Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το 1ο Συμπόσιο «Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην» με θέμα «Η Αειφόρα Οικονομία της Φιλοξενίας σε σύνδεση με την Ελληνική Διατροφή και Πολιτισμό», διοργανώνει ο ΕΟΤ αύριο Τρίτη 12 Απριλίου στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί στις 14:30 σε live streaming από το link: https://vimeo.com/event/2005547.

Πρόγραμμα για το 1ο Συμπόσιο «Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην»

13.45 – Ώρα Άφιξης
• 14.00 -14.30 Περιήγηση στο Μουσείο Τουρισμού του ξενοδοχείου
St. George Lycabettus και στη βιωματική έκθεση του Συμποσίου.
• 14.30 Έναρξη κεντρικής εκδήλωσης στον χώρο του roof garden.
• Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου.
• Χαιρετισμοί
Βασίλης Κικίλιας
Υπουργός Τουρισμού
Δημήτρης Φραγκάκης
Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ
Γιάννης Χρυσουλάκης
Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας ΥΠ.ΕΞ.
Δημήτρης Παπαστεργίου
Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος ΚΕΔΕ
Χαράλαμπος Βούλγαρης
Μέλος ΔΣ ΣΕΤΕ
Ειρήνη Μαντζαβελάκη- Βασιλοπούλου
Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνίδων στον Τουρισμό
Τάσος Πρωτοψάλτης
Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας
Κωνσταντίνος Μουζάκης
Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων «Ακρόπολις»
Άγις Πιστιόλας
Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

14.45 ‘’Η γαστρονομία στην Αρχαία Ελλάδα’’

Σύντομη ιστορική περιήγηση από την Δρα Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη,
ομότ. ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
της Ακαδημίας Αθηνών. Παρουσίαση εδεσμάτων της αντίστοιχης χρονικής περιόδου,
από τον executive chef στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus, Βασίλη Μήλιο.

1ο Πάνελ: ‘’Πολιτικές συνέργειες στο τρίπτυχο: Φιλοξενία- Διατροφή-Πολιτισμός’’
Συμμετέχουν:
• Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός Τουρισμού.
• Ελένη Δουνδουλάκη
Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού.
• Χριστιάνα Καλογήρου
Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
• Απόστολος Τζιτζικώστας
Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος
και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
• Άντζελα Γκερέκου
Πρόεδρος ΕΟΤ.

15.30 -‘’ Η γαστρονομία στους Βυζαντινούς Χρόνους- Μοναστηριακή Κουζίνα’’

Σύντομη ιστορική περιήγηση από την Δρα Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη,
ομότ. ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
της Ακαδημίας Αθηνών και παρουσίαση εδεσμάτων, της αντίστοιχης χρονικής περιόδου,
από τον executive chef στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus, Βασίλη Μήλιο.

2ο Πάνελ: ‘’Ο κόσμος του τουρισμού αγκαλιάζει τον πολιτισμό της γεύσης’’.
Συμμετέχουν:
• Αλέξανδρος Βασιλικός
Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
• Γρηγόρης Τάσιος
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
• Γιώργος Κουμπενάς
Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.
• Άντζελα Γκερέκου
Πρόεδρος ΕΟΤ.

16.15 – ‘’Η γαστρονομία στη Νεότερη Ελλάδα και η σύνδεσή της με τον ελληνικό
πολιτισμό’’

Τοποθέτηση της ομότιμης καθηγήτριας της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή
Καλών Τεχνών και Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου,
Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα με θέμα τη «Λαϊκή Αγορά» του Π. Τέτση.

3ο Πάνελ: ‘’Καλωσήρθατε στην κουζίνα μας. Καλωσήρθατε στην Ελλάδα! –
Η άυλη υπεραξία της γαστρονομίας’’.
Συμμετέχουν:
• Ντίνα Νικολάου
Chef μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας.
• Ηλίας Μαμαλάκης
Chef, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και γαστρονομικής παράδοσης.
• Άγγελος Ρέντουλας
Aρχισυντάκτης στο περιοδικό Γαστρονόμος.
• Άντζελα Γκερέκου
Πρόεδρος ΕΟΤ.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική συναυλία με τίτλο ‘’Περπατώντας στην Ομορφιά’’.
Στίχοι Φιλελλήνων ποιητών, μελοποιημένοι από τον συνθέτη Γιώργο Βούκανο.
Ερμηνεύει η σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου.
Αφηγήτρια, η ηθοποιός Χρύσα Ρώμα.
Πιάνο: Σταύρος Πετσαλάκης.
Βιολοντσέλο: Σταύρος Παργινός.
Video animation – σκηνοθεσία: Νίκος Ζάππας.
Σενάριο για video: Γιώργος Ηλιόπουλος.
Επιμέλεια βιωματικής έκθεσης: Αρχαιόπολις- Γιώργος Κάτσος.
Ψηφιακή έκθεση φωτοραφίας, θέμα: Θαλπωρή της Μάρως Κουρή
Φωτορεπόρτερ, 4D Dream – Photo Coach, Humaniversity therapist

Την εκδήλωση παρουσιάζει η δημοσιογράφος Αγγελική Γυπάκη