Ο τουρισμός στη Βενετία αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα. Η πόλη έχει κατακλειστεί από τους τουρίστες. Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής έχουν εγκαταλείψει το κέντρο, και εξακολουθούν να εγκαταλείπουν μαζικά την εν λόγω πόλη. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία γενιά, ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο. Παράλληλα, η αύξηση του κόστους ζωής οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους έξω από την πόλη.
Για το μήνα Νοέμβριο, ο αριθμός των κατοίκων μειώθηκε κάτω από τις 55.000. Το 1951 ο πληθυσμός της Βενετίας ήταν 175.000. Πριν από 26 χρόνια ακόμα ήταν 78.000. Ένα άλλο επίσης πρόβλημα είναι ότι σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών. Από την άλλη, υπάρχουν μόνο περίπου 9.000 άτομα κάτω των 18 ετών.

Αν η μείωση του πληθυσμού συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμόύς, η Βενετία θα γίνει μια πόλη-φάντασμα, αναφέρει  ο Matteo Secchi από την ομάδα Venessia.com, η οποία προάγει την επιβίωση της πόλης.

Η εν λόγω οργάνωση πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις για να βοηθήσει την πόλη της Βενετίας. Μάλιστα πριν λίγο καιρό περίπου 500 διαδηλωτές διέσχισαν τους δρόμους διαδηλώνοντας κατά των υψηλών τιμών, την ταλαιπωρία της μετακίνησης χωρίς αυτοκίνητο, τις ανεπαρκείς υπηρεσίες, αλλά και τη διάβρωση των οικιστικών κτιρίων που προκαλείται από την υγρασία.

Ο τουρισμός στη Βενετία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την τοπική κοινωνία, αλλά την ίδια στιγμή είναι επίσης η κύρια πηγή εισοδήματος. Ο αριθμός των επισκεπτών έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η πόλη ψάχνει για όλο και περισσότερες δυνατότητες διαμονής. Μόλις πρόσφατα, η πόλη υπέγραψε συμφωνία με την A & O, η οποία θα παρέχει την πόλη έναν ξενώνα με σχεδόν 1.000 επιπλέον κρεβάτια.

Η τουριστική ανάπτυξη βοηθάει τόσο τους ξενοδόχους όσο και τους γονδολιέριδες καθώς και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν ή  πωλούν τα διαμερίσματά τους. Άλλοι, ωστόσο, αισθάνονται ότι απειλούνται, καθώς τα διαμερίσματα και τα σούπερ μάρκετ έχουν μετατραπεί σε τουριστικές περιοχές. Αν κάποιος θέλει να φάει σε ένα αυθεντικό εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, θα του πάρει πολύ χρόνο για να βρείτε ένα.
Αλλά υπάρχει επίσης και η ελπίδα. Ο Piero Dri, για παράδειγμα, είναι ένας από τους νέους που έχει μείνει στην πόλη. Ο 33χρονος κατασκευάζει παραδοσιακά κουπιά κωπηλασίας για γόνδολες τα οποία επεξεργάζεται και διακοσμεί. Αυτός είναι ένας από τους τέσσερις που υποστηρίζουν αυτή την παράδοση στη Βενετία.
Την ίδια στιγμή, πολλοί απαιτούν αποτελεσματικό περιορισμό του τουρισμού στη Βενετία. Αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν επίσης υποστήριξη από την UNESCO. Η πολιτιστική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών έχει απειλήσει να θέσει τη Βενετία στον κατάλογο των απειλούμενων πολιτιστικών μνημείων. «Ο ολοένα αυξανόμενος τουρισμός κυριαρχεί και κρύβει την παραδοσιακή αστική κοινωνία της ιστορικής αυτής πόλης,” αναφέρεται σε έκθεση του 2015.
Το κύριο εμπόδιο είναι τα τεράστια κρουαζιερόπλοια στη Βενετία που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας, αλλά επίσης φέρνουν τον αμφιλεγόμενο τουρισμό της μιας ημέρας.Ωστόσο ο Δήμαρχος της πόλης κ. Luigi Brugnaro, απάντησε αρνητικά στην κρούση της UNESCO.

Τέλος, η αύξηση των φόρων για τους τουρίστες μίας ημέρας και οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, καθώς και οι προϋποθέσεις για τον έλεγχο του αριθμού των επισκεπτών είναι μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται. στο τραπέζι. Όμως ποτέ δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη.