Η FITUR 2024 , που διοργανώνεται από την IFEMA MADRID και θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 28 Ιανουαρίου στο Trade Fair Centre, παρουσιάζεται ως η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο, όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στη δέσμευση για βιωσιμότητα και περιβαλλοντική, κοινωνική και κοινωνική ευθύνη της εταιρικής διακυβέρνησης στον κλάδο.

Έχοντας επίγνωση της ανάγκης αντιμετώπισης των τρεχουσών προκλήσεων, η 44η έκδοση θα είναι η φωνή για τις βέλτιστες πρακτικές και την προώθηση στρατηγικών που στοχεύουν στην προώθηση του τουρισμού με σεβασμό, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη μιας ολοένα και πιο βιώσιμης οικονομίας.

Για το σκοπό αυτό, η International Tourism Trade Fair σχεδιάζει να οργανώσει πολυάριθμες δραστηριότητες, εργαστήρια και συνέδρια που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την ανταλλαγή γνώσεων για να τονίσει τη σημασία του αειφόρου τουρισμού, ο οποίος ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο. για τον πολιτισμό και τις τοπικές κοινωνίες και την εταιρική διακυβέρνηση, προάγοντας την ισότητα και την ένταξη.

Όλες οι ενότητες στο FITUR έχουν ως κατευθυντήριο θέμα το θέμα της αειφορίας, ενώ η πρώτη έκδοση του FITUR 4all είναι μια αξιοσημείωτη προσθήκη, η οποία θα αναπτυχθεί σε συνδυασμό με την Impulsa Igualdad προκειμένου να τονιστεί η σημασία της πρόοδος προς τον προσβάσιμο και χωρίς αποκλεισμούς τουρισμό.

Υπέρ της ισότητας, ειδική μνεία και στο έργο της FITUR Woman, που αναδεικνύει το γυναικείο ταλέντο στον τουρισμό και προωθεί τις ίσες ευκαιρίες, καθώς και το FITUR LGBT+.

Οι FITUR Screen, FITUR Sports και FITUR Lingua, από την πλευρά τους, ξεχωρίζουν για τον στόχο τους να προωθήσουν προορισμούς με τους οποίους θα αποεποχοποιήσουν και θα διανείμουν την τουριστική δραστηριότητα σε όλες τις περιοχές, κάτι που είναι θεμελιώδες για την ανάπτυξη των κοινοτήτων και την πρόοδο προς ολοένα και πιο βιώσιμα μοντέλα.

Τέλος, η FITUR Cruises, η οποία επικεντρώνεται στον τουρισμό κρουαζιέρας που χαρακτηρίζεται από την ευθύνη του μπλε τουρισμού, και η FITUR Talent, με την κοινωνική και οικονομική διάσταση της αντιμετώπισης των προκλήσεων και των ευκαιριών του ταλέντου στον τουρισμό.

Υπευθυνότητα, η διαφορική αξία των εκθετών της FITUR

Η FITUR ενθαρρύνει τη βιώσιμη συμμετοχή των εκθετών, των επαγγελματιών και των επισκεπτών της μέσω οδηγών δράσης και συστάσεων που πρέπει να ακολουθούνται, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της εμπορικής έκθεσης και να ενισχυθούν οι θετικές της πτυχές. Σε αυτό το πλαίσιο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η IFEMA MADRID θα μετρήσει το αποτύπωμα άνθρακα που δημιουργείται στο FITUR ως αντανάκλαση της σταθερής δέσμευσής της για βιωσιμότητα και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, δεσμευόμενη να μειώσει τα επίπεδα που ανιχνεύονται στην επόμενη έκδοση αυτής της διεθνούς εκδήλωσης.

Με αυτόν τον τρόπο, η βιώσιμη συμμετοχή στο FITUR υπογραμμίζεται επίσης από τα Sustainable Stand Awards, σε συνεργασία με το Responsible Tourism Institute (ITR), τα οποία στοχεύουν στην αναγνώριση των προσπαθειών των εκθετών να διασφαλίσουν ότι η παρουσία τους στο FITUR είναι ευθυγραμμισμένη με την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών. Στόχοι.

FITUR Next Observatory, η πρωτοβουλία που δείχνει πώς ο τουρισμός συμβάλλει στην αναζωογόνηση των περιοχών

Η 5η έκδοση του Fitur Next Observatory, μια πρωτοβουλία που επιβραβεύει έργα για την επαναληψιμότητα και τον θετικό αντίκτυπό τους σε διαφορετικούς τομείς, θα επιβραβεύσει εκείνες τις τουριστικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αναζωογόνηση των περιοχών και στην άμβλυνση του πληθυσμού με στόχο την προώθηση της απασχόλησης και της τοπικής κατανάλωσης, τη μείωση των ανισοτήτων στις αγροτικές περιοχές και την προώθηση της ισορροπίας και της βιωσιμότητας μεταξύ αγροτικής πόλης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε πόλεις το 2018, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει το 70% έως το 2050. Αυτή η διαδικασία είναι επιζήμια για τον πλανήτη, καθώς αυτές οι πόλεις καταναλώνουν από μόνες τους το 75% των ενεργειακών πόρων και εκπέμπουν το 80% της ρύπανσης από άνθρακα. Στην Ισπανία, το 84% της επικράτειας αντιπροσωπεύει την España vaciada (κενή Ισπανία), με μόνο το 15,9% του πληθυσμού να ζει σε αυτήν την περιοχή.

Δεδομένων αυτών των δεδομένων, για το FITUR είναι σημαντικό οι τουριστικές δραστηριότητες να δημιουργούνται με μια αναγεννητική προσέγγιση του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, του περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης και προάγοντας τον καθαρό θετικό αντίκτυπο στις περιοχές όπου αναπτύσσεται. .

Για άλλη μια φορά, το Fitur Next θα οργανώσει δραστηριότητες, συνέδρια και στρογγυλά τραπέζια γύρω από την πρόκληση της φετινής έκδοσης. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν ειδικοί σε θέματα ερήμωσης και εδαφικής αναζωογόνησης. Η ατζέντα θα εξετάσει ζητήματα όπως η ερήμωση του πληθυσμού, ο αναγεννητικός και υπεύθυνος τουρισμός ως μοχλός για την ανάπτυξη ενός προορισμού και τη βιωσιμότητα στον κλάδο.

Το FITUR 2024 καταδεικνύει ότι ο αειφόρος τουρισμός δεν είναι μόνο μια τάση, αλλά μια απόλυτη αναγκαιότητα για τη διασφάλιση ενός δίκαιου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές, και παρουσιάζει μια αντανάκλαση μιας βιομηχανίας με σαφή υπεύθυνο προσανατολισμό και υπογραμμίζει τις προσπάθειες, τις δεσμεύσεις και την πρόοδο στη βιωσιμότητα της προορισμούς και εταιρείες.

Η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού θεσπίζει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για τη συνέχιση της βελτίωσης των πρακτικών και της προβολής της, επιδιώκοντας να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ βασικών παραγόντων στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.