Ο αντίκτυπος του Covid-19 στο ταξίδι στην Ασία ήταν καταστροφικός και η επιβάρυνση για τον τουρισμό των ΗΠΑ θα είναι χειρότερη από το SARS αλλά και από ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έκθεση του Tourism Economics.
Οι πρώτοι δείκτες των επιπτώσεων στην Ασία είναι «καταστροφικοί», όπως αναφέρει η έκθεση σημειώνοντας ότι οι αφίξεις μίας ημέρας στο Χονγκ Κονγκ έχουν πέσει πάνω από το 90% και οι αφίξεις στην Ταϊλάνδη έχουν μειωθεί κατά 70%.
Ο κορωνοϊός έχει επίσης ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα δύο τρίτα της αεροπορικής ικανότητας από και προς την Κίνα. Τα παγκόσμια διεθνή ταξίδια αναμένεται να συρρικνωθούν το 2020, ακόμα και αν αποφύγουμε μια ύφεση.
Βασιζόμενο στις προβλέψεις του για το μοντέλο ανάκαμψης πέντε έως έξι μηνών, το Tourism Economics δήλωσε ότι ο αντίκτυπος στον τουριστικό κλάδο στις ΗΠΑ θα είναι χειρότερος από το ξέσπασμα του SARS το 2003 που οι διεθνείς επισκέψεις μειώθηκαν κατά 5,4%.
“Οι διεθνείς μειώσεις θα είναι πιο κοντά σε ότι βιώσαμε το 2001, όταν οι επισκέψεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 8,4%, αναφέρει η έκθεση. Τα τρέχοντα μοντέλα μας αναμένουν μια διεθνή απώλεια επισκεπτών κατά 7,6%, συγκεντρωμένη στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους. Από πλευράς όγκου, αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 6 εκατομμυρίων επισκεπτών και δαπάνη ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρέχον έτος.
Οι ακυρώσεις εκδηλώσεων θα βλάψουν τις μεγαλύτερες πόλεις. Οι μεγάλες εκδηλώσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 24% της ζήτησης δωματίων ξενοδοχείων και αυτή την στιγμή υπάρχει μια σταθερή ροή ακυρώσεων MICE”.