Sunset over ancient city of Yazd, Iran

Άμεσα θα επηρεαστούν ορισμένες εταιρείες του ιρανικού τομέα τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ευρώπης από το τέλος της συμφωνίας για τα πυρηνικά μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν καθώς και τις κυρώσεις που απορρέουν από αυτήν.

Ειδικότερα, μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας τον Ιούλιο του 2015, ο προορισμός ήταν και πάλι “δημοφιλής” ενώ είχε ξεκινήσει ένας αγώνας για την ανάπτυξη ξενοδοχείων στο Ιράν. Μέχρι τώρα, οι αμερικανικές εταιρίες έπρεπε να παρακολουθούν την ανάπτυξη στον τουρισμό χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι, με εταιρείες όπως η Airbnb να απαγορεύονται ακόμη να επενδύουν στη χώρα.

Τώρα, με το τέλος της πυρηνικής συμφωνίας και τις νέες κυρώσεις, το «παιχνίδι» θα μπορούσε να αλλάξει για τις εταιρείες στην Ευρώπη. Οι ξένες εταιρείες θα έχουν έξι μήνες για να αποχωρήσουν από το Ιράν.

Πρόβλημα για τις ξενοδοχειακές αλυσίδες

Το ερώτημα τίθεται κυρίως για τον γαλλικό ξενοδοχό όμιλο AccorHotels. Η εταιρεία έχει εγκατασταθεί στο Ιράν από το 2015. Ο όμιλος ήταν ο πρώτος που άνοιξε δύο μονάδες στο διεθνές αεροδρόμιο του Ιμάμ Χομεϊνί.

Παράλληλα, η Ισπανική αλυσίδα Melia αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία ανακοίνωσε το 2017 ότι είχαν έργα “σε όλη τη χώρα με το σήμα Melia”.

Όσον αφορά τις μεταφορές, η American Boeing και η  ευρωπαϊκή Airbus ανησυχούν επίσης. Μετά από χρόνια οικονομικής απομόνωσης, η Τεχεράνη θέλησε να εκσυγχρονίσει το γερασμένο αεροπορικό στόλο της. Συνολικά, πρόκειται για ένα πλήγμα για τον αεροπορικό τουρισμό, διότι το Ιράν θα χρειαστεί 400 με 500 αεροσκάφη την επόμενη δεκαετία. Από την πλευρά τους, οι British Airways και η Lufthansa, οι οποίες είχαν απευθείας πτήσεις προς την Τεχεράνη, θα πρέπει να σταματήσουν αυτές τις γραμμές προκειμένου να συνεχίσουν ελεύθερα τις διατλαντικές πτήσεις τους.

Το 2003, το Ιράν καλωσόρισε περίπου 300.000 διεθνείς τουρίστες. Μέχρι το έτος 2014-15, περισσότεροι από 5 εκατ. επισκέπτες έφθασαν στη χώρα. Ο αριθμός αυτός συνέχισε να αυξάνεται στα 6 εκατ. μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2017.

Οι απειλές της διακυβέρνησης του Trump έχουν ήδη επηρεάσει τον ιρανικό τουρισμό. Οι ειδικοί αναμένουν πτώση στους ξένους επισκέπτες κατά 15% από τα επίπεδα ρεκόρ του 2017. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ακόμη και μείωση κατά 40%. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της χώρας δεν σταματούν και έχουν ως στόχο τα 20 εκατ. επισκέπτες μέχρι το 2025.