“Το Κτηματολόγιο που ορισμένοι στην Ελλάδα πίστευαν ότι δεν θα τελειώσει ποτέ, στον Δήμο Αθηναίων, τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, είναι πια πράξη”.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε σημερινή σύσκεψη στο Δημαρχείο της Αθήνας.
Στην σύσκεψη θέμα την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα καθώς και περαιτέρω δράσεις συνεργασίας, συμμετείχαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, ο δημάρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και οι υπεύθυνοι της Διοίκησης του Κτηματολογίου.

Έγινε αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης της Ανάρτησης στον Δήμο Αθηναίων από τον Γενικό Διευθυντή του Κτηματολογίου Στέφανο Κοτσώλη με τη συμμετοχή του Προέδρου Δημήτρη Σταθάκη.

2 στους 3 πολίτες ολοκλήρωσαν τον έλεγχο ψηφιακά

Η Ανάρτηση που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου ολοκληρώνεται την 1η Οκτωβρίου. Για πρώτη φορά όλη η διαδικασία πραγματοποιείται ψηφιακά.

Ήδη 2 στους 3 πολίτες ολοκλήρωσαν τον έλεγχο ψηφιακά και δεν επισκέφθηκαν το γραφείο στο Γαλάτσι.

Οφέλη ολοκλήρωσης κτηματογράφησης

Τα οφέλη που αποκομίζουν οι πολίτες συνολικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ο Δήμος Αθηναίων αλλά και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης στην Αθήνα είναι πολλαπλά και οριζόντια.

  • Κατοχυρώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η ιδιοκτησία.
  • Περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία.
  • Παρέχεται ένα βασικό εργαλείο στην Πολιτεία για την αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος.
  • Ενισχύεται η διαφάνεια και η ασφάλεια στη μεταβίβαση των ακινήτων. (Πλέον η μεταβίβαση ενός ακινήτου ή η απαλλοτρίωσή του θα πραγματοποιείται πολύ πιο γρήγορα καθώς μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία).
  • Αναβαθμίζεται η αγορά ακινήτων.
  • Διασφαλίζεται και οριοθετείται η δημόσια περιουσία και ο Δήμος έχει στα χέρια του πλέον ένα ισχυρό χωροταξικό εργαλείο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της πόλης.
    Προστατεύεται αποτελεσματικά η δημόσια περιουσία.
  • Δημιουργείται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά κατοικίας αλλά και στις κατασκευές κτηρίων και υποδομών.

Πάνω από 1 εκατ. τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην πρωτεύουσα

Τα συνολικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην πρωτεύουσα είναι σχεδόν 1.300.000 και οι πολίτες ειδοποιήθηκαν από το Κτηματολόγιο με κάθε δυνατό τρόπο.

Συγκεκριμένα, εστάλη ταχυδρομικά σε κάθε πολίτη η καταγραφή της ιδιοκτησίας του, ειδοποιήθηκαν όλοι οι ιδιοκτήτες με προσωπικό μήνυμα μέσω του TaxisNet, έγινε ολοκληρωμένη καμπάνια επικοινωνίας στο Διαδίκτυο, σε στάσεις λεωφορείων στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης και μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με το δημοτικό ραδιόφωνο ΑΘΗΝΑ 9,84.

Επίσης, στη σύσκεψη, συζητήθηκαν και οι περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Κτηματολογίου και Δήμου Αθηναίων.
Σε μία σειρά ζητημάτων όπως η επιβεβαίωση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από τα στοιχεία του Κτηματολογίου, η Οργανωμένη διαχείριση της Δημοτικής ακίνητης περιουσίας, η αξιοποίηση του Κτηματολογίου για τη βελτίωση του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, η καλύτερη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων καθώς και η ταχύτερη ολοκλήρωση αναπλάσεων στη πόλη.

«Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν 12 έτη, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης. Όμως τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια επιτάχυνση και τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκε η ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων, κατά βάση ηλεκτρονικά, πράγμα που είναι άλλη μια επιτυχία.

Το γεγονός ότι η υπόθεση «Κτηματολόγιο» ουσιαστικά κλείνει στον Δήμο Αθηναίων είναι και ένα μήνυμα αισιοδοξίας γενικά για το πώς θα προχωρήσει το Κτηματολόγιο.

Ήδη, σε επίπεδο συλλογής δηλώσεων σε όλη τη χώρα έχουμε φτάσει στο 65%. Η προσπάθεια θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Είμαστε αποφασισμένοι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να είμαστε ένα υπουργείο απτών αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, τίποτε δεν μπορεί να πετύχει το Κτηματολόγιο μόνο του. Απαιτείται η συνεργασία όλων μας, των πολιτών, αλλά και των Δήμων.

Ο Δήμος Αθηναίων νομίζω δείχνει τον δρόμο και για τους άλλους Δήμους. Όσο στενότερη συνεργασία υπάρχει, τόσο γρηγορότερα θα τελειώσει η όλη προσπάθεια.
Πράγμα που θα είναι καλό νέο τόσο για την περιουσία όλων των Ελλήνων όσο και για το περιβάλλον».