Η Σαουδική Αραβία κατέγραψε περισσότερες διεθνείς αφίξεις από οποιοδήποτε άλλο αραβικό έθνος κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στοχεύουν 100 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Λόγω αυτών των πρωτοφανών αριθμών, ο αναπτυσσόμενος τουριστικός τομέας του Βασιλείου θα αποτελέσει βασικό επίκεντρο στην Arabian Travel Market (ATM) 2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι (DWTC) από 1-4 Μαΐου.

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής της Σαουδικής Αραβίας θα επικεντρωθεί στη σημασία του Βασιλείου στην αναμόρφωση του περιφερειακού ταξιδιωτικού και τουριστικού τοπίου τώρα που τα μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκτός από τη σύνοδο κορυφής, η ATM 2023 θα περιλαμβάνει πλήθος σαουδαραβικών εκθετών, συμπεριλαμβανομένων των Saudi Arabian Airlines (SAUDIA), flynas, Makkah Clock Royal Tower, Asma Hospitality Company, Eye of Riyadh, Itrip, Dur Hospitality, Sadana Real Estate Co, Saudi Amad for Airport Services & Transport Support και πολλά άλλα.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία προσέλκυσε περισσότερες από 18 εκατομμύρια εισερχόμενες επισκέψεις τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, ακολουθούμενη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (14,8 εκατομμύρια τουρίστες) και το Μαρόκο (11 εκατομμύρια τουρίστες) που κατέλαβε τη δεύτερη και τρίτη θέση στην περιοχή, αντίστοιχα.

Οι τουριστικές δαπάνες στη Σαουδική Αραβία εκτοξεύτηκαν επίσης πέρυσι, φτάνοντας τα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Επενδύσεων της χώρας. Ταξιδιωτικοί εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο θα τοποθετήσουν αυτές τις στατιστικές στο μικροσκόπιο στο ATM 2023, ως μέρος μιας σειράς συνεδριών και συζητήσεων.

Η ATM 2023 θα εξερευνήσει το μέλλον των βιώσιμων ταξιδιών σύμφωνα με το θέμα του «Working Towards Net Zero». Έχοντας ξεκινήσει επίσημα το ταξίδι του προς το καθαρό μηδέν, το πρόγραμμα του συνεδρίου θα διερευνήσει πώς είναι πιθανό να εξελιχθούν οι καινοτόμες τάσεις βιώσιμων ταξιδιών, επιτρέποντας στους αντιπροσώπους να προσδιορίσουν στρατηγικές ανάπτυξης σε βασικούς κάθετους τομείς, παρέχοντας παράλληλα μια πλατφόρμα για περιφερειακούς εμπειρογνώμονες να εξερευνήσουν ένα βιώσιμο μέλλον ενόψει της COP28 , που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2023 στο Expo City Dubai.

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει επίσης μια κατηγορία βιωσιμότητας στα ετήσια βραβεία εκθετών του για πρώτη φορά. Οι εκθέτες οργανισμοί θα αναγνωριστούν με βάση τον βαθμό στον οποίο έχουν λάβει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των περιπτέρων τους, καθώς και τις προσπάθειές τους να μειώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα.