Τα 4 δισ. λίρες ενδέχεται να ξεπεράσουν οι αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν οι Mastercard και Visa, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα ομαδικής αγωγής για παράνομες προμήθειες στις πληρωμές με εμπορικές κάρτες σε επιχειρήσεις ταξιδιών, φιλοξενίας και λιανικής πώλησης είναι αρνητικό για τις τράπεζες.

Το Δικαστήριο Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (CAT) έδωσε το πράσινο φως τον Αύγουστο για τη συλλογική δράση που θα μπορούσε να αποζημιώσει τις επιχειρήσεις για τις πολυμερείς διατραπεζικές προμήθειες (MIF) που ορίζονται από τη Mastercard και τη Visa στις συναλλαγές με εμπορικές κάρτες.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους καταγγέλοντες σε αυτές τις αξιώσεις ή «συλλογικές διαδικασίες», ισχυρίζονται ότι οι επιχειρήσεις που έλαβαν πληρωμές με εμπορικές κάρτες μεταξύ Ιουνίου 2016 και Ιουνίου 2022 πλήρωσαν αμοιβές πολύ υψηλότερες από ό,τι θα έπρεπε, προκαλώντας ζημιές που εκτιμώνται σε τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια .

Οποιαδήποτε επιχείρηση έλαβε πληρωμή μέσω εμπορικής κάρτας κατά το διάστημα αυτό θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη διαδικασία και, εάν η αξίωση είναι επιτυχής, οι ζημίες θα συνεχίσουν να προκύπτουν μέχρι την ημερομηνία της απόφασης ή του διακανονισμού.

Το Δικαστήριο διέταξε να πιστοποιηθούν οι αξιώσεις – Εμπορικές και Διαπεριφερειακές Αξιώσεις Κάρτας I & II –, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταγγέλοντες να ζητήσουν αποζημίωση για τις παράνομες αμοιβές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απέρριψε τις αντιρρήσεις της Mastercard και της Visa για την πιστοποίηση των αξιώσεων, κρίνοντας ότι οι υποθέσεις μπορούν να προχωρήσουν ως συλλογικές αγωγές και όρισε προθεσμία για συμμετοχή στις αξιώσεις.

Οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους τώρα για να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και, εάν είναι επιτυχείς, να διεκδικήσουν το μερίδιό τους για τυχόν ζημιές.

Ο Jeremy Robinson, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Harcus Parker που εκπροσωπεί τους Class Representatives, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την ευκαιρία να ζητήσουμε από τη Mastercard και τη Visa να λογοδοτήσουν για την επιβολή πολυμερών διατραπεζικών προμηθειών σε παράνομα υψηλό επίπεδο και την πρόκληση σημαντικών ζημιών στις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είμαστε ικανοποιημένοι που αυτή η σημαντική αξίωση θα συνεχιστεί τώρα παρά τις προσπάθειες της Mastercard και της Visa τα τελευταία δύο χρόνια να αρνηθούν σε χιλιάδες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μια απλή διαδρομή προς τη δικαιοσύνη μέσω του Competition Appeal Tribunal».

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της Mastercard επισήμανε: «Διαφωνούμε με τη βάση αυτού του ισχυρισμού. Οι επιχειρήσεις αποκτούν πραγματική αξία όταν επιλέγουν να δέχονται κάρτες που εκδίδονται στο δίκτυό μας, βοηθώντας τις να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, να εξασφαλίσουν εγγυημένη πληρωμή, να προσεγγίσουν νέους πελάτες και να μειώσουν τα περιστατικά απάτης».