Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να είναι χειρότερες από ό,τι προβλεπόταν, ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα αύξησης της θερμοκρασίας, ενώ το χρονικό περιθώριο για δράση και προσαρμογή αρχίζει να στενεύει.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και στην οποία αναφέρθηκε η διευθύντρια βιομηχανικών σχέσεων της Abta, Susan Deer, ανοίγοντας το συνέδριο Delivering Sustainable Travel την περασμένη εβδομάδα.

Η ίδια σημείωσε: “Η έκθεση κατέστησε απολύτως σαφές ότι το παράθυρο ευκαιρίας για δράση κλείνει”.
Η διευθύντρια βιωσιμότητας της Deloitte Emily Cromwell δήλωσε στο συνέδριο: “Δεν κάνουμε αρκετά.Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αποτραπούν και να προσαρμοστούν. Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια κρίσιμη καμπή. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στην αλυσίδα αξίας ή πόσο μεγάλος είναι ο οργανισμός σας, η συλλογική δράση είναι υποχρεωτική για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων”.

Σημείωσε ότι από τον Απρίλιο, οι μεγαλύτερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν “επίσημη απαίτηση να υποβάλλουν εκθέσεις και να αντιμετωπίζουν τους κλιματικούς κινδύνους” και συμπλήρωσε: “Αναμένω μια αλυσιδωτή επίδραση σε όλα τα μεγέθη των εταιρειών. Χωρίς να το κάνω να φανεί υπερβολικά τρομερό, μας απομένουν μόνο οκτώ χρόνια για να αναλάβουμε αποφασιστική δράση”.

Ο Dirk Glaesser, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, δήλωσε: “Μοντελοποιήσαμε τι θα συμβεί με τις σημερινές φιλοδοξίες του τουριστικού τομέα και διαπιστώσαμε αύξηση των εκπομπών του τουρισμού κατά 25% έως το 2030.

Εξετάσαμε τα σχέδια δράσης για το κλίμα των φορέων του τουρισμού και διαπιστώσαμε ότι μόνο το 28% έχει σχέδιο ή στρατηγικό όραμα. Διαπιστώσαμε ότι το 22% μπορεί να μετρήσει τις εκπομπές του, ενώ το 74% δεν γνωρίζει πώς να μετρήσει”.

Η έκθεση της IPCC, Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability, κατέληξε στο συμπέρασμα: “Οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής για τις πόλεις και τις βασικές υποδομές θα αυξηθούν ραγδαία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ιδίως σε μέρη που είναι ήδη εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες, κατά μήκος των ακτογραμμών ή με υψηλή ευπάθεια.

Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στη συντονισμένη παγκόσμια δράση για την προσαρμογή και τον μετριασμό του προβλήματος θα χάσει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο δεν θα μείνει για πολύ ακόμα ανοιχτό”.