Η χρυσοφόρα βιομηχανία της Κύπρου, από την οποία το κράτος περιμένει τα έσοδά του, αλλάζει πλέον όψη και μπαίνει σε πιο επαγγελματικά επίπεδα.  Σε άλλη βάση και νέα μορφή, λοιπόν, μπαίνει πλέον η διαχείριση του τουρισμού με τη δημιουργία οσονούπω υφυπουργείου, βάσει σχετικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο το επόμενο χρονικό διάστημα. Εξοικονομήσεις και όχι νέες δαπάνες θα επιφέρει η λειτουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο ΥΠΕΣ επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση είναι υπέρ των καθαρών λύσεων στον τουρισμό. Απαιτείται, τόνισε, η μετεξέλιξη του ΚΟΤ, ώστε να υπάρχει ένας υφυπουργός, ο οποίος θα λογοδοτεί απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο και να μπορεί να προχωρήσει σε οριζόντια στρατηγική για τον τουρισμό.

Ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει μεταξύ 15% και 20% στο ΑΕΠ, προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στην οικονομία του τόπου. Το κόστος της νέας διοίκησης, επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, θα είναι πολύ μικρότερο, αφού θα καταργηθούν οι εννέα θέσεις συμβούλων, ενώ θα υπάρξουν και εξοικονομήσεις από αναδιάρθρωση του ΚΟΤ.

Αναδιάρθρωση

Ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε ότι ο νέος Υφυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ΚΟΤ. Μεταξύ άλλων:

– θα πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία τουριστικής αστυνομίας, ή σώματος επιθεώρησης,

– να ενισχυθεί η ασφάλεια στις τουριστικές περιοχές,

– να τηρούνται τα ωράρια των καταστημάτων και των κέντρων αναψυχής και να μειωθούν οι παρανομίες.

Πετρίδης: Κατάργηση του ΚΟΤ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι «έχει πεισθεί η Βουλή μετά από πολλές συνεδρίες, ούτως ώστε να ψηφιστεί αυτό το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την Κύπρο», τονίζοντας, παράλληλα, ότι «δεν μπορεί ο τουρισμός να αποτελεί το τέταρτο θέμα ενός υπουργείου, το οποίο ασχολείται με την ενέργεια, το εμπόριο και με τη βιομηχανία. Αυτό το επιτελικό κενό πρέπει να συμπληρώσουμε με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού».

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως θέση της Κυβέρνησης επί του θέματος είναι η αρχική της θέση, δηλαδή η κατάργηση του ΚΟΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου και η αντικατάσταση με Υφυπουργό για τον τουρισμό, ο οποίος θα παρακάθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα λογοδοτεί απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει την ευθύνη συντονισμού και εφαρμογής μιας οριζόντιας πολιτικής και στρατηγικής, κάτι που δεν μπορεί να πράξει, όπως σημείωσε ένα ΔΣ ενός ημικρατικού οργανισμού.

Ανέφερε επίσης ότι προτείνεται η αντικατάσταση μεταξύ άλλων εννέα μελών του ΔΣ με έναν πολιτικό προϊστάμενο, που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα και θα λογοδοτεί. Επιπλέον, ο κ. Πετρίδης είπε ότι έγινε εκτενής διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους, οι πλείστοι εκ των οποίων έχουν σαφή θέση υπέρ της δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού, ενώ σημείωσε ότι στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας συναίνεσης για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μελετήθηκαν και εναλλακτικές λύσεις που αφορούσαν την ύπαρξη ΔΣ που θα ασχολείτο με θέματα προώθησης και προβολής αλλά δεν έγινε εφικτό, γιατί προέκυψαν διαφωνίες για το πώς μπορούσαν να συνυπάρξουν αυτές οι δομές.

Αναφορικά με τη θέση του ΔΣ του ΚΟΤ και κατά πόσον αυτό συμφωνεί ή διαφωνεί με την Κυβέρνηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το ΔΣ είναι Κυβέρνηση και βραχίονας της εξουσίας και οφείλει να εφαρμόζει τις κύριες πολιτικές μιας Κυβέρνησης. «Και εκεί που υπάρχουν τα ΔΣ δεν είναι για να αμφισβητούν αλλά για να εφαρμόζουν τις ανώτατες κυβερνητικές πολιτικές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μια στρέβλωση που διαχρονικά υπάρχει είναι ότι υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, επιμέρους πράγματα και είναι τέτοιου είδους στρεβλώσεις που θέλουμε να διορθώσουμε».

Το 22% του ΑΕΠ της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι για τη σημαντικότατη αυτή μεταρρύθμιση δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το προσωρινό κόστος, αλλά τα μεγάλα μακροπρόθεσμα οφέλη. Επεσήμανε ότι μόνο το 2017, ο τουρισμός συνεισέφερε το 22% του ΑΕΠ της Κύπρου. Ανέφερε ότι υπήρξε η τελεσίδικη και ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης για μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο χωρίς την αναγκαιότητα να παραμείνει ο ΚΟΤ έστω και υπό περιορισμένες εξουσίες και πρόσθεσε ότι «με τη δημιουργία του Υφυπουργείου η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι θα έρθει και το τέλος της λειτουργίας του ΚΟΤ με τη σημερινή του μορφή».

Όλοι οι φορείς πλην μίας συντεχνίας τοποθετήθηκαν θετικά και ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργίας του Υφυπουργείου Τουρισμού χωρίς την παράλληλη διατήρηση του ΚΟΤ, ανέφερε. Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξουν εξοικονομήσεις, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «όταν κάνεις μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να υπολογίζεις το οποιοδήποτε προσωρινό κόστος, αλλά το μεγάλο όφελος μελλοντικά για τον τόπο» και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει οποιοδήποτε επιπρόσθετο κόστος αλλά και να υπάρξει, όπως είπε, «μπροστά στα μεγάλα οφέλη από την μεταρρύθμιση αυτό το ζήτημα είναι δευτερεύον».

Πηγή  H Σημερινή