Ο οικολογικός τουρισμός υποδηλώνει ένα ταξίδι που ακολουθεί τις αρχές της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Μια δέσμευση για χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον και τον πολιτισμό

Ένας ταξιδιώτης που ακολουθεί τις φιλικές προς το περιβάλλον αρχές του τουρισμού σέβεται τους ανθρώπους και τα μέρη που επισκέπτεται. Ο ταξιδιώτης συμβάλλει επίσης στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής σε χώρους που διαχειρίζεται η κοινότητα. Παράλληλα καταναλώνει προϊόντα από δίκαιους εμπορικούς σκοπούς και – αν είναι δυνατόν – συμμετέχει σε έργα αλληλεγγύης.

Ο τουρισμός συνήθως παρουσιάζεται ως κινητήριος μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη. Όλες οι τουριστικές δραστηριότητες που επιδιώκουν να χαρακτηριστούν ως βιώσιμες πρέπει να χρησιμοποιούν επαρκώς τους φυσικούς πόρους. Επιπλέον πρέπει να σέβονται την κοινωνικοπολιτισμική ποικιλομορφία.

Επίσης, η τάση των πράσινων ξενοδοχείων έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο: εξοικονομούν ενέργεια και νερό και ταξινομούν τα σκουπίδια. Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, περίπου το 1% των συνολικών ρυπογόνων εκπομπών από τον πλανήτη σχετίζονται με την τουριστική δραστηριότητα. Ποιες όμως είναι οι 10 καλύτερες οικολογικές πρακτικές στον τουρισμό;

  1. Προώθηση προϊόντων που ελαχιστοποιούν τον αρνητικό αντίκτυπο και μεγιστοποιούν τις θετικές επιπτώσεις στις περιβαλλοντικές, κοινωνικο-πολιτιστικές και οικονομικές διαστάσεις.
  2. Διευκόλυνση της ενσωμάτωσης ορθών πρακτικών βιώσιμου τουρισμού από τους φορείς εκμετάλλευσης και τους παρόχους υπηρεσιών.
  3. Προώθηση διαδικασιών ανάπτυξης που προστατεύουν τη γη και τα τοπία.
  4. Εκτέλεση ενεργειών για τη βελτίωση της ικανότητας διαχείρισης τουριστικών θέσεων των προστατευόμενων περιοχών.
  5. Υποστήριξη της ένταξης των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας με δίκαιο τρόπο.
  6. Δημιουργία διαύλων για τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας για τον έλεγχο της οικολογικής τουριστικής ανάπτυξης.
  7. Αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
  8. Σεβασμός στην ελεύθερη απόφαση και την κουλτούρα των πόλεων.
  9. Δημιουργία άμεσων και έμμεσων οικονομικών οφελών στις κοινότητες υποδοχής.
  10. Υποστήριξη του θεμιτού εμπορίου.