Αν και στο πρώτο οκτάμηνο του 2016, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο της Αθήνας «έσπασαν» κάθε ρεκόρ αύξησης, οι πληρότητες των ξενοδοχείων ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GBR Consulting που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 οι πληρότητες των αθηναϊκών ξενοδοχείων εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το ίδιο διάστημα εμφανίζουν αύξηση κατά 6,4% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα «καλά νέα» πάντως είναι ότι η μέση τιμή δωματίου το πρώτο οκτάμηνο είναι αυξημένη κατά 4,2%, στα 94,78 ευρώ και η μέση τιμή ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά 3%, στα 72,43 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πληρότητες ήταν αυξημένες κατά 1% και 0,3% αντίστοιχα, αλλά και πάλι πολύ χαμηλότερα από τις διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, Αλέξανδρος Βασιλικός, αποδίδει το «έλλειμμα» αυτό σε έναν μεγάλο βαθμό στη δραστηριότητα της οικονομίας διαμοιρασμού (Airbnb κ.ά.), καθώς η τελευταία έρευνα που έγινε μεταξύ των μελών της ΕΞΑΑΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν πάνω από 10.000 καταλύματα αυτού του τύπου. Η μείωση στις πληρότητες των ξενοδοχείων επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2016, που ανακοίνωσαν οι διοικήσεις των ξενοδοχείων Hilton, Μεγάλη Βρετανία και President.

H πληρότητα των δωματίων του Hilton μειώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 κατά 6,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 62,5% έναντι 66,9% το 2015. Η μέση τιμή δωματίου διαμορφώθηκε σε 155,65 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 7% σε σχέση με το 2015.

Βασικός παράγων που επέδρασε αρνητικά στη διαμόρφωση της πληρότητας δωματίων, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Hilton της Αθήνας, είναι η αυξανόμενη προσφορά ιδιωτικών διαμερισμάτων προς μίσθωση σε μεμονωμένους ταξιδιώτες διά μέσου της διεθνούς πλατφόρμας της Airbnb και άλλων παρεμφερών δικτύων.

Επίσης και ο όμιλος Λάμψα ανακοίνωσε μείωση πωλήσεων για τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετανία» και το «King George» για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Το «Μεγάλη Βρετανία» εμφάνισε μείωση πωλήσεων 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2015, ενώ το «King George» εμφάνισε μείωση πωλήσεων 7%.

Παράγοντες του ομίλου ανέφεραν ότι η οικονομία διαμοιρασμού επηρέασε και τις δύο υπερπολυτελείς μονάδες. Άλλωστε νοικιάζονται πλέον και βίλες, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Επίσης και το τετράστερο ξενοδοχείο «President» ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2016 πληρότητες μειωμένες στο 59,67% από 66,46% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Βασικός παράγων που επέδρασε αρνητικά στη διαμόρφωση της πληρότητας δωµατίων είναι η αυξανόµενη προσφορά ιδιωτικών διαµερισμάτων προς µίσθωση σε µεµονωµένους ταξιδιώτες, αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση της διοίκησης του President.

 

Πηγή : www.naftemporiki.gr