Tην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ηλεκτρική Διασύνδεση της Σκιάθου στο Σύστημα των 150kV μέσω της Εύβοιας (Μαντούδι) ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ.

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση υποθαλάσσιων και υπόγειων καλωδιακών γραμμών στην Εύβοια και τη Σκιάθο και την κατασκευή Υποσταθμού στη Σκιάθο.

Συγκεκριμένα:

1. Για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων 150 kV για την καλωδιακή Γραμμή Μεταφοράς 150 kV στο τμήμα «Μαντούδι – Σκιάθος», υπέβαλαν προσφορές οι εταιρείες Prysmian και Ελληνικά Καλώδια. Ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η Ελληνικά Καλώδια με σύμβαση ύψους 42,8 εκατ. ευρώ.

2. Για τη μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση του νέου Υποσταθμού (Υ/Σ) GIS 150/20 kV στη Σκιάθο, υπέβαλαν προσφορές οι εταιρείες ABB, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-GE, TOMI-HYOSUNG και NARI-ELECTROMEC. Ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η ABB με σύμβαση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή της Διασύνδεσης θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2020 με διάρκεια υλοποίησης 20 μήνες. Η Σκιάθος συνδέεται για πρώτη φορά στο Σύστημα Υψηλής Τάσης 150kV. Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση θα διασφαλίσει την ευστάθεια της ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων και τους καλοκαιρινούς μήνες.