Η εξασθενημένη εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών, σε συνδυασμό με αυστηρά μέτρα για τον COVID-19, οδήγησε τους αριθμούς εξερχόμενου τουρισμού της Πολωνίας να συρρικνωθούν σε ένα κλάσμα αυτού που ήταν το 2019, λέει η GlobalData.

Τα στοιχεία από την κορυφαία εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων αποκαλύπτουν ότι ο εξερχόμενος τουρισμός από την Πολωνία μειώθηκε κατά 62,7% σε ετήσια βάση (σε ετήσια βάση) από το 2019 έως το 2020, σε μόλις 6,8 εκατομμύρια διεθνείς αναχωρήσεις. Ωστόσο, οι διεθνείς επισκέψεις προβλέπεται να αυξηθούν το 2022 και μετά, καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν σε όλο τον κόσμο.

Η τελευταία έκθεση της GlobalData, «Poland Source Tourism Insight, 2022 Update», αποκαλύπτει ότι τα εξερχόμενα ταξίδια από την Πολωνία προβλέπεται να ανακάμψουν στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2024, με τις διεθνείς αναχωρήσεις να αναμένεται να αυξηθούν με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 7,9%. από 13,2 εκατομμύρια προβλεπόμενες διεθνείς αναχωρήσεις το 2022, σε 18 εκατομμύρια έως το 2025.

Η Megan Cross, Associate Travel and Tourism Analyst στην GlobalData, σχολιάζει: «Η Πολωνία είναι μια αγορά πηγής που αποκτά μεγαλύτερη σημασία λόγω της υιοθέτησης επιλογών φιλικών προς τον προϋπολογισμό, όπως οι εταιρείες χαμηλού κόστους (LCC). Η έρευνα της GlobalData διαπίστωσε ότι το 65% των Πολωνών ερωτηθέντων αναγνώρισε την οικονομική προσιτότητα ως κύριο παράγοντα για να αποφασίσουν πού θα πάνε διακοπές. Επιπλέον, οι ψηφιοποιημένες υπηρεσίες και προϊόντα είναι πλέον υψίστης σημασίας για την προσέλκυση της πολωνικής αγοράς. Πάνω από το ένα τέταρτο (26%) των Πολωνών ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συνήθως χρησιμοποιούν διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες κατά την κράτηση ενός ταξιδιού, που ήταν η πιο δημοφιλής μέθοδος κράτησης.»

Οι Πολωνοί τουρίστες δείχνουν επίσης έντονη προτίμηση για ηλιόλουστους και παραλιακούς προορισμούς, με το 60% των ερωτηθέντων να λέει ότι συνήθως κάνει διακοπές αυτού του τύπου. Συγκριτικά, μόλις το 20% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσε ότι πήγε διακοπές στην πόλη το 2021, ένας μικρός αριθμός, ειδικά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία είναι κατά μέσο όρο 39%. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε ανησυχίες σχετικά με την πανδημία που παραμένει μεταξύ των ταξιδιωτών, με μόνο το 4% των Πολωνών ταξιδιωτών να απαντά ότι δεν ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού.