Η διαθεσιμότητα των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους θα αποτελέσει το «κλειδί» για την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού περιπέτειας, ο οποίος σημείωσε αύξηση 56,51% στο ποσοστό των εναέριων τουριστικών μετακινήσεων συγκριτικά με το 2014 (54%), σύμφωνα με έρευνα για τον εν λόγω είδος τουρισμού.

Ειδικότερα, ο τουρισμός περιπέτειας περιλαμβάνει περισσότερα ταξίδια προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να φτάσει στο σημείο απ ‘όπου αρχίζουν τις δραστηριότητες περιπέτειας. Για παράδειγμα, οι τουρίστες περιπέτειας χρειάζονται διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης, επειδή οι δραστηριότητες όπως η ορειβασία, η σπηλαιολογία, η πεζοπορία, και η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο οργανώνονται μακριά από τις πόλεις.

Η συγκεκριμένη μελέτη προέβλεψε αύξηση κατά 45,99% του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς του τουρισμού περιπέτειας κατά την περίοδο 2016-2020. Επιπλέον, παρατηρείται αυξημένη προτίμηση για την περιπέτεια έναντι άλλων τουριστικών δραστηριοτήτων, γεγονός που θα αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της αγοράς.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 2015, η βιομηχανία του τουρισμού περιπέτειας παρήγαγε έσοδα $ 7.880 δισ. Ωστόσο, ο ορισμός του τουρισμού περιπέτειας αλλάζει ραγδαία. Οι διακοπές στην παραλία ή οι τυπικές διακοπές τύπου sight-seeing χάνουν έδαφος από αγορές όπως η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, το σέρφινγκ, την ορειβασία βουνού ή βράχου, τη σπηλαιολογία, και τις καταδύσεις, οι οποίες εμπεριέχουν υψηλό ποσοστό κινδύνου.

Η διεθνής αγορά τουρισμού περιπέτειας είναι πιθανό να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της περιόδου των προβλέψεων αγγίζοντας ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης άνω του 46% μέχρι το 2020.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, και η Ισλανδία είναι οι πιο αγαπημένοι προορισμοί τουρισμού περιπέτειας για τους διεθνείς τουρίστες. Η αύξηση του αριθμού των σπορ περιπέτειας σε αυτές τις χώρες έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες αφίξεις τουριστών.

Η Ευρώπη κατέχει περισσότερο από το 40% του συνολικού μεριδίου της αγοράς. Μερικά από τα πιο δημοφιλή αθλήματα περιπέτειας που προσελκύουν τουρίστες στην περιοχή περιλαμβάνουν αλεξίπτωτο πλαγιάς, το kite surfing, και η πεζοπορία στα βουνά και στους παγετώνες.