Η κοινωνική σύγκρουση στην Air France «δεν αντανακλά την κατάσταση στη Γαλλία», υποστηρίζει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι οι περικοπές που εξετάζονται στην γαλλική αεροπορική εταιρεία θα μπορούσαν να «αποφευχθούν» μέσω του διαλόγου ανάμεσα στη διεύθυνση και τους υπαλλήλους.

«Ένας αριθμός παρατηρητών θέλει πάντα να υπάρχει ένα καζάνι που βράζει και θα εκραγεί. Όχι! Η σύγκρουση στην Air France δεν αντανακλά την κατάσταση στη Γαλλία», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ολάντ στον γαλλικό ραδιοσταθμό RTL.

«Οφείλουμε να ζούμε σε μια ήρεμη κοινωνία. Υπάρχουν πάντα συγκρούσεις. Πώς τις ξεπερνάμε; Με τη βία; Σίγουρα όχι. Με ηρεμία και επομένως με τον διάλογο», σημείωσε, μερικές ώρες πριν από την έναρξη μιας ετήσιας συνάντησης μεταξύ των συνδικάτων, των εργοδοτών και της γαλλικής κυβέρνησης.

Εργαζόμενοι στην Air France επιτέθηκαν σε εκπροσώπους της διεύθυνσης της εταιρείας στις 5 Οκτωβρίου κατά την ανακοίνωση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, βάσει του οποίου απειλούνται 2.900 θέσεις εργασίας σε διάστημα δύο ετών. Οι εικόνες με τον διευθυντή ανθρωπίνου δυναμικού με σκισμένο το πουκάμισο έκαναν το γύρο του κόσμου.

Ο επικεφαλής του ομίλου Air France-KLM Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το πρώτο μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης θα αρχίσει το 2016 και θα αφορά σχεδόν 1000 θέσεις εργασίας, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το θέμα για τη συνέχεια.

«Μπορούμε να αποφύγουμε τις απολύσεις», δήλωσε ο Ολάντ. «Ζητώ και από τη διεύθυνση και από τους κοινωνικούς εταίρους να δείξουν υπευθυνότητα. Ο καθένας πρέπει να διανύσει το δικό του κομμάτι του δρόμου», πρόσθεσε.

Πέντε εργαζόμενοι, οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με τα βίαια επεισόδια, θα δικαστούν στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Οι δράστες βίαιων επεισοδίων θα πρέπει να τιμωρούνται», σχολίασε σχετικά ο γάλλος πρόεδρος, αρνούμενος ωστόσο να πει οτιδήποτε περαιτέρω για τη «μέθοδο» που ακολουθήθηκε για τη σύλληψή τους.

Πηγή: in.gr, AΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων