coscoΚαθοριστικές συνομιλίες για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και ίσως άλλων δύο ή τριών περιφερειακών λιμανιών αναμένεται να έχει στην Κίνα η κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Η αίσθηση ότι το πρωθυπουργικό ταξίδι θα φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα για ΟΛΠ και ΟΛΘ, έχει εδραιωθεί τις τελευταίες ημέρες στα υψηλά κλιμάκια των δύο εταιρειών… Η κυβέρνηση θα έχει συγκεκριμένες επαφές τόσο με τους επικεφαλής της Cosco για τον Πειραιά όσο και με άλλες κινεζικές εταιρείες που έχουν εμφανίσει ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ορισμένα από τα περιφερειακά λιμάνια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από το κλίμα το οποίο θα αποκομίσει θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η μορφή ή οι μορφές ιδιωτικοποίησης που θα επιλεγούν για τα μεγάλα λιμάνια της χώρας και οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, όπως συνέβη στην περίπτωση της παραχώρησης στην Cosco του ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Σταυρίδης, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης θα παρουσιάσει τα βήματα που έχουν γίνει σε νομοθετικό επίπεδο και τον πενταετή σχεδιασμό της χώρας για την αξιοποίηση των λιμανιών.

Το ενδιαφέρον της Cosco εστιάζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην τόνωση της δραστηριότητάς της στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά. Αυτό το στοιχείο θα αποτελέσει και τη βάση των συζητήσεων για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ είτε μέσω πώλησης μετοχών είτε μέσω παραχωρήσεων δραστηριοτήτων. Οι Kινέζοι φέρονται να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το 60% με 65% του Οργανισμού έναντι ενός συνδυασμένου τιμήματος της τάξεως του 1 δισ., αλλά δεν φαίνεται να θέλουν μαζί με αυτό το ποσοστό να πάρουν δραστηριότητες όπως είναι η ακτοπλοΐα.

imerisia