Το διεθνές αεροδρόμιο του Ορλάντο θα είναι ο πρώτος αερολιμένας των ΗΠΑ που θα χρησιμοποιήσει την αναγνώριση προσώπου σε όλους τους επιβάτες, προσαρμόζοντας το πρόσωπό τους σε φωτογραφίες θεωρήσεων ή διαβατηρίων που βρίσκονται ήδη σε βάση δεδομένων DHS.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP), αυτό θα είναι πλήρως λειτουργικό στο Ορλάντο μέχρι το τέλος του έτους.

Το πρόγραμμα, το οποίο δημιουργήθηκε με κοινή προσπάθεια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) και της Μεγάλης Αρχής Αεροπορίας του Ορλάντο (GOAA), δοκιμάστηκε ήδη για τον έλεγχο εισερχόμενων και εξερχόμενων διεθνών επιβατών σε 13 αεροδρόμια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου των Μαϊάμι, Νέας Υόρκης JFK, Σαν Ντιέγκο Χιούστον, Ουάσινγκτον Ντουλέλς, Λας Βέγκας και Σικάγο Ο Χέρε.

Το πρόγραμμα συγκρίνει τη φωτογραφία των ταξιδιωτών με την εικόνα τους στο αρχείο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, χρησιμοποιώντας μικρές και εύκολες στην εγκατάσταση κάμερες, προκειμένου να επεξεργάζεται τα στοιχεία των ταξιδιωτών γρήγορα και αποτελεσματικά. Σύμφωνα με την CBP, η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα και είναι 99% ακριβής.

“Με την ενσωμάτωση της βιομετρικής τεχνολογίας στις διαδικασίες εισόδου και εξόδου, η ασφάλεια  και η ταχύτητα είναι βελτιστοποιημένες, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να απολαύσουν ένα πιο άνετο ταξίδι μέσω του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου της Φλόριντα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GOAA, Phil Brown.

Τίποτα νέο δεν χρειάζεται από τους ταξιδιώτες, δήλωσε η CBP, καθώς οι φωτογραφίες διαβατηρίων ή θεωρήσεων τους που βρίσκονται ήδη στο αρχείο χρησιμοποιούνται για να συγκριθούν με το πρόσωπο του ταξιδιώτη. Ο απώτερος στόχος, δήλωσε η CBP, είναι να δημιουργήσει μια εμπειρία ταξιδιού που είναι τόσο ασφαλής όσο και απρόσκοπτη για τους ταξιδιώτες.

Παρόλο που υπήρξαν ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, που προέκυψαν τόσο από τους ταξιδιώτες όσο και από τους γερουσιαστές των ΗΠΑ, η CBP δήλωσε ότι έχει «δεσμευτεί για τις υποχρεώσεις της για την προστασία της ιδιωτικής ζωής» και ότι «έχει λάβει μέτρα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής όλων των ταξιδιωτών».