Αξιοσημείωτη δυναμική και ουσιαστική προοπτική ανάπτυξης παρουσιάζει η εξειδικευμένη μορφή του αθλητικού τουρισμού στην Κύπρο. Αυτό δεικνύουν τόσο οι αυξητικές τάσεις στους αριθμούς της τελευταίας δεκαετίας όσο και οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες, που συνεχώς αναπτύσσονται ευνοώντας ακόμα παραπάνω θετικές εξελίξεις στον τομέα. Τα πιο πάνω αποτελούν το κύριο πόρισμα έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό του ΚΟΤ η εταιρεία NOVERNA Analytics & Research και την οποία εξασφάλισε και αποκαλύπτει  ο «Φ».

Σύμφωνα με την έρευνα, ο αθλητικός τουρισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο γιατί προσελκύει επισκέπτες υψηλής μέσης δαπάνης όσο και γιατί δυνητικά μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα της εποχικότητας, που αντιμετωπίζει διαχρονικά η κυπριακή τουριστική βιομηχανία, με αύξηση των αφίξεων κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η έρευνα της NOVERNA Analytics & Research αφορά το 2013 και σύμφωνα με αυτήν ο αθλητικός τουρισμός παρουσίασε αύξηση αφίξεων σε σύγκριση με το 2012 κατά 5%. Άλλα γενικά συμπεράσματα είναι ότι ο αθλητικός τουρισμός στην Κύπρο στηρίζεται κυρίως στο ποδόσφαιρο και ότι η μερίδα του λέοντος και αυτού του τουρισμού προέρχεται από τη Βρετανία και τη Ρωσία. Τα άλλα ιδιαίτερα δημοφιλή αθλήματα που ξεχωρίζουν είναι η ποδηλασία, τα αθλήματα υγρού στίβου και γενικά τα αθλήματα στίβου.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το 2013 η μεγαλύτερη μερίδα αθλητικών επισκεπτών αφορούσε στο ποδόσφαιρο (34%), κατά δεύτερο λόγο στις καταδύσεις (21%), κατά τρίτο λόγο στην ποδηλασία (17%) και ακολούθως στην κολύμβηση (15%).

Ο συνολικός μέσος όρος νυκτών διαμονής για όλα τα αθλήματα κυμαίνεται στις 11,2 νύκτες, με τις συνολικές διανυκτερεύσεις να ανέρχονται σε 215645. Ο μέσος όρος είναι μεγαλύτερος στην επαρχία Λάρνακας (14,9 νύκτες) ενώ είναι μικρότερος στην επαρχία Λευκωσίας (2,9 νύκτες).

Η Λεμεσός (6.150 άτομα), η Αμμόχωστος (4.619 άτομα) και η Πάφος (4.320 άτομα) ήταν οι τρεις πόλεις με τους περισσότερες αθλητικούς επισκέπτες. Σε επίπεδο διανυκτερεύσεων, η Λάρνακα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο (το 27%), με την Αμμόχωστο στη δεύτερη θέση (με το 26%) και τη Λεμεσό στην τρίτη (με το 22%).

Η Λευκωσία και η Αμμόχωστος προτιμούνται κυρίως για το ποδόσφαιρο, ενώ υψηλό είναι και το ανάλογο ποσοστό για τη Λάρνακα (30%). Αντίθετα, οι αθλητικοί επισκέπτες στην Πάφο είναι κυρίως για την κολύμβηση και αθλήματα υγρού στίβου (το 46%), ενώ η Λεμεσός είναι κυρίως για τα αθλήματα των καταδύσεων και ποδηλασία.

Η πλειοψηφία των αθλητικών επισκεπτών καταγράφηκε για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, κατέχοντας το 45% του συνόλου ως αποτέλεσμα της έντονης παρουσίας επισκεπτών κυρίως στα αθλήματα ποδοσφαίρου, μαραθωνίου και ποδηλασίας.

Η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία ήταν οι κύριες πηγές αθλητικών επισκεπτών κατά το 2013, με τις τρεις αυτές χώρες να αποτελούν περίπου το 44% του συνόλου των αθλητικών επισκεπτών.

Το υπολογιζόμενο οικονομικό όφελος του αθλητικού τουρισμού από τα αθλήματα στα οποία έχει επικεντρωθεί η συλλογή στοιχείων κυμαίνεται γύρω στα 30.500.000 ευρώ. Το συνολικό οικονομικό όφελος, σε περίπτωση που ληφθούν υπόψη και άλλα αθλήματα που δεν έχουν περιληφθεί στην έρευνα της NOVERNA Analytics & Research θα είναι αρκετά μεγαλύτερο. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις έχουν γίνει στη βάση αναγωγών, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις τα στοιχεία που αφορούσαν τα έξοδα, οι ερωτούμενοι δεν ήταν σε θέση να παράσχουν στοιχεία ή ήταν ελλιπή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιμέρους  συμπεράσματα της έρευνας. Για παράδειγμα, σε σχέση με την κατανομή των αθλημάτων ανά επαρχία, τόσο η Λευκωσία όσο και η Αμμόχωστος προτιμούνται κυρίως για το ποδόσφαιρο, με τη μεγάλη πλειοψηφία (σχεδόν 93% και 73% αντίστοιχα) του συνόλου των αθλητικών επισκεπτών στις επαρχίες αυτές να σχετίζονται με το άθλημα αυτό, ενώ υψηλό είναι και το ανάλογο ποσοστό για τη Λάρνακα (30%).

Αντίθετα, οι αθλητικοί επισκέπτες στην Πάφο είναι κυρίως για την κολύμβηση και αθλήματα υγρού στίβου (το 46%), ενώ η Λεμεσός είναι κυρίως για τα αθλήματα των καταδύσεων και ποδηλασία. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους αθλητικούς επισκέπτες στη Λεμεσό το μεγαλύτερο μερίδιο αφορά τις καταδύσεις (το 33%) και την ποδηλασία (το 23%) και το μερίδιο που αφορά το μαραθώνιο/ αγώνες δρόμου (το 18%).

Τώρα σε ό,τι αφορά την πλειοψηφική κατανομή των αθλητικών επισκεπτών για κάθε άθλημα στις διάφορες επαρχίες είναι εμφανές ότι η Πάφος αντλεί τη μερίδα των λέοντος στην κολύμβηση και η Λεμεσός στην ποδηλασία, στις καταδύσεις και στα αθλήματα μαραθωνίου/ αγώνων δρόμων. Ενώ η Αμμόχωστος κατέχει την πλειοψηφία των επισκεπτών για σκοπούς ποδοσφαίρου. Η Λάρνακα κατέχει σημαντικά μερίδια στις περιπτώσεις του τριάθλου.

Σε σχέση με την εποχικότητα, η πλειοψηφία των αθλητικών επισκεπτών κατά το 2013 καταγράφηκε για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, κατέχοντας το 45% του συνόλου. Ανά επαρχία, η Αμμόχωστος κατά κύριο λόγο δείχνει μεγαλύτερη εξάρτηση στους μήνες Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, η Πάφος τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι Μάιο, η Λευκωσία τους μήνες Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο, ενώ αντίθετα η Λεμεσός και η Λάρνακα καταγράφουν μια κάπως πιο ισοζυγισμένη κατανομή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις, και πάλι υπάρχει μια αυξημένη τάση για μεγαλύτερη διάρκεια διαμονής κατά μέσο όρο κατά τους μήνες του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, η μέση διάρκεια παραμονής είναι 14,9 ημέρες τον Ιανουάριο, 13,3 ημέρες τον Φεβρουάριο και 13,1 ημέρες τον Νοέμβριο. Η πιο μικρή μέση διάρκεια παραμονής είναι τον Οκτώβριο και ανέρχεται μόλις σε 8,9 ημέρες.
Πηγή: philenews.com