Με δικό του περίπτερο θα συμμετέχει φέτος το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Το Ε.Β.Ε.Π. καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων-μελών του, αποτελώντας έναν αξιόπιστο σύμμαχο της επιχειρηματικότητας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, συμμετέχει με δικό του Περίπτερο (Περίπτερο 2, Stand 3) στη Δ.Ε.Θ., προσδοκώντας να προβάλει την πειραϊκή εμπορική, βιομηχανική και ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα.

Επιπλέον, εκπροσωπώντας δυναμικά τον κλάδο της Ναυτιλίας, παρουσιάζει και φέτος, σε συνεργασία με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το πρώτο ελληνικό Ναυτιλιακό Cluster “Maritime Hellas”.

Ειδικότερα:

Στο περίπτερο του Επιμελητηρίου, θα παρουσιαστεί το “Maritime Hellas”, μία κοινή πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ε.Β.Ε.Π., η οποία αποτελεί την ομαδοποίηση διαφορετικών τύπων επιχειρήσεων και οργανισμών, που εμπλέκονται και δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον τομέα της ναυτιλίας.

Επιχειρήσεις, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικοί φορείς, Επιμελητήρια, εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τη ναυτιλιακή βιομηχανία και την ευρύτερη διαχείριση φορτίων, αποτελούν τη δέσμη των μελών του.

Το “Maritime Hellas” δεν είναι απλά ένα directory εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά λιμάνια, αλλά ένας δυναμικός οργανισμός, που προάγει την επιχειρηματικότητα, προσφέρει έργο και εξωστρέφεια.

Στην ουσία, αποτελεί ένα brand name ποιότητας ναυτιλιακών υπηρεσιών και εμπορευμάτων, ενώ εξελίσσεται σε έναν αυτοδύναμο οργανισμό, που διοικείται από επιτροπή, οριζόμενη από τους τρεις βασικούς operators.

Η διοικούσα επιτροπή, δημιουργώντας ένα «Master Plan» στρατηγικής και δραστηριοτήτων και έναν ορίζοντα με «Working Groups» για την εφαρμογή και προώθηση λύσεων, συμμετέχει ενεργά στις ναυτιλιακές δραστηριότητες, όλων των λιμανιών και λιμενικών εγκαταστάσεων της Ελλάδας.

Στη Βόρεια Ελλάδα, η «θαλάσσια οικονομία» έχει πολλές δυνατότητες, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να ακολουθεί αυτό της Αλεξανδρούπολης.

Η ορθή αξιοποίηση των δύο αυτών στρατηγικών λιμένων, αναμένεται να βοηθήσει γενικότερα την οικονομική ανάπτυξη των ευαίσθητων περιοχών της Μακεδονίας και Θράκης.

Η θαλάσσια οικονομία μπορεί να κλείσει αρκετές ανοικτές πληγές της οικονομικής κρίσης, αξιοποιώντας την παγκόσμια δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας και αναπτύσσοντας τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου, το Ε.Β.Ε.Π., συνδιοργανώνει Διεθνές Συνέδριο στον Πειραιά, με θέμα τις «Σύγχρονες Τεχνολογίες στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία της Ελλάδας και της Γερμανίας», κατά το οποίο, γερμανικές και ελληνικές εταιρίες του κλάδου, θα παρουσιάσουν τα προϊόντα, τις δυνατότητες συνεργασίας και, κυρίως, τις προοπτικές εφαρμογής νέων «οικολογικών» τεχνολογιών στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.