Πραγματοποιήθηκε  η διημερίδα με θέμα «Προστασία, Βιώσιμη Χρήση & Αξιοποίηση Λιμναίων Υδατικών Πόρων» στις 19 Νοεμβρίου το Στύγα Mountain Resort της Ζαρούχλας και στις 20 Νοεμβρίου στη Λίμνη Τσιβλού.

Παραβρέθηκαν μέλη του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων Δωρίδος, Μαραθώνα, Καλαβρύτων, Αργιθέας, Λάρνακας, Ορχομενού, Αγρινίου, Χερσονήσου, Ηλιδος. Επίσης παρόντες ήταν εκπρόσωποι της πρεσβείας του Ουζμπεκιστάν, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπουργείου Πολιτισμού, του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραικού, του Πανεπιστημίου Πατρών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας κ. Φωτήλας, ο Δασάρχης Αιγίου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αιγιαλείας, ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιαλείας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Ανατολικής Αιγιαλείας.

Την ημερίδα άνοιξαν ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιαλείας Φάνης Σταυρόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και διοργανωτής της διημερίδας Βασίλης Χριστόπουλος ο οποίος κάλεσε τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Αθανάσιο Παναγόπουλο να απευθύνει χαιρετισμό και να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της διημερίδας. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Δήμαρχος Δωρίδος, κ. Γεώργιος Καπεντζώνης παρουσίασε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, περιγράφοντας συνοπτικά τις λίμνες του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς παρουσίασε τα Σπηλαία Λιμνών και ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου τη Λίμνη Τσιβλού, αναπτύσσοντας τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ακολούθησε η παρουσίαση των Καλών Πρακτικών του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού με εισήγηση του Πρόεδρου του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού – Καθ. του Τμήμ. Βιολογίας Παν/μίου Πατρών κ. Γρηγόρη Ιατρού.

Η κα Ευανθία Παπαστεργιάδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμημ. Βιολογίας Παν/μίου Πατρών, ανέπτυξε την υφιστάμενη κατάσταση των λιμναίων υδάτων της χώρας μας,  τις επιπτώσεις από την εκμετάλλευσή τους και τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απειλές. Εν συνεχεία, ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν κ.Olim Kassimov και ο Dilmurod Abidov διερμηνέας και Γενικός Γραμματέας του Προξ. του Ουζμπεκιστάν κατέγραψαν την οικολογική καταστροφή της λίμνης Αράλης (αίτια & αποτελέσματα) ως παράδειγμα προς αποφυγήν για τα οικοσυστήματα της χώρας μας. Ο κ. Ευστάθιος Δαλαμάγκας, τ. μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή πολιτική για την περιβαλλοντική προστασία των λιμνών.

Ο κ. Μοσχόπουλος Χαρίλαος, Βιολόγος Msc, υπεύθυνος του ΚΠΕ Κλειτορίας- Ακράτας και ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Γεωπόνος ΤΕ μέλος του ΚΠΕ Κλειτορίας- Ακράτας, παρουσίασαν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ως φορείς ανάδειξης και ως πόροι ανάπτυξης σε περιοχές με λιμναία Οικοσυστήματα, καθώς και τον ρόλο και τη σημασία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην ανάδειξη και αξιοποίηση τους. Τέλος οι εργασίες της πρώτης ημέρας έκλεισαν ευχάριστα με την Παρουσίαση του βιβλίου «Η Ανεράιδα του Χελμού» (η ιστορία Δημιουργίας της Λίμνης Τσιβλού) από την κα Aναστασία Ευσταθίου Συγ/φέα, Δ/ρια Δημ. Σχολείου Ακράτας. Στο χώρο διεξαγωγής της διημερίδας υπήρχε έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα τη Λίμνη Τσιβλού από τους κ. Μαλαβέτα Ιωάννη και κ. Γεωργικόπουλο Μανώλη, ξυλόγλυπτα από ρίζα ελιάς του κ. Νικολάου Κώστα, τοπικά προϊόντα από τον Εμπορικό Σύλλογο Ανατολικής Αιγιαλείας ομαδικά έργα ζωγραφικής – κατασκευές μαθητών των σχολείων α’ βάθμιας εκπαίδευσης του Δ. Αιγιαλείας κατόπιν πρωτοβουλίας του Δ. Αιγιαλείας και του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επισκεφθούν πεζοί τη μονή Αγίας Τριάδας (υστεροβυζαντινή, χρονολογούμενη από τον 13ο ή 14ο αιώνα) καλύπτοντας διαδρομή συνολικής διάρκειας 30 λεπτών με ξενάγηση από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζαρούχλας. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 20 Νοεμβρίου υπήρξε βιωματική προσέγγιση της λίμνης Τσιβλού με ξενάγηση σε μονοπάτι γύρω από τη Λίμνη και δράσεις στο πεδίο από την Ομάδα ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας και του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραικού. Επίσης διεξήχθη με τη συμμετοχή 150 αθλητών ο 1ος αγώνας δρόμου – Γύρος της Λίμνης Τσιβλού (2,5km και 5 km και 10km) με την υποστήριξη του Συλλόγου Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς.

Ταυτόχρονα το κοινό είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει δωρεάν στις δράσεις που έχει οργανώσει ο Δ. Αιγιαλείας και το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες όπως μαθήματα τοξοβολίας, επίδειξη kayak από τον πρωταθλητή Ελλάδας, βόλτα στη λίμνη με βάρκες ράφτιγκ, flying fox, κλπ.).