Συνέντευξη έδωσε η ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, στο στο Punto Grecia, του ιστοτόπου στην ιταλική γλώσσα του Υπουργείου Εξωτερικών/ Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για (α) την αύξηση της τουριστικής κίνησης, (β) τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως προορισμού της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, όπως και (γ) τις συνέργειες στον τομέα τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Ειδικότερα, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου επεσήμανε ότι «είναι ευοίωνες οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό φέτος, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι η σεζόν μπορεί να φτάσει, και ενδεχομένως να ξεπεράσει, σε αριθμούς τη «χρυσή» χρονιά του 2019. Το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν, ωστόσο ευελπιστούμε ότι τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό φέτος μπορεί να φθάσουν τα 20 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. το 2019, φέρνοντας ενδεχομένως ανάπτυξη της τάξεως του 3,2%, ὀπως επισήμανε και στις αρχές Αυγούστου, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης τόνισε ότι «η Ελληνική Πολιτεία εξετάζει διεξοδικά τον τρόπο αντιμετώπισης προκλήσεων που έχουν αποτυπωθεί σε διάφορα megatrends όπως ο υπερτουρισμός, η οικονομία διαμοιρασμού, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, οι αναδυόμενοι προορισμοί, η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων.
Τα επόμενα χρόνια, θα κληθούμε όλοι μας, να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες ανάγκες και στις νέες προτεραιότητες. Στο Υπουργείο Τουρισμού πιστεύουμε ότι με τις συνέργειες και τις συμπράξεις έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την ατζέντα για την πραγματική μεταμόρφωση του τουρισμού και τη μετάβαση στην επόμενη μέρα».
Επιπροσθέτως, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου σημείωσε ότι «ο φιλόξενος χαρακτήρας και η φιλική διάθεση των κατοίκων, η αίσθηση ασφάλειας, η γαστρονομία και η ομορφιά των τοπίων αποτελούν τα top-4 κριτήρια ικανοποίησης των τουριστών στην Νότια Ευρώπη. Και στις τέσσερις αυτές κρίσιμες διαστάσεις της τουριστικής εμπειρίας, η Ελλάδα προσφέρει πολύ υψηλή ικανοποίηση και υπερτερεί έναντι του ανταγωνισμού.
Στην Ελλάδα ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει πληθώρα εμπειριών με έναν αληθινά ολιστικό τρόπο, που εγγράφεται στο σώμα, την ψυχή και το νου του. Θα έλεγε κανείς ότι το αρχαιοελληνικό ευ ζην που επιστρέφει ως σύγχρονο ζητούμενο της νέας εποχής σε συνδυασμό με το ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της πατρίδας μας αποτελούν αναμφίβολα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας».
Τέλος, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης έκανε αναφορά στις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών που διέπονται από τις διατάξεις της Συμφωνίας Τουριστικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη στη Φλωρεντία την 1η Ιουλίου 1986, ενώ υπογράμμισε ότι «καθώς η πατρίδα μας προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για περιφερειακή συνεργασία στον Τουρισμό μεταξύ των μεσογειακών χωρών, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας στον Ισραηλινό ομόλογό του Yoel Razvozov τον Μάρτιο 2022, οι δύο χώρες θα μπορούσαν από κοινού να προσφέρουν συνδυαστικά πακέτα εκδρομών και περιηγήσεων με αναφορές στον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό και γνωριμία με τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας».