Το 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ του UNWTO για τον γαστρονομικό τουρισμό , το οποίο πραγματοποιείται με θέμα « Τουρισμός Γαστρονομίας για τους Άνθρωπους και τον Πλανήτη: Καινοτομία, Ενδυνάμωση και Διατήρηση» , θα πραγματοποιηθεί στις 12-15 Δεκεμβρίου.

Διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) και το Basque Culinary Centre (BCC) και φιλοξενείται από την κυβέρνηση της Νομαρχίας Nara, με την υποστήριξη του Ιαπωνικού Οργανισμού Τουρισμού.

H εκδήλωση θα βάλει στο επίκεντρο τον ρόλο του γαστρονομικού τουρισμού ως πλατφόρμα ανάπτυξης, ενδυνάμωσης γυναικών και νέων και καινοτόμους τρόπους για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων.

Θα δει επίσης την έναρξη του Παγκόσμιου Οδικού Χάρτη του UNWTO για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στον τουρισμό. Ο οδικός χάρτης παρέχει ένα συνεπές πλαίσιο για τους ενδιαφερόμενους φορείς του τουρισμού ώστε να αγκαλιάσουν τη βιώσιμη διαχείριση των τροφίμων, ώστε να μην γίνονται ποτέ απόβλητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili , λέει: «Η φετινή έκδοση του Φόρουμ αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία για τους ειδικούς να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές τους και να ενισχύσουν τον ρόλο του γαστρονομικού τουρισμού στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την κοινωνική ένταξη και να τονίσουν σημασία για την περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη».

Η Joxe Mari Aizega , Διευθύντρια του Basque Culinary Center, πρόσθεσε: «Ο τομέας της γαστρονομίας έχει σημαντική επιρροή στην εικόνα μιας περιοχής και στη διεθνή προβολή. Και για αυτό, χρειάζονται φόρουμ όπως αυτό για να καλλιεργήσουν και να ενισχύσουν τα νεαρά ταλέντα, να δημιουργήσουν αξία και, το πιο σημαντικό, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του γαστρονομικού τουρισμού».

Ο Κυβερνήτης της Nara κ. Shogo Arai δήλωσε: «Ο γαστρονομικός τουρισμός ήταν στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της Nara για την προώθηση των δεσμών μεταξύ τροφίμων και τουρισμού. Τέτοιοι δεσμοί όχι μόνο συμβάλλουν στην προώθηση του παραδοσιακού πολιτισμού και της διαφορετικότητας, αλλά και στην ανάπτυξη της πολιτιστικής επικοινωνίας, της περιφερειακής οικονομίας, του αειφόρου τουρισμού και των γαστρονομικών ανταλλαγών».

Ο Επίτροπος του Ιαπωνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Koichi Wada , πρόσθεσε: «Σε αυτήν τη χώρα με μεγάλη παράδοση και πολιτισμό, όπου οι επαγγελματίες του τουρισμού και των τροφίμων και ποτών συμμετέχουν σε φιλικό ανταγωνισμό, υπάρχουν πολλές νέες πρωτοβουλίες στον γαστρονομικό τουρισμό. Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε πίσω στην Ιαπωνία.”

Παγκόσμιοι ηγέτες της γαστρονομίας

Το Φόρουμ θα καλωσορίσει και πάλι πολλές από τις κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας γαστρονομίας και τουρισμού. Μεταξύ εκείνων που πρόκειται να συμμετάσχουν στο Nara είναι η Πρέσβης του UNWTO για τον αειφόρο τουρισμό και η καλύτερη γυναίκα σεφ της Ασίας για το 2016, η Maria Margarita A. Fores από τις Φιλιππίνες, η Chef Catia Uliassi , που κατατάχθηκε στο νούμερο 12 στα ’50 Καλύτερα’ από την Ιταλία και η Masayuki Miur α, ιδιοκτήτης του Kiyosuminosato AWA Michelin Guide Nara 2022, Green-Star Restaurant (Ιαπωνία). Το πλήρες line-up είναι διαθέσιμο στο πρόγραμμα του φόρουμ.