Την πεποίθηση ότι ο τουρισμός είναι σε θέση να ανακάμψει πολύ γρήγορα, από τη στιγμή που θα αρθούν οι περιορισμοί οι οποίοι αρχικά επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, εξέφρασε στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist ” Travel and Tourism” ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

“Έχουμε δει σε άλλες κρίσεις στο παρελθόν ότι ο τουρισμός ανακάμπτει πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας”, σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ο τουρισμός αφορά περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ραγδαία πτώση της ζήτησης στον τουρισμό, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επεσήμανε ότι οι ελληνικές αρχές σταδιακά μετακινούνται από την αρχική προσέγγιση για αποκλειστικά εσωτερικό τουρισμό τους επόμενους μήνες σε μια προσέγγιση που δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στον τουρισμό από το εξωτερικό.

Περιγράφοντας διαφαινόμενες τάσεις τις οποίες -δεν δρομολόγησε, αλλά- επιτάχυνε η συγκυρία, μεταξύ άλλων, μίλησε για ενδεχόμενη πίεση στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και στους tour operators.

“Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην άρση των περιορισμών και στην ανάγκη διατήρησης των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα”, επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται με επιτυχία την πανδημία.

Ζουράμπ Πολολικασβίλι: “Συντονισμός και διεθνής συνεργασία, απαραίτητα στοιχεία”

Η λέξη – κλειδί για τον τουρισμό είναι η εμπιστοσύνη, διεμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ο οποίος χαρακτήρισε τον συντονισμό και τη διεθνή συνεργασία ως απαραίτητα στοιχεία για να πετύχει το εγχείρημα της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

“Η Ευρώπη μπορεί να χαράξει τον δρόμο και για τον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε “σημαντικές αποφάσεις για τα απαραίτητα βήματα”, ως προς τον τομέα του τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στα ιδιαίτερα προβλήματα βιωσιμότητας τα οποία αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο, στάθηκε ο Τζον Άντριους, Consultant editor, The Economist.

“Πολύ σταδιακά και στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά αργής διαδικασίας ο κόσμος βγαίνει από το lockdown αντιμέτωπος με μία σειρά από προκλήσεις”, τόνισε ο consultant editor του The Economist και πρόεδρος της διαδικτυακής ημερίδας για τον τουρισμό John Andrews, αναφερόμενος στο περίγραμμα της συζήτησης για την επόμενη ημέρα σχετικά με τον τουρισμό και την οικονομία.

Σε τρεις άξονες η στρατηγική της κυπριακής κυβέρνησης

Οι διεθνείς πτήσεις θα επιτραπούν στην Κύπρο στις 9 Ιουνίου και οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή λειτουργία από την 1η Ιουλίου, επεσήμανε ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Περδίος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κυπριακός τουρισμός παραμένει στη μάχη για το 2020.

Ο ίδιος ανέπτυξε τη στρατηγική της κυπριακής κυβέρνησης πάνω σε τρεις άξονες:

  1. Σταθεροποίηση του συστήματος υγεία
  2. Διασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις
  3. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας μέχρι την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Περιγράφοντας την εξάρτηση της Μεσογείου από τον τουρισμό, υπογράμμισε ότι η περιοχή προσελκύει το 20% των παγκόσμιων ταξιδιών, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο.

Ελπίδες για ανάκαμψη στην Πορτογαλία

Την εκτίμηση ότι η χώρα της θα καταφέρει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας και θα ανακάμψει το 2021 μετέφερε η υφυπουργός Τουρισμού της Πορτογαλίας Ρίτα Μάρκες.

“Έχουμε τις παραλίες, έχουμε τον ήλιο, και έχουμε ανθρώπους με κίνητρο. Ο Covid-19 δεν μας τα πήρε αυτά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η Πορτογαλία χτυπήθηκε από την πανδημία, ωστόσο, διαχειρίζεται αποτελεσματικά αυτήν την κρίση, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων.

Η ίδια επεσήμανε τη σημασία του τουρισμού για την πορτογαλική οικονομία, σημειώνοντας ότι η χώρα εργάζεται πάνω στις απαραίτητες υποδομές που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη στον συγκεκριμένο τομέα.

Στόχος της Γαλλίας, η αποκατάσταση των ροών από χώρα σε χώρα

“Στόχος είναι να αποκαταστήσουμε τις ροές από χώρα σε χώρα και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο συντονισμός ανάμεσα στις χώρες”, επεσήμανε ο διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Υφυπουργού Τουρισμού της Γαλλίας Φρανσουά Ντικοστέρ, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για την επανεκκίνηση του τουρισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Χρειαζόμαστε νέες απαντήσεις για μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και εργαζόμαστε πάνω σε ένα πρόγραμμα αναβίωσης και μετασχηματισμού του τουριστικού τομέα”, σημείωσε ο κ. Ντικοστέρ, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ίσως είναι ώρα “να ξανασκεφτούμε το μέλλον του τουρισμού” μέσα από έννοιες όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βιωσιμότητα.