Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο Σαλβατόρε Σιατσιτάνο επανεξελέγη για δεύτερη τριετή θητεία Πρόεδρος του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). 

Ο κ. Σιατσιτάνο ανέλαβε για πρώτη φορά το αξίωμα του Προέδρου του Συμβουλίου ICAO την 1η Ιανουαρίου 2020.
Προηγουμένως, διορίστηκε στην ιταλική αντιπροσωπεία στον ICAO, μετά από μια ολοκληρωμένη σταδιοδρομία 39 ετών στην αεροπορία, κατά την οποία διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ιταλικής Αρχή Αξιοπλοΐας (RAI), ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ιταλικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ENAC), μεταξύ πολλών άλλων διεθνών θέσεων υψηλού επιπέδου.

Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου του ICAO

Ως το διοικητικό όργανο του ICAO, το Συμβούλιο δίνει συνεχή κατεύθυνση στο έργο του ICAO.

Από αυτή την άποψη, ένα από τα κύρια καθήκοντά του είναι να υιοθετεί διεθνή πρότυπα και συνιστώμενες πρακτικές (SARP) και να τα ενσωματώνει ως παραρτήματα της Σύμβασης για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία.
Το Συμβούλιο μπορεί επίσης να τροποποιεί τα υφιστάμενα παραρτήματα, εφόσον χρειάζεται.

Ενίοτε, μπορεί να ενεργεί ως διαιτητής μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα που αφορούν την αεροπορία και την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης.
Δύναται να διερευνήσει κάθε κατάσταση που παρουσιάζει εμπόδια στην ανάπτυξη της διεθνούς αεροναυτιλίας και γενικά, μπορεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της ασφάλειας και της κανονικότητας των διεθνών αερομεταφορών.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου υπογράμμισε ότι η σύνθεση του έχει αλλάξει από την πρώτη εκλογή του το 2019, αποτελούμενο από πολλά νέα κράτη μέλη και τους εκπροσώπους τους.

Ως εκ τούτου, έκανε επίσης μια ανασκόπηση της υλοποίησης των αρχικών του προτεραιοτήτων και στρατηγικών, σημειώνοντας ότι «τα πέντε βασικά στοιχεία της ατζέντας για τον εκσυγχρονισμό επικεντρώθηκαν στο εσωτερικό εργασιακό περιβάλλον, τη διακυβέρνηση, τις μεθόδους εργασίας, την καινοτομία και τις σχέσεις με τη βιομηχανία, και ένα ενισχυμένο όχι Πρωτοβουλία Country Left Behind» και τονίζοντας μια μεγάλη ποικιλία προόδου σε καθέναν από αυτούς τους τομείς.

Η βιώσιμη ανάπτυξη του παγκόσμιου συστήματος πολιτικής αεροπορίας

«Ενώ η πανδημία COVID-19 επηρέασε δραματικά το έργο του Οργανισμού, νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για το γεγονός ότι οι προτεραιότητες που προσδιορίστηκαν ως μέρος της ατζέντας μου για τον εκσυγχρονισμό αντιμετωπίστηκαν όλες με εύλογη επιτυχία, σημείωσε ο κ. Σιατσιτάνο στην ομιλία του.

Η πεποίθηση μου είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση στην επόμενη τριετία προκειμένου να πραγματοποιήσουμε πλήρως τον εκσυγχρονισμό του μεγάλου Οργανισμού μας προς όφελος όλων των κρατών μελών και της παγκόσμιας αεροπορικής κοινότητας».

Το όραμα του ICAO είναι να «επιτεύξει τη βιώσιμη ανάπτυξη του παγκόσμιου συστήματος πολιτικής αεροπορίας.

Αλλά κάνουμε αρκετά; Επαρκούν τα παγκόσμια σχέδια αεροναυτιλίας, ασφάλειας και ασφάλειας και οι άλλες σχετικές δραστηριότητες του ICAO;

Πρέπει να εξετάσουμε εάν ο ICAO θα πρέπει να έχει ένα πιο συγκεκριμένο και φιλόδοξο όραμα ή πιο αποτελεσματικό τρόπο για να το εφαρμόσει και εάν το Συμβούλιο του πρέπει να σκιαγραφήσει ένα πιο απτό όραμα για την παγκόσμια αεροπορία του μέλλοντος.

Αυτοί είναι προβληματισμοί που πιστεύω ότι αυτό το Συμβούλιο πρέπει να κάνει κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας».