Του Χάρη Ντιγριντάκη

Με το moto “ο Τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας” προσιδίαζε απόλυτα η χθεσινή βραχύβια τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Τουρισμού. Ο τεχνοκράτης νέος υπουργός Χάρης Θεοχάρης παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του, διεφάνη ότι γνωρίζει ήδη σημαντικές πτυχές του νέου του ρόλου. Όπως σημείωσε ο τουρισμός για την Ελλάδα, έχει χαραγμένες βαθιές ρίζες, και είναι κάτι παραπάνω από αριθμούς, έχοντας άμεσο θετικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς και τους κλάδους της οικονομίας και γενικότερα στην κοινωνία.
Οριοθετώντας τους άξονες της πολιτικής που θα εφαρμοσθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στον τομέα του Τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η βελτίωση των υποδομών, η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες. Επισήμανε επίσης ότι η συνεργασία με όλους εμπλεκόμενους φορείς στον τουρισμό είναι απολύτως αναγκαία για την επίτευξη αποτελεσμάτων και αυτό θα επιδιωχθεί από τη νέα πολιτική ηγεσία στον τουρισμό.
Επιδιωκόμενος στόχος σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη είναι ο τουρισμός να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή ετήσια ανάπτυξη 4%. Ο στόχος αυτός θα στηριχθεί με δράσεις εξωστρέφειας και καινοτομίας με απώτερο σκοπό την προσέλκυση και τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι πρώτες δηλώσεις του υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα μέχρι πρότινος τομεάρχη τουρισμού της ΝΔ. Επισήμανε ότι οι προκλήσεις είναι τεράστιες και η θέληση μεγάλη για να ικανοποιηθούν στο έπακρο οι μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους είπε ότι προσβλέπει στην συνεργασία και την εναπόθεση δυνάμεων στο υπουργείο προκειμένου να έλθουν αποτελέσματα και να ικανοποιηθούν οι μεγάλες προσδοκίες για τον Τουρισμό.
Ο απερχόμενος υπουργός κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έδωσε στοιχεία που αφορούν την αύξηση της τουριστικής κίνησης και των εσόδων λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνολική αύξηση 35% του εισερχόμενου τουρισμού.Για το 2019 ανέφερε ότι η αύξηση των διεθνών αυξήσεων ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια δηλαδή 13% άνοδος και 30% αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων.