Τo Τourism Today εγκαινιάζει μια μεγάλη έρευνα με θέμα: «Αγροδιατροφή και τουρισμός στον καιρό του κορωνοϊού», σε μία προσπάθεια να μεταφέρει το στίγμα της εποχής και να αφουγκραστεί τις ανάγκες της αγοράς εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης, αλληλένδετης με μια οικονομική κρίση, κατά την οποία ο αγροδιατροφικός τομέας καλείται όχι απλά να επιβιώσει, αλλά και να διαδραματίσει ενδεχομένως έναν σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΜΕΡΟΣ 1ο

Ανανίας Καραχανίδης, CEO SPARTA GOODS /EOLIA COSMETICS

«Ο αγροτουρισμός ανεβαίνει κατακόρυφα»

Ο Ανανίας Καραχανίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής φυτικών καλλυντικών με βάση το ελαιόλαδο, SPARTA GOOD/EOLIA COSMETICS, μιλά για τον μέλλον της αγροδιατροφής και επισημαίνει ότι «η οποιαδήποτε κρίση, είτε οικονομική είτε υγειονομική, μας κάνει να γινόμαστε πιο προσεκτικοί, πιο ουσιαστικοί, πιο σοβαροί και πιο τυπικοί».

  • Πόσο σας έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού;

Άδειοι δρόμοι, κλειστά καταστήματα, κλειστά εργοστάσια, ανοιχτά μόνο τα σουπερμάρκετ και τα είδη ανάγκης, η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε πλήρη παράλυση του δημόσιου βίου επιφέροντας βαρύτατο πλήγμα στην οικονομία.

Υγειονομική κρίση που έχει υπάρξει λόγω της πανδημίας μπορεί να χαρακτηριστεί και με βάση μελέτες που έχουν γίνει παγκόσμια μεγαλύτερη οικονομικά και από της κρίσης του 2008-2009, καθώς επίσης και μεγαλύτερη από φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών.

Τοπικά στη χώρα μας προς το παρόν η κρίση υγειονομική και λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση αλλά και επειδή διαχειριστήκαμε την κατάσταση αρκετά καλά έως άψογα, εκτός από κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που λειτούργησαν ασυνείδητα, μπορέσαμε και το διαχειριστήκαμε σύντομα. Δεν ξέρουμε όμως τι ακολουθεί αν θα χρειαστεί να ξαναπεράσουμε την ίδια ή και μεγαλύτερη καραντίνα, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία. Το χειρότερο δε όλων είναι αυτό. Τα χρήματα που είχαν προορισμό άλλα κονδύλια και έπεσαν στη στήριξη της οικονομίας των εργαζομένων των επιχειρήσεων μάς κάνουν να γυρίσουμε πίσω οικονομικά.

  • Μπορεί η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό να αποτελέσει ένα “όπλο” απέναντι στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης;

Όσον αφορά την σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό για να βοηθήσει στην όλη αυτή η κρίση είναι ένα πολύ ωραίο σχέδιο, είναι πολύ ωραίο όραμα, ένα πολύ ωραίο όνειρο, εάν υπάρξει τουρισμός γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε αν τελικά το καλοκαίρι 2020 θα υπάρχει τουρισμός στη χώρα και σε οποιαδήποτε χώρα. Σίγουρα η σύνδεση αγροδιατροφής και του τουρισμού, ο αγροτουρισμός όπως κοινώς λέμε την σύνδεση αυτή έχει αρχίσει και ανεβαίνει κατακόρυφα κάθε χρονιά και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δύο μεγάλες και σημαντικές βαριές βιομηχανίες της χώρας μας είναι τουρισμός και η παραγωγή.

  • Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα για τον κλάδο της αγροδιατροφής;

Επόμενη μέρα σε αγροδιατροφή, επόμενη μέρα στον τουρισμό, επόμενη μέρα στην οικονομία, συνεχίζοντας την προηγούμενη ερώτηση να απαντώ δεν ξέρουμε τι θα υπάρξει με το άνοιγμα. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει ένα ελατήριο στην οικονομία το οποίο θα είναι σύντομο και αμέσως μετά θα υπάρχει μία αρκετά μεγάλη η ύφεση.

  • Μπορεί η υγειονομική κρίση να λειτουργήσει ως ευκαιρία για την αγροδιατροφή;

Η οποιαδήποτε κρίση, είτε οικονομική είτε υγειονομική, μας κάνει να γινόμαστε πιο προσεκτικοί, πιο ουσιαστικοί, πιο σοβαροί και πιο τυπικοί.

Το μόνο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το οποίο δεν μπορούμε να αλλάξουμε προς τα εμάς να κάνουμε καλύτερη την επιχείρησή μας, την παραγωγική μας διαδικασία, τα πράγματα τα οποία χρησιμοποιούμε για την υγιεινή των χωρών και των προϊόντων μας, να στραφούμε σε πιο φυτικούς δρόμους και κατευθύνσεις.