Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC) ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρισμού της Ιαπωνίας το 2017 παρουσίασε διπλάσια αύξηση συμβάλλοντας με 37.136 δισεκατομμύρια γιεν στην οικονομία της χώρας.

Μιλώντας με ποσοστά, ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα τουρισμού και ταξιδίων παρουσίασε ετήσια άνοδο 3,4% έναντι της αύξησης της τάξης 1,6% για την ευρύτερη οικονομία καθιστώντας την Ιαπωνία την τέταρτη μεγαλύτερη ταξιδιωτική δύναμη παγκοσμίως.

Το 2017 ο τουριστικός τομέας απασχόλησε 4,2 εκατομμύρια εργαζομένους, δηλαδή το 6,4% των συνόλου των εργαζομένων στην Ιαπωνία, ενώ έως το 2028 προβλέπεται ότι ο τουρισμός θα προσφέρει τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η Gloria Guevara, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WTTC, δήλωσε :

“Χαιρετίζουμε την ιαπωνική κυβέρνηση για τη δέσμευσή της να δημιουργήσει έναν ακμάζων τουριστικό τομέα και να διαχειριστεί τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο, ο οποίος θα προστατεύει τόσο τους φυσικούς πόρους όσο και την ακεραιότητα του τόπου.”

Επίσης συμπλήρωσε ότι ισχυρή απόδοση της Ιαπωνίας στον τουρισμό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ρόλο του τουρισμού ως σημαντικού παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020 η Ιαπωνική κυβέρνηση έθεσε ένα νέο στόχο, οι αφίξεις διεθνών επισκεπτών να αγγίξουν τα 40 εκατομμύρια.