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ή “Nochevieja” στα ισπανικά, είναι μια εποχή ζωντανών εορτασμών στη Βαρκελώνη, μια πόλη που φημίζεται για τη ζωντανή κουλτούρα και τις παραδόσεις της.

Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη που λατρεύει να γιορτάζει και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι δρόμοι ζωντανεύουν με γλεντζέδες και υπάρχει μια απτή αίσθηση ενθουσιασμού καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το νέο έτος.

Το μαγικό συντριβάνι του Montjuïc

Ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Βαρκελώνης κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι το Μαγικό Συντριβάνι του Montjuïc , το οποίο προσφέρει ένα εντυπωσιακό σόου με νερό και φως που χορογραφείται με μουσική. Συχνά ακολουθείται από πυροτεχνήματα και είναι μια εκδήλωση φιλική προς την οικογένεια.

Εορταστικές εκδηλώσεις Plaça d’Espanya και Plaça de Catalunya

Μεγάλα πλήθη συγκεντρώνονται στην Plaça d’Espanya για να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα και στην Plaça de Catalunya για να γιορτάσουν με το cava, το τοπικό αφρώδες κρασί, και να συμμετάσχουν στην παράδοση της κατανάλωσης δώδεκα σταφυλιών—ένα για κάθε κουδούνισμα του ρολογιού τα μεσάνυχτα. υποτίθεται ότι θα φέρει καλή τύχη για κάθε μήνα του επόμενου έτους.

Beach Party

Οι παραλίες της Βαρκελώνης, όπως η Barceloneta, γίνονται επίσης hotspot για τα πάρτι της Πρωτοχρονιάς. Πολλά παραθαλάσσια κλαμπ και μπαρ φιλοξενούν ειδικές εκδηλώσεις και συχνά γίνονται αυτοσχέδιοι εορτασμοί στην άμμο.

Ενώ το κλίμα της Βαρκελώνης είναι πιο ήπιο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μπορεί να είναι ακόμα ψυχρό το βράδυ, οπότε ντυθείτε ζεστά. Θα ήταν σοφό να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης .