Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει η ενότητα NOSTOS FoodTourism, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον γαστρονομικό τουρισμό και την ελληνική παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη κουζίνα. Η ημέρα της επιστροφής στην ομηρική Οδύσσεια είναι το «νόστιμονήμαρ».Αυτή η ημέρα, που βλέπει κανείς την γενέθλια γη μετά από μακρόχρονη απουσία, έχει μια τέτοια γλυκύτητα που έδωσε στο επίθετο «νόστιμος» τη σημασία της ομορφιάς που μένει στη γεύση μας.
Σε ειδικά διαμορφωμένο και εξαιρετικά καλαίσθητο χώρο, οι «μικρές πατρίδες» της χώρας μας θα παρουσιάσουν τοπικές γεύσεις και πολύ ξεχωριστά προϊόντα, όπως το κρασί από «άσπρο μικρόρωγο μοσχάτο» του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου που θα συμμετέχει στη Nostos με όλη τη γκάμα των γλυκών, ξηρών και ημίξηρων οίνων παραγωγής του.
Ο Σαμιώτης chef Ασλάνης Παντερλής θα ετοιμάσει τη μοναδική «κατσικίσια πλάτη γεμιστή» που γεύονται οι νησιώτες τις γιορτινές μέρες, όπου η μοναδική της νοστιμιά οφείλεται στο πολύωρο μαρινάρισμα με λευκό ξηρό μοσχάτο Σάμου, ενώ οι ευωδιές της γέμισης από διάφορα μυρωδικά συνταιριάζουν αρμονικά με το πολυβραβευμένο διεθνώς SamosVinDoux. Εκτός από αυτό το εκλεκτό έδεσμα, στους επισκέπτες θα παρουσιαστούν «ρολάκια μοσχαρίσια γλυκοπικάντικα»με πιπεριές, ρόκα, μέλι και το επί 6 χρόνια παλαιωμένο SamosNectar, «γαρίδες με μαραθόριζα» και γλυκό σαμιώτικο κρασί, «ντάκος σαμιώτικος»με ελιές, κάπαρη, λιαστές τομάτες και σχινόπρασο, καθώς και «τυροχοιρομέρι με αρωματικά βότανα» σβησμένο με λευκό ημίξηρο AegeanBreeze και διανθισμένο με μαρμελάδα από «μπουρνελάκι» σαμιώτικο, σουσάμι, μαυροκούκι και ντόπια μυρωδικά.
Οινογευστικές δοκιμές με τα σαμιώτικα κρασιά αλλά και κεράσματα θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν οι διακεκριμένες προσωπικότητες που έχουν προσκληθεί στη Nostos 2017, hostedbuyers, εκπρόσωποι διεθνών τουριστικών επιχειρήσεων και φορέων, ακαδημαϊκοί, sommelierκαι οινολάτρες, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες του τουρισμού.
Η NOSTOS διοργανώνεταιγια δεύτερη συνεχή χρονιά από τον ∆ήµο Ναυπακτίας, µε φορέα υλοποίησης την «Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε ΟΤΑ» και φιλοδοξεί να αποτελέσει διεθνές σηµείο αναφοράς του ειδικού και εναλλακτικού τουρισµού κάθε µορφής, για όλους τους προορισµούς και τους επαγγελµατίες του τοµέα που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και το NOSTOS FORUM ως διεθνές ετήσιο βήµαεπιµόρφωσης, ενηµέρωσης και ανταλλαγής απόψεων.
Η «ψυχή» της διοργάνωσης, ο αντιδήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Σύψας, αναφερόμενος στην -για πρώτη φορά- συμμετοχή της Σάμου, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«…Κι είχε στη σειρά στον τοίχο ακουμπισμένα πιθάρια με παλιό κρασί γλυκόπιοτο γεμάτα, ανέρωτο θεϊκό ποτό για το σοφό Οδυσσέα, όταν με βάσανα πολλά στο σπίτι του γυρίσει… Με αυτή την αναφορά ο Όμηρος στην Οδύσσεια συνδυάζει το «νόστο» με το γλυκόπιοτο κρασί. Πιστεύουμε πως η φετινή συμμετοχή του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου στη NOSTOS 2017 αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο σύνδεσης με τη μακραίωνη οινοποιητική παράδοση των ακριτικών νησιωτικών κοινωνιών, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης, ανάπτυξης και εξωστρέφειας των παγκοσμίως γνωστών και πολυβραβευμένων κρασιών μας…»