Σύνταξη: tourismtoday.gr

Την απόφαση ολοένα και περισσότερων χωρών να ανοίξουν τα σύνορά τους σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες επικροτεί η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA). Τα τελευταία δεδομένα που συλλέχθηκαν από την IATA, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας Timatic, δείχνουν ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν άρει πλήρως ή μερικώς τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Η IATA υποστηρίζει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, ενώ σε περιπτώσεις που ο εμβολιασμός δεν είναι δυνατός, η πρόσβαση σε ταξίδια χωρίς καραντίνα θα πρέπει να παρέχεται μέσω διεξαγωγής τεστ για τη διάγνωση της νόσου COVID-19.

Η περίπτωση της Γερμανίας

Η Γερμανία είναι μία από τις τελευταίες χώρες που πραγματοποίησε άρση καραντίνας για εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν υπόκεινται πλέον σε μέτρα καραντίνας (εκτός από εκείνους που προέρχονται από ορισμένες χώρες υψηλού κινδύνου). Η Γερμανία έχει επίσης καταργήσει τις απαιτήσεις καραντίνας για ταξιδιώτες με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19 (εκτός από ορισμένες χώρες υψηλού κινδύνου).

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης ακολούθησε μια ανασκόπηση επιστημονικών συμβουλών από το παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν «συμβάλλουν» στην εξάπλωση της νόσου και δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τον γερμανικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης COVID-19 σε επίπεδα κάτω από τον κίνδυνο από ένα ψευδώς αρνητικό τεστ αντιγόνου.

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής ευθυγραμμίζει τη Γερμανία με συστάσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βάσει παρόμοιων επιστημονικών συμβουλών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Το ECDC είπε ότι «με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία, η πιθανότητα ενός μολυσμένου εμβολιασμένου ατόμου να μεταδώσει την ασθένεια εκτιμάται επί του παρόντος ότι είναι πολύ χαμηλή σε χαμηλή».

Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC των ΗΠΑ) σημείωσαν ότι «με ένα 90% αποτελεσματικό εμβόλιο, το τεστ πριν από το ταξίδι, το τεστ μετά το ταξίδι και ο αυτό-περιορισμός 7 ημερών παρέχουν ελάχιστο πρόσθετο όφελος».

Ένα σημαντικό κίνητρο για τον εμβολιασμό

Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, η άρση των περιορισμών ενάντια στη νόσο του COVID-19 αποτελεί ισχυρό κίνητρο για εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε κοινότητες όπου επικρατεί η διστακτικότητα για το εμβόλιο. Η δημοσκόπηση της IATA δείχνει ότι το 81% των διεθνών ταξιδιωτών είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν για να μπορούν να ταξιδέψουν. Επιπλέον, το 74% των ατόμων στην ίδια δημοσκόπηση συμφώνησαν ότι όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν αεροπορικώς χωρίς περιορισμούς.

Ψηφιακές λύσεις

Οι αποφάσεις αυξανόμενου αριθμού χωρών να δεχτούν εμβολιασμένους ταξιδιώτες χωρίς μέτρα καραντίνας αυξάνουν την πίεση για μια ψηφιακή λύση όσον αφορά τη διαχείριση των πιστοποιητικών εμβολίου και των αποτελεσμάτων των τεστ κατά της νόσου COVID-19. Οι διαδικασίες με έλεγχο χάρτινων πιστοποιητιών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά μεγάλους χρόνους επεξεργασίας κατά το check-in και τον έλεγχο των συνόρων. Ανοίγουν επίσης την πόρτα για απάτη. Απαιτούνται ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολίων και τεστ, σε συνδυασμό με εφαρμογές επιβατών, όπως το IATA Travel Pass, για τη διαχείριση των ταξιδιωτικών διαπιστευτηρίων υγείας και αποτελεσματικότητα κατά την επανεκκίνηση.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της IATA δείχνει ισχυρή υποστήριξη για μια ψηφιακή λύση.

  • Το 89% υποστήριξε την υιοθέτηση μιας παγκόσμιας τυποποιημένης δοκιμής COVID-19 ή πιστοποιήσεις εμβολιασμού.
  • Το 84% θέλει μια εφαρμογή να διαχειρίζεται τα διαπιστευτήρια υγείας του ταξιδιού.