Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο θρυλικός επενδυτής από τη Νεμπράσκα, ανακοίνωσε ότι πούλησε τα μερίδιά του σε τέσσερις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ.

Ο κ.Μπάφετ παραδέχτηκε ότι η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τελείως το παιχνίδι για την αεροπορική βιομηχανία και ότι τα μεγάλα δάνεια που απαιτούνται για την υποστήριξη αυτών των αεροπορικών εταιρειών θα περιορίσουν το πλεονέκτημά τους.

Στις αρχές Απριλίου, η Berkshire Hathaway που ανήκει στον Γουόρεν Μπάφετ, πούλησε ορισμένες μετοχές τόσο της Delta όσο και της Southwest – 13 εκατομμύρια για τη Delta και 2,3 εκατομμύρια για τη Southwest.

Η Berkshire Hathaway ήταν ο μεγαλύτερος θεσμικός κάτοχος της Delta στα τέλη του 2019, ο δεύτερος μεγαλύτερος στην United και Southwest και ο τρίτος μεγαλύτερος στην Αμερική.

Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα παγκόσμια ταξίδια μειώθηκαν, καθώς πολλές χώρες έκλεισαν τα σύνορα τους λόγω του ιού.

Τα αποθέματα των αερογραμμών μειώθηκαν δραματικά και τα πράγματα δεν είναι πιθανό να βελτιωθούν στο εγγύς μέλλον. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για τις αεροπορικές εταιρείες να ανακτήσουν τις απώλειες τους και να επαναφέρουν τη λειτουργία τους σε «κανονική».

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι τα αεροπορικά ταξίδια ανακάμπτουν σιγά-σιγά και οι αεροπορικές εταιρείες βασίζονται στην παρατεταμένη ζήτηση μόλις τελειώσει η κρίση.

Ο αριθμός επιβατών της Διοίκησης Ασφάλειας Μεταφορών έφτασε τις 171.563 την 1η Μαΐου, το υψηλότερο σύνολο από τις 29 Μαρτίου, όταν το σύνολο ήταν 180.002.

Ωστόσο, αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρείας και τους υπαλλήλους του αεροδρομίου που περνούν από ασφάλεια. Επιπλέον, ο αριθμός επιβατών της Παρασκευής αντιστοιχούσε στο 6,7% των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που ταξίδεψαν την ίδια ημερομηνία πέρυσι.

Οι αεροπορικές εταιρείες ελπίζουν ότι οι άνθρωποι θα ταξιδέψουν ξανά όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το επιτρέψει.

Ο πρόεδρος και ο υποψήφιος διευθύνων σύμβουλος της United Airlines Σκοτ Κίρμπι, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι  οι άνθρωποι αρχίζουν να αναζητούν ταξίδια για το 2021.

“Καθώς κοιτάζουμε πιο μακροπρόθεσμα, βλέπουμε κάποιες ενδείξεις σχετικά με τη ζήτηση, είπε ο Σκοτ Κίρμπι.

Για παράδειγμα, οι αναζητήσεις πελατών για ταξίδια διακοπών την άνοιξη του 2021 στον ιστότοπο μας είναι υψηλότερες φέτος από ότι ήταν αυτή τη στιγμή πέρυσι.

Αλλά δεν περιμένουμε πολλές από αυτές τις αναζητήσεις να μετατραπούν σε πραγματικές κρατήσεις ή να ταξιδέψουν ξανά οι άνθρωποι έως ότου ο ιός περιοριστεί επαρκώς”.