Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο της LBC ,πριν από την αναμενόμενη χαλάρωση των περιορισμών COVID-19 για επισκέπτες από το εξωτερικό, ο βρετανός πρωθυπουργός  Μπόρις Τζόνσον συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να βρεθεί μια «ταξιδιωτική φόρμουλα» μεταξύ των δύο κρατών.

Οι εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιρειών έχουν επικρίνει τη Βρετανία για την τήρηση αυστηρών κανόνων ταξιδιού COVID-19.Όπως υποστηρίζουν η χώρα υπολείπεται της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσέλκυση τουριστών.

Αυτό ωστόσο, φαίνεται να αλλάζει.

Αναμένεται σύντομα η απόφαση, να επιτρέπονται πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες της ΕΕ και των Η.Π.Α. στην Αγγλία.

Οι νέοι κανονισμοί θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ ήδη την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με βρετανικές κυβερνητικές πηγές.

Οι αποφάσεις σχετικά με την υγεία εναπόκεινται στα τέσσερα μεμονωμένα έθνη της Βρετανίας – Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία .

Το καθένα έχει το δικαίωμα να θέσει διαφορετικούς περιορισμούς εισόδου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οποιαδήποτε χαλάρωση από την Αγγλία – το μεγαλύτερο από τα τέσσερα έθνη – θα αποτελούσε τεράστια ώθηση για τον ταξιδιωτικό κλάδο μετά από 16 μήνες περιορισμών που άφησαν περισσότερες εταιρείες υπό σοβαρή οικονομική πίεση.

Όπως ανέφερε η  LBC, ο Τζόνσον δήλωσε ότι ήθελε πολίτες των ΗΠΑ που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να ταξιδεύουν στην Αγγλία όπως έκαναν πριν από την πανδημία COVID-19.

“Θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να έρχονται ελεύθερα από τις ΗΠΑ με έναν τρόπο που συνήθως κάνουν. Μιλάμε μαζί τους όλη την ώρα”, ανέφερε ο Τζόνσον στη συνέντευξή του.

“Αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με ένα κύμα Δέλτα, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα κύμα Δέλτα, αλλά να είστε βέβαιοι ότι παρακολουθούμε το θέμα όλη την ώρα. Μόλις έχουμε κάτι να πούμε για τον τρόπο του ταξιδιού θα το ακούσετε από εμάς.”

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να απαγορεύουν την είσοδο σχεδόν όλους τους πολίτες εκτός Η.Π.Α. αλλά η Ε.Ε επιτρέπει τώρα στους πολίτες των ΗΠΑ να την επισκέπτονται.

Έτσι, ωφελούνται οι αεροπορικές εταιρείες και οι τουριστικές βιομηχανίες τους.

 

Τι λένε οι αεροπορικές εταιρίες

 

Η British Airways, η Virgin Atlantic και το αεροδρόμιο Heathrow επιβεβαίωσαν την Τετάρτη το αίτημά τους να ανοίξει η Βρετανία, λέγοντας ότι είχαν πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη πορεία που έδειξε στην κυβέρνηση ότι η βιομηχανία ήταν σε θέση να επαληθεύσει τα διαπιστευτήρια εμβολίων των επιβατών.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα απαλλάσσονται από την καραντίνα, θα πρέπει ακόμη να κάνουν δύο δοκιμές COVID-19, μία πριν από την αναχώρηση και μία μετά την άφιξή τους.

Η EasyJet και η Wizz Air δήλωσαν αμφότερες ότι οι συνεχιζόμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της Βρετανίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολλαπλά τεστ  COVID-19 για τις αφίξεις, σημαίνουν ότι οι κρατήσεις από την Ευρώπη ξεπερνούν τις κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.