Επανακτά η Τουρκία τη δημοτικότητά της ως τουριστικός προορισμός μεταξύ των διεθνών ταξιδιωτών. Ως εκ τούτου, η χώρα αναπτύσσει όλους τους τομείς της, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού τουρισμού.

Συγκεκριμένα, τα εμφυτεύματα μαλλιών και οι μεταμοσχεύσεις νεφρού με κόστος $ 35.000 εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δημοφιλείς επεμβάσεις.

Η Τουρκία έχει επενδύσει περισσότερα από $ 30 εκατ. στον ιατρικό τουρισμό τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο αριθμός των ανδρών που ταξιδεύουν στην Τουρκία για εμφυτεύματα μαλλιών αυξάνεται κάθε χρόνο.

Το πλήρες πακέτο (ταξίδια, χειρουργική επέμβαση, πολυτελές ξενοδοχείο, υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο από το αεροδρόμιο και περιήγηση σε ορισμένα αξιοθέατα) είναι φθηνότερο από την ίδια τη χειρουργική επέμβαση σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, άλλοι ασθενείς έρχονται στην Τουρκία αναζητώντας θεραπείες για τον καρκίνο, πολλοί εκ των οποίων είναι ρώσοι και ιρακινοί.

Ακόμα, το τουρκικό σύστημα υγείας είναι γνωστό για τις παιδιατρικές θεραπείες και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Για έναν νεφρό, ένας ξένος πληρώνει μεταξύ $ 30.000 και $ 35.000, ενώ μια μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να φτάσει τα $ 90.000 δολάρια (περίπου € 72.000) αν η διαδικασία εκτελεστεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Μια επιτροπή δεοντολογίας επιβλέπει τη διαδικασία και λαμβάνει το όργανο. Αυτό συμβαίνει στη περίπτωση μεταμόσχευσης νεφρού ή ήπατος σε ξένους ασθενείς εάν συνοδεύονται από τον δωρητή τους.

“Πρέπει να έρθουν με τον δικό τους δωρητή, ο οποίος πρέπει να είναι μέλος της οικογένειας μέχρι τον τέταρτο βαθμό συγγενείας και στη συνέχεια να πείσει το ηθικό συμβούλιο ότι δεν υπάρχει καμία χρηματική συναλλαγή στη μέση ούτε πίεση οποιουδήποτε άλλου είδους”, αναφέρει ο Emin Çakmak, πρόεδρος και ιδρυτής του Τουρκικού Συμβουλίου Ταξιδιωτικής Υγείας (THTC).

Το Συμβούλιο αναμένει οι ασθενείς να ανέλθουν σε ένα εκατομμύριο το 2019 και μέχρι 2 εκατομμύρια μέχρι το 2023.

Το 2016, ύστερα από έκθεση του οργανισμού αυτού, αντιμετωπίστηκαν πάνω από 750.000 ασθενείς που έφθασαν από 144 διαφορετικές χώρες, αποφέροντας εισόδημα σχεδόν 6 δις. δολαρίων για την τουρκική οικονομία.