Με γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων και με στόχο τη δημιουργία κοινής τουριστικής διαδρομής προωθώντας περαιτέρω τη διασυνοριακή συνεργασία, πραγματοποιήθηκε στην Σόφια Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση, που διοργάνωσε η Βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Την Ελλάδα και το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας και στην συνάντηση συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των κρατών-μελών της ΕΕ της βαλκανικής χερσονήσου, της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Συζητήθηκαν εκτενώς τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεχθούν τα επιμέρους τοπόσημα και προορισμοί που θα συμπεριληφθούν στην κοινή τουριστική διαδρομή.

Τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, περιοχές που δραστηριοποιούνται στη δημιουργική βιομηχανία καθώς και οι πρωτεύουσες ή οι μεγάλες πόλεις των βαλκανικών χωρών θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για την σχεδιαζόμενη τουριστική διαδρομή.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη στενή συνεργασία για την υλοποίηση του σχεδιασμού της κοινής βαλκανικής τουριστικής διαδρομής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο και να εγκαινιαστεί στη Ρουμανία το Μάιο του 2019.