Η αγορά των εξωτερικών ταξιδιών μπορεί να είναι «σημαντικά μικρότερη» από ό,τι πριν από την πανδημία, παρά τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για αυτό το καλοκαίρι.

Αυτό προκύπτει από μια κυλιόμενη έρευνα για τις ταξιδιωτικές προθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου από την εταιρεία ερευνών καταναλωτών BVA BDRC.

Διαπιστώθηκε ότι το 2,9% των ερωτηθέντων πραγματοποίησε πτήση τον Απρίλιο, το υψηλότερο ποσοστό από την άρση των περιορισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ίδιο ποσοστό έκανε κράτηση για διακοπές στο εξωτερικό τον Απρίλιο.

Ωστόσο, οι εγχώριες κρατήσεις φαίνεται τώρα να ξεπερνούν αυτές στο εξωτερικό. Η μελέτη διαπίστωσε υψηλότερο ποσοστό κρατήσεων για διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο (5,1%) και τον Ιανουάριο (5,9%) από ό,τι το περασμένο καλοκαίρι, όταν το ποσοστό κρατήσεων εσωτερικού κορυφώθηκε στο 4,1%, και πολύ υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2020 (3,7%).

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές παρατήρησαν μια υστέρηση μεταξύ του όγκου των αναζητήσεων πτήσεων, σύμφωνα με το ευρετήριο αναζήτησης Google Trends UK, και των κρατήσεων.

Οι κρατήσεις πτήσεων υστερούσαν στις αναζητήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με το χάσμα να κλείνει το περασμένο καλοκαίρι έως τον Νοέμβριο, να διευρύνεται τον Δεκέμβριο και μετά να κλείνει τον Ιανουάριο πριν διευρυνθεί ξανά τον Απρίλιο στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι το χάσμα «μεταξύ αναζήτησης και κράτησης» επέστρεψε

Ο Jon Young, διευθυντής ερευνών της BVA BDRC, δήλωσε: «Η συχνότητα των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο που κάνουν κράτηση για ταξίδια στο εξωτερικό είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από έτος σε έτος.

«Ωστόσο, τα επίπεδα άνεσης [σχετικά με τα ταξίδια] παραμένουν χαμηλά, παρόλο που έχουν αρθεί οι εξωτερικοί περιορισμοί».

Η κρίση κόστους ζωής εμποδίζει την πρόθεση για ταξίδια στο εξωτερικό.

Ο επικεφαλής της ξενοδοχειακής έρευνας Τζέιμς Μπλαντ πρόσθεσε: «Το πιεστικό ερώτημα είναι εάν το ενδιαφέρον [για ταξίδια] επαρκεί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του κόστους ζωής. Δεν περιμένω τόσο μεγάλη επιστροφή στις διακοπές στο εξωτερικό, όπως θα μπορούσαμε να δούμε».

Η έρευνα BVA BDRC ClearSight διεξήχθη σε 1.760 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 3-9 Μαΐου.