ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε Επίπεδο  συναγερμού 2 για τον Κίτρινο Πυρετό.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι ταξιδιώτες με κατεύθυνση πολιτείες της Βραζιλίας, του Espirito Santo και της Bahia, καθώς και πόλεις όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο, πρέπει να εμβολιαστούν.

Τα κρούσματα του κίτρινου πυρετού ξεκίνησαν στις αρχές του 2017, αλλά η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι είχε τον ιό υπό έλεγχο μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο.

Τα κρούσματα ξεκίνησαν και πάλι στο τέλος του 2017 και το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας αποκάλυψε ότι 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την 1η Ιουλίου, με την περισσότερους να απεβιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ειδικοί του τομέα Υγείας αποκάλυψαν επίσης ότι ένας Ολλανδός ταξιδιώτης, ο οποίος πέρασε από το Σάο Πάολο είχε διαγνωστεί με κίτρινο πυρετό πριν από δύο εβδομάδες.

Ο ξένος επισκέπτης δεν έλαβε εμβολιασμό και ανέφερε συμπτώματα υψηλού πυρετού, κεφαλαλγίας, μυαλγίας, ναυτίας, εμέτου και διάρροιας.

Ως αποτέλεσμα, προτείνεται σε όλους (άνω των 9 μηνών) που θα ταξιδεύουν προς στη Βραζιλία να εμβολιαστούν κατά του ιού.

Μιας και η προσφορά εμβολίων κίτρινου πυρετού στη Βραζιλία είναι περιορισμένη, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν φτάσουν.

Παρά το ζήτημα της έλλειψης εμβολίων, το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ξεκίνησε μια εκστρατεία εμβολιασμού περίπου 22 εκατομμυρίων ανθρώπων.