Τα ταξίδια που πραγματοποιούν οι νέοι σε ηλικία τουρίστες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό τμήμα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Το 2019, ο συγκεκριμένος τομέας δημιούργησε έσοδα αξίας περίπου 330 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι το 23% των διεθνών αφίξεων στον κόσμο ήταν νέοι ταξιδιώτες κάτω των 30 ετών.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φοιτητών και Εκπαιδευτικών για τους Νέους (WYSE-World Youth Student and Educational) αποκάλυψε τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στον συγκεκριμένο τομέα, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνάς της για τις επιπτώσεις της πανδημίας την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου 2020.

Στην έρευνα «COVID-19 Travel Business Impact» συμμετείχαν περισσότεροι από 2.400 νέοι.

Τα ευρήματα

  • Οι επιχειρηματικές προοπτικές που είχαν οι νέοι επηρεάστηκαν έντονα από την εξέλιξη της πανδημίας σε μεγάλες αγορές. Από τον Ιούνιο παρατηρείται επιδείνωση των επιχειρηματικών προοπτικών για το τρέχων έτος, με ένα ποσοστό 55%-70% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν φέτος.
  • Η έξαρση του ιού σε κάποιες περιοχές και οι κινήσεις των Αρχών να ελέγχουν την πανδημία έχουν μετριάσει την αισιοδοξία όσον αφορά τη ζήτηση. Οι προσδοκίες που σχετίζονται με την αλλαγή της ζήτησης παρέμειναν σταθερές για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
  • Η ζήτηση για τον Αύγουστο του 2020 ήταν ελαφρώς θετική στις περισσότερες περιοχές, εκτός από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
  • Οι επιχειρηματικές ανησυχίες των νέων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα παρέμειναν ίδιες για την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου. Η οικονομική αβεβαιότητα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ήταν οι δύο κορυφαίες ανησυχίες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα. Ακολουθούν η πολιτική αβεβαιότητα και η ανησυχία για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, ενώ οι κανονισμοί σχετικά με τις θεωρήσεις (visa) καταλαμβάνουν μία θέση στις πέντε πρώτες επιχειρηματικές ανησυχίες μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Η ανάκαμψη

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τον Αύγουστο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανέμενε ότι η ανάκαμψη της επιχείρησής τους θα ξεκινούσε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική ομάδα επιχειρήσεων που δεν είναι τόσο αισιόδοξη. Συγκεκριμένα:

  • Το 12% δεν περιμένει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μέχρι το 2022
  • Το 13% εκτιμά ότι δεν υπάρξει ανάκαμψη μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο.

Τα χαρακτηριστικά των νέων ταξιδιωτών

Τον περασμένο Μάιο, η WYSE Travel Confederation κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση και να στηρίξουν τους νέους μέσα από το πλάνο τους «10-Point Youth Recovery Plan», δεδομένου του κρίσιμου κοινωνικού και οικονομικού ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι ταξιδιώτες στη βιομηχανία τουρισμού παγκοσμίως.

  • Η έρευνα του WYSE Travel Confederation έδειξε με συνέπεια ότι οι νέοι ταξιδιώτες:
  • Μένουν περισσότερο στον κάθε προορισμό και δαπανούν υψηλότερα ποσά από τους μέσους τουρίστες.
  • Προσελκύουν για επίσκεψη την οικογένεια ή και φίλους τους σε έναν προορισμό.
  • Ενισχύουν οικονομικά τις τοπικές επιχειρήσεις.
  • Κάνουν κρατήσεις για περιηγήσεις και δραστηριότητες για να γνωρίσουν καλύτερα έναν προορισμό.
  • Οι νέοι ταξιδιώτες είναι άξιοι «πρεσβευτές» ενός προορισμού μέσω του λεγόμενου «word of mouth» και αποτελούν μία ομάδα επαναλαμβανόμενων επισκεπτών.

Με δεδομένα, δε, αυτά τα χαρακτηριστικά, οι νέοι μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη των τουριστικών προορισμών.