Τον κίνδυνο “φούσκας” ή την σημαντική υπερτίμηση στις αγορές ακινήτων στις μισές από το σύνολο των υπό αξιολόγηση πόλεων, επισημαίνει η ετήσια έκθεση ‘UBS Global Real Estate Bubble Index 2019’ από την UBS Global Wealth Management – Chief Investment Office (CIO).

Ποιες πόλεις κινδυνεύουν

Αυτός διαφαίνεται μεγαλύτερος στο Μόναχο, ενώ ακολουθούν το Τορόντο, το Χονγκ Κονγκ και το Άμστερνταμ.
Η Φρανκφούρτη, το Βανκούβερ και το Παρίσι βρίσκονται επίσης σε ευάλωτες περιοχές. Σημαντικές ανισορροπίες χαρακτηρίζουν τη Ζυρίχη, το Λονδίνο, το Σαν Φρανσίσκο, το Τόκιο και τη Στοκχόλμη.
Οι εκτιμήσεις αξίας στο Λος Άντζελες, το Σίδνεϊ, η Γενεύη και η Νέα Υόρκη έχουν διάφορες διαβαθμίσεις.

Αντίθετα οι αγορές ακινήτων στη Σιγκαπούρη, τη Βοστόνη και το Μιλάνο μοιάζουν να κινούνται σε λογικά επίπεδα εύλογης αξίας, ενώ στο Σικάγο παραμένουν υποτιμημένες.

Στη φετινή έκδοση του δείκτη συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά η Μαδρίτη, η Μόσχα και το Τελ Αβίβ, στις οποίες η αγορά είναι υπερτιμημένη. Στον αντίποδα το Ντουμπάι που οι τιμές είναι λογικές.

Τι συμβαίνει στην Ευρωζώνη

Οι ανισορροπίες στην κτηματαγορά έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, σε 12μηνη βάση.
Η Φρανκφούρτη και το Παρίσι να αποτελούν τις δύο πιο αξιόλογες νέες προσθήκες στη ζώνη κινδύνου “φούσκας” σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Αντιθέτως, οι αποτιμήσεις σε Βανκούβερ, Σαν Φρανσίσκο, Στοκχόλμη και Σίδνεϊ επιδεικνύουν απότομες πτώσεις.

Η αγορά ακινήτων του Λονδίνου έχει χαλαρώσει αρκετά, μετακινώντας τον οικονομικό αυτόν κόμβο εκτός περιοχής κινδύνου “φούσκας” για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Τα αποτελέσματα του δείκτη στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες είναι ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι. Στο Τόκιο και τη Σιγκαπούρη παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα.

Η κατοχή ιδιόκτητης κατοικίας στις μητροπόλεις αποτελούσε ανέκαθεν σταθερή αξία για την εξασφάλιση της συσσώρευσης πλούτου.

Ωστόσο, η έλλειψη οικονομικής βιωσιμότητας ευθύνεται για την επιδείνωση της ελκυστικής ταυτότητας πολλών πόλεων. Και ευνοεί τη στροφή προς τα προάστια.
Παρά το γεγονός αυτό, οι βασικοί υποκείμενοι παράγοντες που καθιστούν δημοφιλή τα ακίνητα στα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της αστικοποίησης, της ψηφιακής επανάστασης και των τεχνητών ελλείψεων, εξακολουθούν βέβαια να υφίστανται. Και η ανατίμηση των πραγματικών τιμών δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη.