kefalogianni-olga-lnd

​​Ο τουρισμός, βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, με μεγάλη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ενισχύει τα τελευταία χρόνια την εξωστρέφεια και τη δυναμική του. Τα επίσημα στοιχεία για την επόμενη επταετία το επιβεβαιώνουν. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης μπορεί να επιφέρει 16,5 δισ. έσοδα ετησίως και να δημιουργήσει 225 χιλιάδες πρόσθετες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, για κάθε ένα εκατομμύριο παραπάνω τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, σημειώνεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%. Αφετηρία για τη δημιουργία αυτής της δυναμικής ήταν το 2013, χρονιά «ορόσημο» για τον ελληνικό τουρισμό. Με συγκεκριμένα βήματα και στρατηγικό σχεδιασμό καταφέραμε να ξεπεράσουμε κάθε προσδοκία και αισιόδοξη πρόβλεψη. Την περσινή χρονιά υποδεχθήκαμε 18 εκατομμύρια τουρίστες. Φέτος οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 20 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό.

Τα παραπάνω στοιχεία περιγράφουν με σαφήνεια ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο ελληνικός τουρισμός έχει «ωριμάσει». Έχει δυναμώσει το στίγμα του και αναπτύσσεται σταθερά με συγκεκριμένο προσανατολισμό. Πρωταρχικός στόχος μας, να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές, από τις οποίες προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστικών εισροών. Παράλληλα, έπειτα από προσεκτική μελέτη των τουριστικών τάσεων, επιχειρούμε ανοίγματα στις μακρινές αγορές, όπως είναι η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Αυστραλία. Με μεθοδικά βήματα πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα. Σε σχέση με τις κυριότερες ανταγωνίστριες τουριστικές χώρες, η Ελλάδα –παρά την κρίση και τις συνέπειές της σε πλήθος τομέων της οικονομίας– πρωτοπορεί σε επιδόσεις, με την Τουρκία και την Πορτογαλία να ακολουθούν.

Πιο συνοπτικά, υπάρχει πράγματι θεαματική αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας. Ο τουρισμός έχει τις βάσεις και τη δυναμική να επιτελεί όλο και πιο κομβικό ρόλο στην οικονομία. Αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της. Δημιουργεί προστιθέμενη αξία σε πολλούς άλλους συνδεδεμένους με την τουριστική δραστηριότητα παραγωγικούς κλάδους. Αποτελεί μια σίγουρη και σταθερή «δεξαμενή» θέσεων εργασίας και τέλος, προβάλλει άμεσα και στοχευμένα τη χώρα μας στο εξωτερικό, δημιουργώντας χωρίς καμία διαφήμιση ένα σημαντικό απόθεμα θετικής φήμης, αξιοπιστίας, ασφάλειας προορισμού.

Όλγα Κεφαλογιάννη 

kathimerini