Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί έχουν συνηθίσει τα απρόοπτα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών καθώς πολλοί πλέον έχουν εξοικειωθεί με αυτή την εποχή αβεβαιότητας και επιδεικνύουν εξαιρετικά αυθόρμητη συμπεριφορά όταν ξεκινούν τις αποδράσεις τους.

Δεδομένου ότι, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, οι επιπτώσεις του COVID-19 ανάγκασαν τους ταξιδιώτες να είναι πιο ευέλικτοι στα σχέδιά τους και να κάνουν κράτηση για τα ταξίδια τους σχετικά την τελευταία στιγμή, ορισμένοι παραθεριστές φαίνεται τώρα να πηγαίνουν αυτή την τάση στα άκρα. Στην πραγματικότητα, ένα πνεύμα αυθορμητισμού και ευελιξίας αναδύεται ως ο νέος κανόνας στα ταξίδια.

Πώς ο COVID-19 πυροδότησε τον αυθορμητισμό

Η παγωμένη ζήτηση και οι απογοητεύσεις που προκλήθηκαν από δύο και πλέον χρόνια παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών οδήγησαν τους Αμερικανούς να υιοθετήσουν μια πιο αυτοσχέδια προσέγγιση, προτιμώντας να κάνουν ταξιδιωτικές διευθετήσεις αμέσως.

Τα στοιχεία προέρχονται από μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την ταξιδιωτική μηχανή μετα-αναζήτησης Skyscanner, η οποία αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς (53%) των Αμερικανών ερωτηθέντων έχουν κάνει κράτηση για ταξίδια σε προορισμούς για τους οποίους δεν γνωρίζουν τίποτα.

Ακόμα πιο σοκαριστική είναι η αποκάλυψη ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στις ΗΠΑ (56%) έχουν φτάσει στο αεροδρόμιο χωρίς να έχουν κατά νου προορισμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Αμερικανοί τζετσετέρ υπερηφανεύονται για την περιπετειώδη φύση τους, με περισσότερα από τα τρία τέταρτα της ομάδας έρευνας (77%) να δηλώνουν ότι θεωρούν τους εαυτούς τους αυθόρμητους. Το 54% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είχαν προηγουμένως κλείσει ένα αυθόρμητο ταξίδι και σχεδόν οι μισοί (46%) από αυτούς είπαν ότι ένιωθαν πιο συναρπαστικό.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα στις ΗΠΑ, το 68% συμφώνησε ότι η πανδημία εμπόδισε την ικανότητά τους να απογειώνονται στις διακοπές τους αυθόρμητα, με αποτέλεσμα την τάση του «ταξιδιού εκδίκησης» που έχει χαρακτηρίσει σε μεγάλο βαθμό το 2022.

Η Global Travel Expert της Skyscanner, Laura Lindsay εξήγησε: «Ο αντίκτυπος της πανδημίας και οι διαρκώς εξελισσόμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν αναζωπυρώσει την όρεξη για αυθόρμητα ταξίδια, με τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ (75 τοις εκατό) να λένε ότι τα γεγονότα των τελευταίων δύο και- Ενάμιση χρόνια τους έκαναν να θέλουν να είναι πιο αυθόρμητοι».

Τα οφέλη του αυτοσχέδιου ταξιδιού

Η Skyscanner συμβουλεύτηκε επίσης την ψυχολόγο Emma Kenny για να εξετάσει την ψυχολογία πίσω από αυτή τη νέα τάση και τα οφέλη των αυθόρμητων ταξιδιών. Εξήγησε, «Ένα κοινό άγχος είναι η λήψη αποφάσεων που εμπλέκεται στη διαδικασία προγραμματισμού των διακοπών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να εγκαταλείψετε τη μεθοδική οργάνωση που τόσο συχνά συμβαδίζει με τις προγραμματισμένες διακοπές και αντί να επιλέξετε να απολαύσετε ένα αυτοσχέδιο διάλειμμα μπορεί να είναι τόσο λυτρωτικό. Και πρόσθεσε, «Τίποτα δεν είναι τόσο συναρπαστικό όσο το να βλέπεις ένα νέο μέρος για πρώτη φορά και τον ενθουσιασμό και την άμεση ικανοποίηση που συνοδεύει αυτό.