rodos1

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου συμμετέχει στο έργο ΔΙΑΥΛΟΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου (Τμήμα Δημοσίων Έργων) και το Δήμο Ρόδου.

Ο ΔΙΑΥΛΟΣ είναι έργο εισαγωγής τηλεματικής στον τομέα των μεταφορών, με έμφαση στις αστικές μετακινήσεις νησιωτικών πόλεων, αλλά ασχολείται και με το συνδυασμό πληροφορίας για υπεραστικές μετακινήσεις στις πύλες εισόδου της περιοχής ενδιαφέροντος. Αφορά στη δημιουργία και αξιολόγηση ενιαίας μεθοδολογίας σχεδιασμού και ανάπτυξης Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών (ΣΕΜ) για νησιωτικές πόλεις μεσαίου μεγέθους με υλοποίηση μέσω πιλοτικών έργων σε μία πόλη της Κύπρου (Λευκωσία) και δύο πόλεις της Ελλάδας (Άγιος Νικόλαος και Ρόδος).

Το εγκεκριμένο έργο ΔΙΑΥΛΟΣ πραγματοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013». Ο γενικός στόχος του Προγράμματος «Ελλάδα-Κύπρος» είναι η ανάδειξη της περιοχής ως πόλος αειφόρου ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο, έχει αναπτυχθεί μία κεντρική πλατφόρμα παρακολούθησης κυκλοφοριακών δεδομένων που τροφοδοτείται μέσω μόνιμων ανιχνευτών καταγραφής χρόνων διαδρομής και μέσω εισαγωγής προγραμματισμένων οδικών συμβάντων. Οι πολίτες και οι τουρίστες του Αγίου Νικολάου θα ενημερώνονται σε «πραγματικό» χρόνο για κυκλοφοριακές συνθήκες και προγραμματισμένα γεγονότα μέσω (α) πινακίδων VMS στην είσοδο της πόλης από Ιεράπετρα και στην είσοδο της πόλης από Ηράκλειο, (β) infokiosk, (γ) δια-δικτυακού τόπου και (δ) εφαρμογής για smartphone και iPhone.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να έχει τα εξής άμεσα αποτελέσματα:
1. ελάφρυνση κυκλοφοριακής συμφόρησης μέσω διαχείρισης κυκλοφορίας και ενημέρωσης οδηγών,
2. καλύτερη ενημέρωση των τουριστών και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος,
3. ενίσχυση διατροπικών μετακινήσεων εντός και εκτός πόλης,
4. προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς,
5. βελτίωση της ποιότητας ζωής και των περιβαλλοντικών συνθηκών στην περιοχή εγκατάστασης των πιλότων, και
6. περιφερειακή ανάπτυξη.

Πρόσφατα, οι εκπρόσωποι του Δήμου Αγίου Νικολάου έλαβαν μέρος στην τεχνική συνάντηση των εταίρων και την ημερίδα ενημέρωσης του κοινού που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία (Κύπρος) στις 23 και 24 Ιουνίου, αντίστοιχα. Οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να διευθετήσουν διαδικαστικά θέματα και να παρουσιάσουν τις κατά τόπους δράσεις που έχουν λάβει χώρα. Συγκεκριμένα, ο κος Μιχάλης Μακάκης, υπάλληλος του Δήμου Αγίου Νικολάου, εκπροσώπησε το Δήμο μας και παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ημερίδας τις δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου για τον Άγιο Νικόλαο.

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται τέλη Ιουλίου του 2014.