Ο ιατρικός τουρισμός της Τουρκίας αναπτύσσεται γρήγορα, καθώς η συρρίκνωση της τουρκικής λίρας έχει μειώσει το κόστος των θεραπειών, ενώ οι αισθητικές επεμβάσεις δίνουν στον κλάδο μια ανταγωνιστική θέση στην συνεχώς εξελισσόμενη παγκόσμια αγορά. Αυτό δηλώνουν επαγγελματίες του είδους.

Ο Alper Capanoglu διευθύνει δύο κλινικές στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη και εμπορικό κέντρο της Τουρκίας, και στη βορειοδυτική πόλη της Προύσας, εξυπηρετώντας περίπου 3.000 ασθενείς ετησίως, κυρίως αλλοδαπούς από χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Η πτώση της λίρας έκανε τις υπηρεσίες μας πιο προσιτές και η Τουρκία έχει μια πολύ καλή ιατρική υποδομή με ειδικευμένους γιατρούς», είπε ο Capanoglu στο πρακτορείο Xinhua.

Η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τα έσοδα από τον τουρισμό για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που έχει διευρυνθεί ανησυχητικά φέτος λόγω των περικοπών των επιτοκίων και της αύξησης των εισαγωγών. Οι μειώσεις των επιτοκίων που έγιναν παρά τον πληθωρισμό έχουν επίσης πιέσει τη λίρα να χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της από το 2021.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έφτασαν στην Τουρκία περίπου 285.000 ιατρικοί τουρίστες. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 3 δις. δολάρια.

Οι πιο δημοφιλείς αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις

Μεταξύ των αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων, η εμφύτευση μαλλιών έφερε περίπου 550.000 ξένους πελάτες το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με 750.000 το σύνολο του 2019, οδηγώντας τον κλάδο σε ανάκαμψη μετά την πανδημία, δήλωσε ο επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Τουρισμού Υγείας Σερβέτ Τερζιλέρ.

Στην Τουρκία, οι θεραπείες τριχόπτωσης κοστίζουν μεταξύ 3.000 και 7.000 ευρώ, ενώ «στην Ευρώπη, οι γιατροί το κάνουν για περίπου 8.000 έως 10.000 ευρώ», πρόσθεσε ο Τερζιλέρ.

Πριν από περίπου μια δεκαετία, η Άγκυρα αναγνώρισε τη σημασία του ιατρικού τουρισμού και ενθάρρυνε την ίδρυση ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων καθώς και ιδιωτικών πτερύγων θεραπείας σε κρατικά νοσοκομεία.

 

Οι εγκαταστάσεις αυτές λαμβάνουν επομένως φορολογικές ελαφρύνσεις και ορισμένες απαλλαγές από δασμούς. Ορισμένα από αυτά λειτουργούν επίσης ως ταξιδιωτικά γραφεία που προσφέρουν βελτιωμένα πακέτα ιατρικού τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων, τοπικών μεταφορών και κορυφαίων καταλυμάτων, ακόμη και διακοπές στην Τουρκία σε πολλά θέρετρα.

Το 2002, το μερίδιο των δαπανών για την υγεία των τουριστών στα έσοδα του εθνικού τουρισμού ήταν μόνο 1% ενώ το 2020, ήταν 4,5%.

Ωστόσο, οι ιατρικές διαδικασίες δεν συνίστανται μόνο σε λίφτινγκ και εμφύτευση, αλλά οι άνθρωποι έρχονται επίσης να έχουν σωτήριες χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι ο ιατρικός τουρισμός, συμπεριλαμβανομένης της ευεξίας, των θερμικών θεραπειών και της γηριατρικής φροντίδας, ανέρχεται σε ετήσια δαπάνη 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνες. Η Τουρκία έχει εύκολα τη δυνατότητα να εξαργυρώσει το 10% αυτής της παγκόσμιας πίτας.