Με αντικείμενο την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ), που αφορά τις τρεις περιοχές Unesco της Περιφέρειας Κρήτης –τα Γεωπάρκα Σητείας και Ψηλορείτη και το Φαράγγι της Σαμαριάς– πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση στα Ανώγεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των τριών περιοχών, της Περιφέρειας Κρήτης και εμπλεκόμενων φορέων. Μεταξύ αυτών η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης κ. Κασωτάκη, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Καλέργης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Κόκκινος, ο κ. Δήμαρχος Πλατανιά Μαλαβράκης και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης.

Από την πλευρά της Διαχειριστικής Αρχής αναπτύχθηκε η λογική της Περιφέρειας βάσει της οποίας αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο να χρηματοδοτήσει την ΟΧΕ από το ΠΕΠ Κρήτης. Λεπτομερής αναφορά έγινε στον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουν οι τρεις περιοχές της Unesco και στον σκοπό της ΟΧΕ.

«Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση των περιοχών Unesco της Κρήτης σκοπό έχει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα αυτών των περιοχών ώστε οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν με την μορφή υποδομών, η προβολή και η διαφήμισή τους να γίνουν κτήμα της τοπικής κοινωνίας και να λειτουργήσουν σαν πόλος έλξης τουριστών», τόνισε ο κ. Πατεράκης

Ο λόγος για τους λεγόμενους «ωφέλιμους τουρίστες» με έμφαση στο φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της περιοχής.

Στη συνάντηση μετά την ενημέρωση από την Διαχειριστική Αρχή ακολούθησε μία σε βάθος συζήτηση με σκοπό την συναπόφαση των τελικών αποδεκτών της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, του τρόπου δράσης τους, για να γίνει γρήγορα η απαιτούμενη προετοιμασία, καθώς το διαχειριστικό σχέδιο γι’ αυτές τις τρεις περιοχές πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

«Πρέπει να περιέχει όλες εκείνες τις δράσεις, οι οποίες σαν τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να έχουν την ανάδειξη των περιοχών, ώστε να προσελκύσουν μία ιδιαίτερη κατηγορία τουριστών, αλλά και την ανάπτυξη της ενδοχώρας. Διότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των περιοχών βρίσκεται στην ενδοχώρα», πρόσθεσε ο Δήμαρχος.

Αποφασίστηκε να οριστεί ένας «συντονιστής», που θα καταθέσει τον φάκελο. «Συμφωνήσαμε να είναι ένας από τους τέσσερις οι οποίοι θα αποτελούν και την κύρια ομάδα που θα έχει την ευθύνη -σε συνεννόηση βέβαια με τους Δήμους και τους υπόλοιπους φορείς που θέλουν να καταθέσουν τις απόψεις τους- για την σύνταξη του φακέλου. Η ομάδα αυτή θα αποτελείται από εκπροσώπους των τριών περιοχών και της Περιφέρειας Κρήτης.

Θα αποτελέσει λοιπόν τον βασικό πυρήνα με σκοπό να παρακολουθήσει και την προετοιμασία και στην συνέχεια την εξέλιξη όλης αυτής της δράσης, και μετά την ολοκλήρωση της. Επίσης τα αποτελέσματα αυτής. Όλα δηλαδή κινούνται με μία λογική σωστής προετοιμασίας, συνεργασίας μεταξύ των περιοχών που είναι βασικό συστατικό. Θα πρέπει σχεδόν όλες οι δράσεις που θα επιλεγούν να είναι κοινές και για τις τρεις περιοχές. Γιατί με βάση τη λογική της ΟΧΕ θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσύνδεση, αλληλεξάρτηση μεταξύ αυτών των περιοχών», εξήγησε ο κ. Πατεράκης.

Στο ρόλο του συντονιστή ορίστηκε η Αναπτυξιακή Εταιρία ΑΚΟΜ Ψηλορείτης, που θα αναλάβει την συγκέντρωση όλων των προτάσεων ώστε να καταθέσει ακολούθως τον φάκελο του διαχειριστικού σχεδίου στην Περιφέρεια. Θα είναι το εκτελεστικό εργαλείο που θα έχει μία συνεχή επαφή με την Περιφέρεια.

Η εκτελεστική ομάδα, η τετράδα αποτελούμενη από εκπροσώπους των περιοχών Σητείας, Ψηλορείτη, Σαμαριάς και Περιφέρειας- θα έρχεται σε επαφή με τον «συντονιστή» που θα καταθέσει την πρόταση καθώς και την συνέλευση της ΟΧΕ, στην οποία θα συμμετέχουν οι Δήμοι που βρίσκονται οι τρεις περιοχές Unesco, συνολικά 17 της Κρήτης. Η συνέλευση θα επικυρώνει και θα συμπληρώνει τις προτάσεις της τετράδας, που θα έχει το βασικό συντονιστικό ρόλο και τις πρώτες επαφές με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας για την σύνταξη του φακέλου που θα κατατεθεί μελλοντικά.

«Η συνάντηση στα Ανώγεια έγινε γρήγορα δεδομένου ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε η συγκεκριμένη πρόσκληση για την ΟΧΕ. “Τρέχουμε” όλοι, για να κατατεθούν προτάσεις. Και στο Δήμο Σητείας έχουμε ήδη καταλήξει σε κάποιες προτάσεις, υπάρχει ένας σχεδιασμός που θα δούμε αν γίνει συμβατός και σε ποιο βαθμό στην λογική της πρότασης και με τις απόψεις άλλων δύο περιοχών. Πολύ σύντομα, μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη η κάθε μία περιοχή θα έχει ολοκληρωμένη πρόταση και στην συνέχεια θα προσπαθήσουμε τις απόψεις αυτές να τις συνδυάσουμε στην λογική της συνεργασίας και της αλληλεξάρτησης όλων αυτών των δράσεων που θα γίνουν σε αυτές τις περιοχές».

Κοινή ανάδειξη και προβολή

«Θα πρέπει», συνέχισε ο Δήμαρχος, «η κοινωνία και οι επισκέπτες να ενημερωθούν περισσότερο και να κατανοήσουν τί σημαίνει Γεωπάρκο. Αυτό ως τώρα δεν έχει επιτευχθεί όχι μόνο για στη Σητεία, αλλά και στον Ψηλορείτη και στην Σαμαριά, όπου μάλιστα υπάρχει και εμπειρία ετών, αφού έχουν ενταχθεί στο δίκτυο περιοχών της Unesco εδώ και κάποια χρόνια.

Αναδείχθηκε με έμφαση το θέμα. Θα πρέπει οπωσδήποτε στις πύλες εισόδου της Κρήτης, αλλά και κάθε μία από αυτές τις περιοχές να υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες, όχι όμως απλές, αλλά με κάποιο σύγχρονο τρόπο να δίδεται η δυνατότητα στον επισκέπτη για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Σητείας, του Ηρακλείου να έχει πληροφόρηση για τα Γεωπάρκα Σητείας, Ψηλορείτη, για το φαράγγι της Σαμαριάς.

Κάποιες δράσεις λοιπόν πρέπει να αναδεικνύουν κοινά πράγματα, όπως το συγκεκριμένο. Επίσης μία άλλη κοινή δράση που αποφασίστηκε είναι η ανάδειξη όλων των φυσιολατρικών διαδρομών καθώς και η χρηματοδότηση από όλους αγώνων εντός του χώρου Γεωπάρκου, όπως ο πρόσφατος που έγινε στην Σητεία, το Sitia Geopark Trail.

Ιδιαίτερα χρήσιμη την συνάντηση που φιλοξενήθηκε στα Ανώγεια δεδομένου ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων στον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι κι ελήφθησαν αποφάσεις. Νομίζω ότι καταλήξαμε σε ένα σχήμα, που θα είναι αποδοτικό. Δεν είναι απλό να συνθέσεις μία πρόταση κοινά αποδεκτή για περιοχές που έχουν και τις ιδιαιτερότητες τους. Όμως υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον από όλες τις περιοχές και την Περιφέρεια Κρήτης και διάθεση θετική ως προς την αντιμετώπιση των όποιων μικροδιαφορών μπορεί να εμφανιστούν».

Η χρηματοδότηση

«Ο στόχος είναι ένας, να αναδείξουμε τις περιοχές μας, να προσελκύσουμε κόσμο, να αναδείξουμε το φυσικό, ανθρωπογενές περιβάλλον μας για να κερδίσει όλη η κοινωνία. Γι’ αυτό όπως έχω επισημάνει πολλές φορές η κοινωνία πρέπει να αγκαλιάσει το Γεωπάρκο. Να ενημερωθεί περισσότερο, να γνωρίσει περισσότερο τον τόπο που απλώνεται το Γεωπάρκο.

Και βέβαια οι επιχειρηματίες να κατανοήσουν ότι όλοι αυτοί που ασχολούνται με θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, του τουριστικού προϊόντος, ξενοδοχεία, καταλύματα, καταστήματα εστίασης, αγρότες, παραγωγοί κλπ., θα πρέπει να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν το δίκτυο συνεργασίας που σκοπό θα έχει η μία επαγγελματική ομάδα να στηρίζει την άλλη κι όλες μαζί τον τόπο. Θα υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης και νέων δράσεων.

Και πρέπει να τονίσουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι η μοναδική -από όσες έχουν Γεωπάρκα- που δίνει χρήματα για την ανάδειξη, διαφήμιση, προώθηση αυτών των περιοχών Unesco. Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 10 εκατ. € θα διατεθούν από την Περιφέρεια Κρήτης για την ΟΧΕ. Εκμεταλλευόμενοι αυτήν την χρηματοδότηση μπορούν να επωφεληθούν και οι επαγγελματικοί φορείς και συνολικά όλη η κοινωνία», κατέληξε ο κ. Πατεράκης