Νέα 76 προϊόντα των Κυκλάδων εντάσσονται στον β’ κύκλο αξιολόγησης, ανεβάζοντας τον αριθμό των προτεινόμενων από το δίκτυο Aegean Cuisine στα 291.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του β’ κύκλου αξιολόγησης για τη δημιουργία μητρώου προϊόντων που παράγονται και τυποποιούνται στις Κυκλάδες, από τα 96 προϊόνταν που απέστειλαν 29 παραγωγοί από Άνδρο, Κέα, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα, Τήνο και προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine.

Οι κατηγορίες προϊόντων είναι αλλαντικά, αποξηραμένοι καρποί & φρούτα, αρτοσκευάσματα-πίτες, βότανα-μπαχαρικά, γαλακτοκομικά, γλυκά, γλυκά κουταλιού, ελαιόλαδο-ελιές, ζυμαρικά, κρασί, μαρμελάδες, μεζέδες-ορεκτικά, μέλι, μπύρα, ξύδι, όσπρια, παξιμάδια-μπισκότα, ποτά, ροφήματα, σάλτσες, τουρσιά-διατηρητέα, τσίπουρο, τυριά, φρούτα-λαχανικά, χυμοί.

Τα προϊόντα αξιολογήθηκαν βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και κριτηρίων που έχει θεσπίσει το δίκτυο, από επταμελή επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ειδικοί στον χώρο της οινο-γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής και για κάθε προϊόν συμπληρώθηκε ξεχωριστή φόρμα αξιολόγησης, με σαφή αιτιολογία στις περιπτώσεις μη ένταξης.

Όλοι οι παραγωγοί που κατέθεσαν αιτήσεις έχουν ήδη ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και έχει ήδη σταλεί το ειδικό σήμα “Aegean Cuisine Recommended” σε αυτούς που τα προϊόντα τους εντάσσονται στο δίκτυο, ώστε να τα κάνουν την ανάλογη σηματοδότηση.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αρωγός στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή των Κυκλάδων εδώ και χρόνια, συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεα για την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας καθώς και για την ανάδειξη και προβολή των τοπικά παραγόμενων προϊόντων.