Εκτιμάται ότι το 26% των θαλασσίων αποβλήτων που βρέθηκαν στην ισπανική ακτή προέρχεται από τουριστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στις παραλίες. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του προγράμματος παρακολούθησης θαλάσσιων υπολειμμάτων στις παραλίες, που εκπονήθηκε από το MITECO.

Τα πλαστικά, τα οποία αποτελούν ήδη το 71,5% των συνολικών αποβλήτων που βρέθηκαν, συγκαταλέγονται στα πιο συνηθισμένα αντικείμενα στις ισπανικές παραλίες.

Η Γενική Διεύθυνση Αειφορίας και Θαλάσσης της MITECO πρότεινε στρατηγικές, οι οποίες απευθύνονταν σε εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας και των τοπικών διοικήσεων.

Προτεινόμενα προγράμματα

Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί είναι το Πρόγραμμα Αειφόρου Τουρισμού του πλανήτη. Το εν λόγω πρόγραμμα προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Επίσης η πρωτοβουλία BlueMed, η οποία προωθεί τη γαλάζια οικονομία στη λεκάνη της Μεσογείου μέσω της έρευνας και της καινοτομίας.

Επί του παρόντος, το Ίδρυμα Βιοποικιλότητας του MITECO διαχειρίζεται το έργο Life Intemares. Μέσω αυτού αναμένεται η αποτελεσματική και ολοκληρωμένη διαχείριση των θαλάσσιων χώρων που απαρτίζουν το Natura 2000.