Ανθεκτικότητα και ενότητα ήταν οι λέξεις-κλειδιά της πιο ειδικής εκδήλωσης του κλάδου της κρουαζιέρας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου.

Η επίσημη έναρξη της 63ης Γενικής Συνέλευσης MedCruise πραγματοποιήθηκε στο νέο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μπουργκά, παρουσία πολλών αξιωματούχων μεταξύ των εκπροσώπων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και του Υπουργείου Τουρισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και του Κυβερνήτη της Περιφέρειας Μπουργκά.

Παραβρέθηκαν περισσότεροι από εκατό εκπρόσωποι από λιμενικά και συνεργαζόμενα μέλη, στελέχη γραμμών κρουαζιέρας, εκπρόσωποι του διεθνούς και εθνικού Τύπου και ειδικοί στα ταξίδια.

Όπως υπογράμμισε η Figen Ayan, Πρόεδρος της MedCruise «συτή η Γενική Συνέλευση αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό για το οποίο είναι ισχυρός ο κλάδος μας: ανθεκτικότητα από τις καταιγίδες και συνεννόηση ακόμα κι αν είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλο. Κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων της MedCruise, ενωνόμαστε για να δούμε το δρόμο για ειρηνικές μέρες, ενωνόμαστε για να δυναμώσουμε, ενωνόμαστε για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον κλάδο μας και είμαι περήφανη που η MedCruise, ως η μεγαλύτερη ένωση λιμένων παγκοσμίως, είναι η ναυαρχίδα αυτής της ανθεκτικότητας και της κοινότητας κατά τη διάρκεια η 63η έκδοση της πιο ειδικής εκδήλωσης της βιομηχανίας κρουαζιέρας και πάλι.»

Στα εναρκτήρια ομιλία της, η Figen Ayan, ζήτησε ένα λεπτό σιγή, σε ένδειξη σεβασμού «τις φυσικές καταστροφές που αγγίζουν τους φίλους μας και τις οικογένειές τους στο Μαρόκο, την Ελλάδα και ορισμένες πόλεις, τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες. με μπάρκα στο Μεσόγειο, ακριβώς δίπλα στα σπίτια μας, για να μείνουμε ζωντανοί.

Και από το Σάββατο, εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουμε και παρακολουθούμε την τραγωδία του πολέμου που εξαπλώνεται στους φίλους μας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Αναφορικά με το πλούσιο πρόγραμμα των συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη των λιμανιών, το αντίγραφο των γεωπολιτικών κινδύνων σε περιοχές και λιμάνια κρουαζιέρας, την ενίσχυση της προορισμού της κρουαζιέρας μέσω της λιμανιού-πόλης, την ανάπτυξη ενός must-see προορισμού.

Για κρουαζιέρες, μια παρουσίαση και ανάλυση της έρευνας για την παροχή ρεύματος στην ξηρά και τη διαχείριση αποβλήτων με τον επικεφαλής του MedCruise, τη σημασία του Blue Mission Med για το MedCruise, το Ealing Project – Ευρωπαϊκή ναυαρχίδα δράση για το κρύο σιδέρωμα στο λιμάνι, ήταν μεταξύ των μεγάλων και ποικίλων θεμάτων που απευθύνθηκαν στους αντιπροσώπους αυτής της Γενικής Συνέλευσης.

Η συνεργασία στη Μεσόγειο και πέραν αυτής ήταν επίσης στο επίκεντρο των συνεδρίων με την πολύτιμη συμβολή διαφόρων ενδιαφερομένων από τον κλάδο της κρουαζιέρας και της ναυτιλίας, οι οποίοι μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες σε θέματα αειφορίας εμπλουτίζοντας τις συζητήσεις με τη στελέχη κρουαζιέρας, συντονιστές. και συμμετέχοντες σε πανελ από διαφορετικές χώρες και εταιρείες:

  • AIVP – Association Internationale des Villes Portuaires, με μια ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης από το Port St John Canada.
  • Το λιμάνι του Μπέργκεν, ο εκπρόσωπος του οποίου παρουσίασε σχετικά με την ηλεκτροδότηση στην ξηρά και άλλα μέτρα για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κρουαζιερόπλοιων.
  • Το Institute of Anthropic Impact and Sustainability in Marine Environment και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας για το χρηματοδοτούμενο από το ΕΕ έργο Blue Mission Med και πόσο σημαντική είναι η σύνδεσή μας για τους στόχους της ΕΕ και αντίστροφα, από τα μέλη που αποτελούνται από λιμένες ή ΕΕ εκτός ΕΕ.

Η Θεοδώρα Ρήγα, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αρμόδια για τη Συνεργασία ΕΕ και Ενώσεων, Chief Commercial Officer και Διευθύντρια Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης με θέμα «Αναπτύσσοντας έναν προορισμό που πρέπει να επισκεφθείτε για κρουαζιέρες», τόνισε μεταξύ άλλων:

«Κατά τη διάρκεια του πάνελ μας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τον κεντρικό ρόλο που έχουν τα λιμάνια στην ανάπτυξη των must see προορισμών για κρουαζιέρα και σε ποια θέματα πρέπει να επικεντρωθούν για να καλύψουν τη δυναμική μεταξύ των κρουαζιερόπλοιων, τους προορισμούς τους και τις προσδοκίες των επισκεπτών για να δημιουργήσουν μοναδικές εμπειρίες κρουαζιέρας.»

Μέλη μοιράστηκαν επίσης εμπειρίες σε 2 θέματα, τόσο διαφορετικά όσο και απαραίτητα για την ανάπτυξη των λιμανιών:

Η Carolina Navarro Corecher, από το Fundacion ValenciaPort για μια παρουσίαση του Έργου Ealing, μελέτες για την ανάπτυξη του OPS στα Ευρωπαϊκά λιμάνια:

«Το Ealing έχει πραγματικά και χρήσιμα παραδείγματα για το πώς τα λιμάνια αντιμετωπίζουν την πρόκληση της προσαρμογής της υποδομής για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν εργασίες ηλεκτρισμού στην ξηρά, δύο λιμάνια, η Constanza και το Burgas εξήγησαν πώς έχουν αναπτύξει αυτά τα έργα και πώς έχουν ξεπεράσει τα κενά και τις δυσκολίες.

Από την πλευρά της ναυτιλιακής βιομηχανίας, χάρη στη συμμετοχή του Royal Caribbean Group, παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση του εξοπλισμένου στόλου OPS του ομίλου καθώς και χρήσιμα παραδείγματα ορισμένων προϊόντων OPS που πραγματοποιήθηκαν σε λιμάνια της Βόρειας ΕΕ».

Η Susana Soria, από το Fundacion PortCastello , ένα εξαιρετικό παράδειγμα του Crew Friendly Port, που παρουσίασε τον δεκάλογο των υπηρεσιών και των ενεργειών τους για τη βελτίωση της υποδοχής των μελών του πληρώματος καθώς και τη δημιουργία ενός εργαλείου συντονισμού: Επιτροπή για την Υγεία και την Ασφάλεια των Ναυτικών.

Ο Lorenzo Vera, Αντιπρόεδρος της MedCruise, υπεύθυνος για το Crew Friendly Program δήλωσε: «Τα πληρώματα κρουαζιερόπλοιων είναι πρεσβευτές για τα λιμάνια και τους προορισμούς μας στα πλοία, αλλά έχουν επίσης τις δικές τους ανάγκες και ένα χρονοδιάγραμμα, επομένως πρέπει να δημιουργήσουμε ειδικά προγράμματα που επικεντρώνεται σε αυτά. Τα πληρώματα έχουν οικονομικό αντίκτυπο στους προορισμούς και τα λιμάνια μας.

Η συνεργασία με όλο το οικοσύστημα είναι το κλειδί για την επιτυχία στην επιτυχία των επόμενων βημάτων: ένας χάρτης φιλικός προς το πλήρωμα κρουαζιέρας με όλες τις συσκευές και τα προσαρμοσμένα προγράμματα για αυτούς, ένα «Cruise Crew Welcome to the Med», εμπνευσμένο από την Cruise Baltic στο ένα χέρι και τη δημιουργία μιας επιτροπής, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της MedCruise, Figen Ayan και συντονιζόμενο από εμένα, αλλά και από λιμενικά και συνεργαζόμενα μέλη, εταιρείες κρουαζιέρας, λιμενικούς πράκτορες (καθώς έχουν καθοριστικό ρόλο) και tour-operators.

Οι κύριοι στόχοι αυτής της Επιτροπής θα είναι η βελτίωση της επικοινωνίας και η ανταλλαγή πληροφοριών με κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, η οικοδόμηση μιας ευαίσθητης προσέγγισης για το πλήρωμα στα λιμάνια και οι προορισμοί μας και η συνεργασία ολόκληρου του συστήματος».

Η 64η Συνέλευση της Γενικής Συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 14 Ιουνίου 2024, φιλοξενούμενη στο λιμάνι της Ταραγόνας στην Ισπανία.