Με στόχο τη διαπίστωση του βαθµού ετοιµότητας και συντονισµού όλων των αρµοδίων υπηρεσιών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η Hermes Airports σε συνεργασία µε το Τµήµα Πολιτικής Αεροπορίας, την Αστυνοµία και όλους τους συναρµόδιους φορείς, πραγµατοποίησε τα ξηµερώµατα της Πέµπτης, 4 ∆εκεµβρίου 2014, άσκηση εκκένωσης του ∆ιεθνούς Αεροδροµίου Λάρνακας.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε αρχικά τη λήψη διπλής τηλεφωνικής απειλής για εκδήλωση βοµβιστικού κτυπήµατος, τόσο εναντίον αεροσκάφους το οποίο βρισκόταν σε πορεία προετοιµασίας για απογείωση, όσο και εναντίον των κτιριακών εγκαταστάσεων του Αερολιµένα Λάρνακας.

Βάσει του σεναρίου της άσκησης, οι τηλεφωνικές απειλές επαληθεύονται και σηµειώνεται εκπυρσοκρότηση εκρηκτικού µηχανισµού, στο χώρο αναχωρήσεων του Αεροδροµίου. Το γεγονός αυτό, προκαλεί την άµεση κινητοποίηση όλων των αρµοδίων αρχών του κράτους και του Αεροδροµίου, οι οποίες αναλαµβάνουν άµεσα τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης και το συντονισµό των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας και των σωµάτων διάσωσης. ∆ίδονται άµεσα οδηγίες για κατάσβεση µικρής έκτασης πυρκαγιάς η οποία εκδηλώνεται στον χώρο των αναχωρήσεων, τον απεγκλωβισµό πολιτών αλλά και την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυµατίες.

Στη συνέχεια, οι αρµόδιες αρχές διατάσσουν την άµεση και πλήρη εκκένωση τόσο του κτιρίου του Αερολιµένα, όσο και του αεροσκάφους. Η ανεύρεση δεύτερου εκρηκτικού µηχανισµού οδηγεί σε ελεγχόµενη πυροδότηση του και διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου στο χώρο των αναχωρήσεων, προτού επιτραπεί η επιστροφή πολιτών στο κτίριο του Αεροδροµίου.

Στην άσκηση συµµετείχαν ενεργά οι ακόλουθοι φορείς: Πολιτική Αεροπορία,∆ιεύθυνση Ασφαλείας Αεροδροµίων (∆ΑΣΑ), Κλάδος Πυροτεχνουργών Αρχηγείου,Κλάδος Σκύλων (Κ9), Τµήµα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, Πυροσβεστική